hlystek Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Jak zwykle:D Apropos spóznionych to niedługo moglbym pozostałosciami szklarni od Hasegawy poratować. Ale teraz to już po ptakach:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Godzinę temu, marek d napisał: Dzięki za fotkę, nadal uważam że trochę późno. E tam, po prostu trzeba kupić drugi. Edytowane 30 Stycznia 2022 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 43 minuty temu, zaruk napisał: E tam, po prostu trzeba kupić drugi. To nie ja robię tu model. Tylko wyraziłem opinię, więc nie wiem czemu mnie cytujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Bo się z Tobą zgadzam, że trochę za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 No lipa teraz, bo kołpaki, śmigła i podstawy są już sklejone na amen i nie ma jak się do tego dobrać Dałem ciała i to dość mocno, bo te kołpaki robią naprawdę wiele w tym modelu. Szkoda, a ja już dziś machnąłem bazowy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Czy jakiś schemat plam jest potrzebny ? Temat kiedyś przerabiałem i wiem że można się poplątać , a z nitowaniem haski to inna bajka. Edytowane 30 Stycznia 2022 przez Marek K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Mam gdzieś rysunek tego egzemplarza z układem plam i na nim będę się wzorować. Są delikatne zniekształcenia względem zdjęcia które podrzuciłeś, ale ogólny układ jest prawidłowy. Piękny model Edytowane 30 Stycznia 2022 przez kapsel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Najlepsze przed tobą, trzymam kciuki za plamy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Oj tak, najlepsze przede mną już dopada mnie paraliż. Nie mam artystycznej duszy i obawiam się o swoją wyobraźnię. Zastanawiam się jak ułatwić sobie malowanie plam. Może naszkicuję je miękkim ołówkiem? Edytowane 30 Stycznia 2022 przez kapsel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Schemat wybrałes zacny:) ja swojego chyba patafixem obkleję, wydaje mi sie że mniej walki z odkurzem będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 Pełna zgoda, rzuciłem się na najtrudniejsze malowanie jakie w obecnej chwili mogłem sobie wybrać . W sumie to dla niego buduje ten model, chociaż nie wszystko co wykonałem podoba mi się, jednak czasu nie cofnę, a wypada go ukończyć. Co do odkurzu, to jakoś nie martwię się póki co. Malować będę AK Real Colors, a one odpowiednio przygotowane naprawdę bardzo fajnie się zachowują. Podobnie jak Gunze C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 1 godzinę temu, kapsel napisał: Może naszkicuję je miękkim ołówkiem? To jest pomysł, ale użył raczej kredki w odcieniu jaśniejszym lub zbliżonym do końcowego. Ołówek jest ciemny, możesz go nie zakryć do końca . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Ołówek lubi przebijać. Kredka akwarelowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Jeśli masz odpowiedni aerograf to możesz naszkicować brzegi plam i później je wypełniać farbą. Ołówek i kredka to może być nie trafiony pomysł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Ongiś kredką akwarelową Wojtek F. szkicował wianki na MC 202. Wyszło dobrze. Jak komu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 Ślicznie dziękuję za cenne podpowiedzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Patrząc na kołpaki o reszte malowania jestem spokojny:) Kolory też moin zdaniem trafione. Oj bedzie sie na czym wzorowac:D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 Miło czytać że inspirujesz się moją robotą Mam nadzieję że się nie zawiedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Myślę, że wiem jak się czujesz przed tym malowaniem. Mocno trzymam kciuki. P.S. Na Twoim miejscu solidnie bym poćwiczył na boku. Daje +1 do pewności siebie. Edytowane 30 Stycznia 2022 przez zaruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 Tak też będę robić. Trochę czasu zajmie odpowiednie ustawienie ciśnienia i rozcieńczenia zanim zacznę malować model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 1 hour ago, kapsel said: Tak też będę robić. Trochę czasu zajmie odpowiednie ustawienie ciśnienia i rozcieńczenia zanim zacznę malować model. Głupie pytanie amatora a czemu? Widziałem że ludzie eksperymentują z różnicami kropla więcej, kropla mniej... ale czy to faktycznie robi aż taką różnicę? Wiadomo opcje skrajne to zbyt rozcieńczone i płynie, albo pluje gęstym betonem... ale jak jest już gdzieś pośrodku to chyba okay i można psikać? ... domyślam się że może chcesz to malować np. na niskim ciśnieniu żeby robić małymi obszarami (albo wręcz odwrotnie dużymi na większej dyszy) więc mieszankę trzeba zmodyfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Troszkę to bardziej złożone. Kolega będzie zapewne chciał malować mocno rozcieńczoną farbą, żeby mieć lepszą kontrolę nad kładzionym kolorem. Musi zatem zdecydować jak mocno rozcieńczyć farbę i do tego ustawić odpowiednie ciśnienie. Mniejsze oczywiście niż przy zwykłym rozrzedzeniu. Jeśli ustawi za duże ciśnienie, będzie miał zacieki. Jeśli za małe to otrzyma odkurz, czyli otoczkę z kropelek farby dookoła. Każda farba zachowuje się inaczej i to kolejny czynnik do uwzględnienia przy precyzyjnym malowaniu. Dlatego konieczne są próby do ustalenia optymalnych parametrów dających najlepszy możliwie efekt. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 I przez Ciebie nie wytrzymałem..:D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 18 minutes ago, hlystek said: I przez Ciebie nie wytrzymałem..:D O nieee, głowa laleczki na ogonie Fajnie.. może ja też takiego sobie no ten.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 Nocna wiedzma straciła głowe:D Córa na feriach to rożne rzeczy się w kadr łapią:D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi