Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 tak to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Używam specyfiku do skrobania vallejo i takimi farbami też maluje. Dosyć istotnym czynnikiem przy tym jak chce żeby schodziła farba- czy większymi płatami, czy mniejszymi, czy wręcz też żeby prawie nie schodziła i trzeba ją skrobać czymś ostrym ma ilość nałożonej na skrobaną farbę wody. Czasami kładę z pędzla cieniutka warstwę wody, czekam aż częściowo odparuje i dopiero skrobię. Wychodzą wtedy w miarę ostre zadrapania i odpryski. Ostatnio używałem tej metody na ki-44. https://modelwork.pl/topic/43642-nakajima-ki-44-shoki-sword-172/ Edytowane 15 Stycznia 2022 przez panDespota 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 17 minut temu, panDespota napisał: Używam specyfiku do skrobania vallejo i takimi farbami też maluje. Dosyć istotnym czynnikiem przy tym jak chce żeby schodziła farba- czy większymi płatami, czy mniejszymi, czy wręcz też żeby prawie nie schodziła i trzeba ją skrobać czymś ostrym ma ilość nałożonej na skrobaną farbę wody. Czasami kładę z pędzla cieniutka warstwę wody, czekam aż częściowo odparuje i dopiero skrobię. Wychodzą wtedy w miarę ostre zadrapania i odpryski. Ostatnio używałem tej metody na ki-44. https://modelwork.pl/topic/43642-nakajima-ki-44-shoki-sword-172/ Polecam ten model. Pierwsza klasa odnośnie chippingu i ogólnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 No i walnął zielonym :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 42 minuty temu, greatgonzo napisał: No i walnął zielonym :(. Ale będzie zmywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 50 minut temu, greatgonzo napisał: No i walnął zielonym :(. ha wiedziałem, że zareagujesz. Tak, bedzie zmywał. Ale ta zieleń to nie był tylko moj pomysł gdzieś tam pada w dyskusji chromate green i nie będę pokazywał palcami. A yellowa po prostu nie mam na składzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Czej, kto Ci doradził GZC na skrzydła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) To chyba o mnie chodzi Miałem na myśli właśnie ten odcień żółty, a że sam korzystam do malowania tego koloru z farby yellow green od Tamki, to musiało mi się pomylić, sorki Edytowane 14 Stycznia 2022 przez piotr2498 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Masz żółty? domieszaj do tego IG i będziesz miał ZCY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) @greatgonzoEj, a XF-4 od tamki się nada? Bo zdaje mi się, że to akurat ZCY . A taką wyściubiłem skądś u siebie. Edytowane 14 Stycznia 2022 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 ja używam xf-4 od tamki wg mnie jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Ja właśnie też go używam i dlatego mi się pomyliło przez to że nazywa się yellow green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 A ja wrzuce klimatyczne zdjecie SBD z Enterprisea 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Czasem tak, czasem nie, skąd mnie wiedzieć :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 Oglądam ten filmik i wszystko jasne, tylko mam pytanie (jeszcze nie zacząłem): czy metoda na lakier podziała na lakier akrylowy? Woda na tym zachowuje się jak na plastiku i mam wrażenie, że nie rusza tej farby na tyle, żeby zeskrobać ją wykałaczką. Używam AC Real Colors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 dziala i na akrylach i na emaliach. Wszytko natomiastw tym jakiego uzywasz lakieru tudziesz chipping fluidu. Na mocniejszym lakierze ciezej CI bedzie zmyc pedzlem, ale wykalaczką nie bedziesz miał problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) 7 minut temu, Moses napisał: dziala i na akrylach i na emaliach. Wszytko natomiastw tym jakiego uzywasz lakieru tudziesz chipping fluidu. Na mocniejszym lakierze ciezej CI bedzie zmyc pedzlem, ale wykalaczką nie bedziesz miał problemu. Dzięki! Rozumiem, że lakier muszę zaaplikować aero? BTW czy muszę to rozcieńczać jakoś? Edytowane 14 Stycznia 2022 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Według mnie najlepszym sposobem na obicia będzie następujący sposób 1. aluminium 2. lakier do włosów 3. ZCY 4. delikatne skrobanie na wodę 5. lakier błyszczący 6. Właściwy kolor 7. następne skrobanie na wodę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Dodałbym warstwe glossa po aluminium i skrobałbym na raz baze i ZCY. W corsairze nie wyszło mi to za bardzo ale to dlatego ze balem sie mocniej drapac. 1. aluminium 2. Gloss 2. lakier do włosów 3. ZCY 4. lakier do włosów 6. Właściwy kolor 7. następne skrobanie na wodę Edytowane 14 Stycznia 2022 przez Moses 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2022 Wracam właśnie z warsztatu, a czy z tarczą, czy na tarczy - sami oceńcie. Ja tylko dodam, że bitwa była naprawdę zajadła... A jeśli tego aż tak bardzo nie widać, to jakiś cud, bo ta powierzchnia naprawdę wiele dziś przeszła. Zdecydowałem się na podwójne krycie lakierem: na aluminium i na ZCY. ZCY to farba akrylowa. Kolor bazowy - lakier. Na lakierze woda musiała siłą rzeczy dłużej posiedzieć i może z tego względu przy zabawie wykałaczką w większości miejsc "dokopałem się" od razu do srebra. W paru miejscach jednak pozostaje widoczny ZCY. Zresztą sami widzicie, że generalnie to jest raczej delikatne a nie jakieś przemożne tyranie. Wszystko już zasejwowałem matowym werniksem. To raptem dwa zdjęcia z całej procedury przygotowań do nałożenia bazowego, ale po drodze i tak musiałem te warstwy pozdejmować... Co tu dużo mówić. Wiele się działo Pewnie kwestia wprawy - przypominam, że pierwszy raz pracowałem z chippingiem techniką na lakier. Pierwsze koty za płoty... Zdjęcia lekko przyciemniłem, żeby uwypuklić tę drobnicę. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Troszke ciemnawe zdjęcia, ale jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Ja w kwestii formalnej. Jesteśmy przy zabiegach upiększających jednak sprawdziłbym, czy nie potrzeba zaszpachlować szpar na grzbiecie kadłuba za kabiną i trochę dalej - na ogonie. Nie jestem pewien, czy dobrze widzę i one tam są - ale jeśli tak, to czas się ich pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2022 4 godziny temu, Artur D. napisał: Troszke ciemnawe zdjęcia, ale jest lepiej Dzięki - specjalnie je przyciemniłem. Na jaśniejszych mniej te obicia widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2022 30 minut temu, zaruk napisał: Ja w kwestii formalnej. Jesteśmy przy zabiegach upiększających jednak sprawdziłbym, czy nie potrzeba zaszpachlować szpar na grzbiecie kadłuba za kabiną i trochę dalej - na ogonie. Nie jestem pewien, czy dobrze widzę i one tam są - ale jeśli tak, to czas się ich pozbyć. Szpary to tam nie ma. Raczej niedokładne spasowanie. Faktycznie może warto tam dać nieco szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Wygląda to dużo lepiej niż pierwsze próby, a niedoróbki popraw póki się da. Szkoda żeby taka pierdoła psuła efekt końcowy na fajnym modelu w który włożyłeś tyle pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi