panDespota Posted August 2, 2021 Share Posted August 2, 2021 (edited) Zapraszam do galerii mojego ostatniego ulepka. Malowany Vallejo, Hinomaru i błyskawice malowane z szablonów. Dodane klapy z BrenGuna, przewody hamulcowe, wymienione lufy km i owiewka. Przenitowany. Model w malowaniu maszyny ze Szkoły Doskonalenia Bojowego w Hitachi na której latał Maj. Yoshio Hirose. Przez całą wojnę odniósł dziewięć zwycięstw. Zginął 22 grudnia 1944 r. kiedy po staranowaniu B-29 jego samolot spadł do morza. http://surfcity.kund.dalnet.se/japan_hirose.htm Bardzo dziękuję osobom, które pomogły mi w warsztacie przy budowie miniatury. No i galeria Edited August 2, 2021 by panDespota 19 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekAlice Posted August 2, 2021 Share Posted August 2, 2021 Te przetarcia mi do końca nie pasują, trochę za małe, bo jak z Japończyków złaziła farba, to płatami. Ale tak w ogóle - to bardzo ładnie zrobiony model. podoba mi się. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xmen Posted August 2, 2021 Share Posted August 2, 2021 20 minut temu, WujekAlice napisał: jak z Japończyków złaziła farba, to płatami. Nieprawda. Wracając do modelu.Świetny jest.Przybrudzony i "obity" z wyczuciem.Kapitalna robota tym bardziej że znam materiał wyjściowy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted August 2, 2021 Share Posted August 2, 2021 Słuchaj, świetny model, masa włożonej pracy i to widać. Aż musiałem wrócić do tytułu, żeby się upewnić czy to nie 1:48. Jak tylko usuniesz włosek/włókno z przodu kabiny, będzie 5. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rymulus Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 No ładne cacko. Niby Japończyk, a podoba mi się. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kendziorek Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 Genialny! Trudno uwierzyć, że to skala dżentelmenów. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekAlice Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 9 godzin temu, Xmen napisał: Nieprawda. Prawda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xmen Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 5 minut temu, WujekAlice napisał: Prawda. To stereotyp oparty głównie na zdjęciach wraków.Niestety zdjęć japońskich samolotów jest bardzo mało ( nie liczę zdjęć zrobionych przez amerykanów) a jak są to z reguły kiepskiej jakości.Kempetai już tego dopilnowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekAlice Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 No ale nawet zdjęcie w/w samolotu - tam te przetarcia są większe niż na modelu - układają się charakterystycznie - głównie na zielonym, a czerwony już nie . Japończycy mieli marne farby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapsel Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 Bardzo przyjemny Demonek jestem jak najbardziej na tak 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
obłok Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 Dobry kawałek modelarskiej roboty. Choć ten korek na jednym ze zdjęć wyjaśnia trochę metodę osiągania wyżyn kunsztu ... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 Mnie również się podoba. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zloty Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 z tych wybitnych 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 Pięknie wyszedł 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted August 4, 2021 Share Posted August 4, 2021 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panDespota Posted August 4, 2021 Author Share Posted August 4, 2021 (edited) Dzięki za komentarze. W dniu 2.08.2021 o 22:12, WujekAlice napisał: Te przetarcia mi do końca nie pasują, trochę za małe, bo jak z Japończyków złaziła farba, to płatami. Starałem się odwzorować ubytki farby ze zdjęcia. Wydaje mi się, że wyszły ok, ale mogę nie być obiektywny jako sędzia w swojej sprawie W dniu 2.08.2021 o 23:05, zaruk napisał: Jak tylko usuniesz włosek/włókno z przodu kabiny, będzie 5. Ehhh w warsztacie narzekałeś na wzrok a tu takie mikro paprochy wyłapujesz W dniu 3.08.2021 o 16:32, obłok napisał: Choć ten korek na jednym ze zdjęć wyjaśnia trochę metodę osiągania wyżyn kunsztu ... Jak się nie napiję to mi się ręce trzęsą i nic nie wychodzi Edited August 4, 2021 by panDespota 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 11 godzin temu, panDespota napisał: Ehhh w warsztacie narzekałeś na wzrok a tu takie mikro paprochy wyłapujesz W międzyczasie kupiłem lupę nagłowną i wzrok mi się poprawił. Używając jej z przerażeniem stwierdziłem, że na każdym etapie budowy na modelu gromadzi się masa baboli, które później zalewam farbą i lakierem. Wcześniej dostrzegałem to dopiero na zdjęciach a obecnie zdecydowanie wcześniej, co umożliwia oczyszczenie powierzchni z części tego tałatajstwa. Trochę zostaje, ale zdecydowanie mniej 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozborn Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 Powiem krótko: mega! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts