Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) Hej, Poniżej prezentuję moje pierwsze podejście do modelu w skali 1:32. Co prawda za młodu kleiłem kartonówki w skali 1:33 ale plastik to zupełnie co innego Spodobało mi się jedno z prawdopodobnych malowań (według interpretacji czarno-białego zdjęcia). W modelu postanowiłem dodać całe wnętrze oraz "działający" silnik kontr-rotacyjny Siemens-Halske Sh.III. Kolega Xmald podpowiedział mi również jak można wzbogacić nieco kalki Rodena. Połówki kadłuba oczyszczone wewnątrz i dodane listwy żeber i podłużnic: Przygotowane nowe siedzenie (jeszcze bez obicia na siedzisku) Edytowane 29 Grudnia 2021 przez Marudek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) Silnik Rodena postanowiłem wzbogacić kilkoma dodatkami. Najpierw wystrugałem nowe rury kolektora spalin, pokrywy cylindrów i zawory - a potem je odlałem z żywicy. Potem przygotowałem przekładnię dzięki której silnik kręci się w kierunku przeciwnym do ruchu śmigła. Powinno to działać tak: Edytowane 29 Grudnia 2021 przez Marudek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Wrzuć to malowanie, niech ludziska popatrzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) Hej, Bardzo spodobał mi się poniższy model i zapragnąłem takiego na swojej półce - tyle że w inne skali A tak wygląda pomalowane śmigło i skończony silnik. W dolnym panelu otworzyłem wszystkie skrzela - to zdaje się był wypust spalin. Po pomalowaniu silnik jeszcze działa: Edytowane 29 Grudnia 2021 przez Marudek 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Potem przyszedł czas na wnętrze: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) Wręg i podłużnic. Z żebrami poczekaj do skrzydeł. Już się cieszę na ten model. Fajna przekładnia. Stery będą działać? Edytowane 29 Grudnia 2021 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) Racja - co prawda żeber w nim nie będzie ale bardzo mnie korci, żeby kiedyś zrobić odartego szmatopłata Przed zamknięciem połówek kadłuba poprawiłem jeszcze uchwyty w bokach kadłuba. A z zewnątrz dodałem wytermoformowane chwyty powierza i kilka paneli. Potem pomalowałem kadłub i kołpak śmigła. Wreszcie przyszedł czas na kalki. Położenie ich kosztowało mnie sporo nerwów, ale jeszcze nie osiwiałem Przygotowałem sobie szablon który wskazuje miejsca gdzie wypadają taśmy wzmacniające. Wyciąłem je z rezerwy kalkomanii dołączonej do zestawu Rodena. Ale przed nałożeniem pasów psiknąłem miejsca w których wypadają ciemnym podkładem. Po nałożeniu pasów zrobiłem jeszcze test malowania przez rajstopy Jakkolwiek to brzmi efekt wydaje mi się dużo lepszy niż prosto z pudła. Edytowane 29 Grudnia 2021 przez Marudek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Marudek ! jak ja się cieszę że Waszmość się pojawił bo wieki nie widziałem jużem myślał że jaki covid czy inne plugastwo dopadło i sponiewierało tak zacnego modelarza a co do Siemensa to rewelacyjnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Tak to wyszło po pomalowaniu wszystkich płatów przez rajtuzy. Zapomniałem wspomnieć że KMy są z zestawu Mastera 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Hej Mav - nie, na szczęście zdrowie na razie mi dopisuje Po prostu dopadł mnie chroniczny brak czasu. I o ile znajdę chwilę czasu żeby pomiędlić w łapach plastik, to nie mam go już tyle żeby regularnie odwiedzać forum. Ale tak się ucieszyłem z tego modelu że musiałem się tym podzielić na forum Żonka również zauważyła moją radochę i sprezentowała mi kolejne modele w skali 32 więc w krótce będzie nowa relacja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Piękna robota. Cieszę się, że mam możliwość oglądania takich mistrzowskich warsztatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 52 minuty temu, Marudek napisał: Żonka również zauważyła moją radochę Czy po tym, że nie znalazła jednej pary rajstop? Napisz, proszę, o jaki test chodzi. Aha, bardzo ładny ten kolorek na kadłubie. Co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Ten test jest na zdjęciu od tymi z szablonem do taśm wzmacniających. Po prostu nakleiłem na siebie kilka kalkomanii na kawałku plastiku i psiknąłem szarym przez naciągnięte na to rajstopy. Ten sposób podpowiedział mi Xmald ale zanim odważyłem się spróbować tego na modelu ‐ postanowiłem najpierw pomalować niepotrzebny kawałek kalkomanii. Rest się powiódł więc potraktowałem tak resztę płatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Chodzi o odtworzenie faktury płótna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Tak dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 To ona była tam widoczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Czym malowaleś kadłub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) Przy takich warsztatach nabieram ochoty na coś większego...może halbek od mirage w 48??? Edytowane 29 Grudnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Zaruk - do pomalowania kadłuba zaopatrzyłem się farbę Mr Color 34, ale była za jasna. Ostatecznie zrobiłem mix farb żeby uzyskać kolor jak najbliższy tego z YT. greatgonzo - nigdy nie oglądałem płóciennego poszycia z bliska. Ale np kalki Lukgraph i inne imitują płótno. Może trik z rajstopami nie daje tak dobrego efektu jak te kalki, ale moim zdaniem bez tego wyglądałoby dużo gorzej. Możliwe że do kolejnego niemieckiego szmatopłata zaopatrzę się w kilka takich arkuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Marudek, Ty jak coś wrzucisz to tylko siedzieć i patrzeć. Świetna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Dzięki tenzan! Jutro wrzucę zdjęcia gotowego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Zbieram szczękę z podłogi! Cudny model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 W dniu 29.12.2021 o 14:28, Marudek napisał: Żonka również zauważyła moją radochę i sprezentowała mi kolejne modele w skali 32 więc w krótce będzie nowa relacja taka żonka to skarb to rozumiem że przerzucasz się na 32 i już nie będzie żadnych nowych "bajerów w 144" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2022 Hej, Modeli w 144 będzie jeszcze dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi