Skocz do zawartości

1/48 Nichimo Kawasaki Ki-45 Toryu

kapsel

Rekomendowane odpowiedzi

I ja podejdę do tematu podobnie. Jest trochę zdjęć oryginalnej maszyny także będzie na czym się wzorować ale na pewno nie będę starać się odtworzyć układu plam idealnie - zgodnie z rzeczywistością. Wszystko w miarę moich możliwości. 

Witajcie :wink:

Wnętrze zapodkładowane i kilka godzin sobie spokojnie schło. Tak samo jak reszta całej drobnicy. 

EImmaIm.jpg

GidRHpz.jpg

Długo zastanawiałem się jaki kolor dać do środka. Także pomalowałem japońskim odpowiednikiem Olive Drab od AK RC. 

AfVztI3.jpg

kefKuTX.jpg

Od jutra malowanie drobnych detali i ogólnie nadawanie życia temu wnętrzu.

• Like 3

Powolutku brnę naprzód. Zaczynam malować detale wewnątrz kabin załogi. Myślę że fajnie będzie to wszystko razem wyglądać już zabudowane w kadłubie.

DkXPmpz.jpeg

• Like 5

Tak, oczywiście masz rację barszczo :super: jeszcze sporo pierdółek czeka na malowanie, być może dodam jakiś kabelków, chociaż tyle co jest ładnie wzbogaca przestrzeń. 

Kolor z pewnością zmieni się nieco gdy przyjdzie brązowy i szary wash. 

Cała drobnica składająca się na przedziały załogi już w komplecie :wink: Miejsca najbardziej narażone na wytarcia i obcierki przetarłem srebrnym suchym pędzlem i dałem na całość lakier błyszczący. Póki co wszystko nawet zgrabnie da się zamykać w połówkach kadłuba. Szkoda że ten system uzbrojenia 20mm praktycznie będzie nie widoczny. Mimo wszystko fajnie w ogóle, że udało się go wykorzystać. 

DQWYGn4.jpg

Dziś jeszcze popracowałem nad pokrywami luków podwozia i Swego rodzaju " podłogami " w tychże lukach. Były one nasiane ordynarnymi śladami po wypychaczach. O ile w przypadku podłóg surfacer 500 w zupełności wystarczył, to już w tych pokrywach była istna masakra. Szpachla, która i tak wymagała uzupełnienia klejem CA. Jutro położę na to podkład i ocenię czy dalej trzeba coś wojować, czy można dopuścić do lotów :lol:

PPqGPgU.jpg

• Like 2

Ładnie ładnie, można na deser prosić o jakieś ujęcie kokpitu z tablicą przyrządów? :)

Troszkę się rozpędziłem i kadłub mam już zamknięty. Narobiłem sobie sporo roboty upychając te żywiczki gdyż połówki kadłuba musiałem sklejać etapami. 

Wszystko jednak do ogarnięcia na spokojnie zachowując ostrożność przy szlifowaniu by nie usunąć linii nitów. 

S3SpciH.jpeg

zOVKTVJ.jpeg

aiVIfOo.jpeg

Ze spodem było najwięcej nerwów. Od wnęki działka do nosa kadłuba klejone CA z  pomocą zacisków i przyspieszacza do kleju tego typu. Nie jest źle. Wyszło lepiej niż oczekiwałem.

M2oynXC.jpeg

Fotki w zbliżeniu na kokpit dam jak wyszlifuję łączenia wink3

• Like 5

Tak to prawda. Jak wspomniałem- na własne życzenie 🙂.  Przynajmniej będzie można sobie pooglądać wnętrze przedziałów które nie zionie pustką. Po 110 to póki co nic mnie nie zraża 😝

Postaram się nie przeciągać budowy bo sam jestem bardzo ciekaw jak to wyjdzie. Chyba najlepiej będzie wymalować te wszystkie plamy z ręki. 

Godzinę temu, marek d napisał:

Pośpiech wskazany przy jedzeniu z jednej michy w kilku. 🙃

Hehe pełna zgoda :super: chcę już po prostu ten dreszcz emocji, paraliż i drżenie rąk towarzyszące pierwszemu psiknięciu,  miliona prób na złomie. No i te pytania czy farba dobrze rozcieńczona, dobre ciśnienie itd... ech.. kocham to 😆

• Like 1
  • Haha 1

Zaczyna już przypominać model samolotu 🙂 Górne łączenie skrzydeł jest naprawdę przyzwoite, dolne będzie wymagać szpachlowania. 

87vZmsP.jpeg

eG5Rtgx.jpeg

L8mXY0W.jpeg

• Like 2

Cześć :wojo:

Prace nad Toryu powolutku posuwają się do przodu, jednak zeszła ze mnie para praktycznie całkowicie, ale o tym za moment. Pierw pokażę jak sprawy się mają.

Szlifowanie zacząłem robić etapami, tak by być pewnym że wszystko ładnie poszpachlowałem i wyrównałem. Kitowania w tym zestawie jest całkiem sporo ( przynajmniej w moim przypadku :bleh: ). Póki co główne siły przerobowe poszły na kadłub. 

a9JLtO0.jpg

n0zdXB8.jpg

Obecnie zajmuję się częścią z otworami pod dwudziestki Shrage Musik i okienkami. Będzie sporo linii i nitów do otworzenia ale co zrobić.  Spód, a konkretnie łączenia skrzydeł do kadłuba wymagały interwencji płynnej szpachli, gdyż powstał nieprzyjemny schodek. Profil skrzydeł jest minimalnie większy od profilu ich nasady w kadłubie. Już szczęśliwie wszystko wyszlifowane na gładko, tak ażeby nie zatrzeć ładnego detalu faktury poszycia w tych miejscach. 

0CR7TzK.jpg

No i najciekawsze...  Niestety wciśnięcie żywic w ten model był chyba sporym błędem. Mimo szlifowania plastiku od wewnętrznej strony, żywiczna wanna rozpycha się w kadłubie przez co i tak słabiutko dopasowana kabinka, a konkretnie to rozcięty wiatrochron w ogóle nie pasuje.  Jest zdecydowanie zbyt wąski. Tu nawet zacisk niewiele pomaga, a bez niego to już w ogóle kiszka.:benc:

Myślałem o vacu, ale nigdzie nie mogę znaleźć... tak jakby w ogóle nikt nie produkował tłoczonek w tej skali. No i nie mam pod ręką modelu z Hasegawy by przymierzyć. Nie wiem co dalej będzie z tym modelem... 

pnFgLnh.jpg

• Like 1