Skocz do zawartości

1/48 Nichimo Kawasaki Ki-45 Toryu

kapsel

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, marek d napisał:

Dzięki za fotkę, nadal uważam że trochę późno. :cool:

E tam, po prostu trzeba kupić drugi.

Edytowane przez zaruk

No lipa teraz, bo kołpaki, śmigła i podstawy są już sklejone na amen i nie ma jak się do tego dobrać :benc:

Dałem ciała i to dość mocno, bo te kołpaki robią naprawdę wiele w tym modelu. 

Szkoda, a ja już dziś machnąłem bazowy

IX59hdT.jpg

Aa100zg.jpg

Fj6lWB3.jpg

5W8EOwY.jpg

• Like 3

Mam gdzieś rysunek tego egzemplarza z układem plam i na nim będę się wzorować. Są delikatne zniekształcenia względem zdjęcia które podrzuciłeś, ale ogólny układ jest prawidłowy. 

Piękny model :super:

Edytowane przez kapsel

Oj tak, najlepsze przede mną 😆 już dopada mnie paraliż. Nie mam artystycznej duszy i obawiam się o swoją wyobraźnię. Zastanawiam się jak ułatwić sobie malowanie plam. Może naszkicuję je miękkim ołówkiem? :hmmm:

AIdT59F.jpeg

2p9240X.jpeg

Edytowane przez kapsel

Pełna zgoda,  rzuciłem  się na najtrudniejsze malowanie jakie w obecnej chwili mogłem sobie wybrać 😝.  W sumie to dla niego buduje ten model, chociaż nie wszystko co wykonałem podoba mi się, jednak czasu nie cofnę, a wypada go ukończyć. 

Co do odkurzu, to jakoś nie martwię się póki co.  Malować będę AK Real Colors, a one odpowiednio przygotowane naprawdę bardzo fajnie się zachowują. Podobnie jak Gunze C. 

Miło czytać że inspirujesz się moją robotą :D Mam nadzieję że się nie zawiedziesz.

Myślę, że wiem jak się czujesz przed tym malowaniem. Mocno trzymam kciuki.

P.S. Na Twoim miejscu solidnie bym poćwiczył na boku. Daje +1 do pewności siebie.

Edytowane przez zaruk
  • Thanks 1

Tak też będę robić. Trochę czasu zajmie odpowiednie ustawienie ciśnienia i rozcieńczenia zanim zacznę malować model. 

• Like 1

1 hour ago, kapsel said:

Tak też będę robić. Trochę czasu zajmie odpowiednie ustawienie ciśnienia i rozcieńczenia zanim zacznę malować model. 

Głupie pytanie amatora :) a czemu? :hmmm:
Widziałem że ludzie eksperymentują z różnicami kropla więcej, kropla mniej... ale czy to faktycznie robi aż taką różnicę?
Wiadomo opcje skrajne to zbyt rozcieńczone i płynie, albo pluje gęstym betonem... ale jak jest już gdzieś pośrodku to chyba okay i można psikać? ... domyślam się że może chcesz to malować np. na niskim ciśnieniu żeby robić małymi obszarami (albo wręcz odwrotnie dużymi na większej dyszy) więc mieszankę trzeba zmodyfikować. 

Troszkę to bardziej złożone. Kolega będzie zapewne chciał malować mocno rozcieńczoną farbą, żeby mieć lepszą kontrolę nad kładzionym kolorem. Musi zatem zdecydować jak mocno rozcieńczyć farbę i do tego ustawić odpowiednie ciśnienie. Mniejsze oczywiście niż przy zwykłym rozrzedzeniu. Jeśli ustawi za duże ciśnienie, będzie miał zacieki. Jeśli za małe to otrzyma odkurz, czyli otoczkę z kropelek farby dookoła. Każda farba zachowuje się inaczej i to kolejny czynnik do uwzględnienia przy precyzyjnym malowaniu. Dlatego konieczne są próby do ustalenia optymalnych parametrów dających najlepszy możliwie efekt.

• Like 3

• 2 weeks later...