barszczo Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 Foka na ukończeniu, duży Messer powoli do przodu, A-20 odpoczywa. Więcej grzechów nie pamiętam, więc wzorem najlepszych rozgrzebuję kolejny projekt. Na tapetę idzie Spitfire Mk.IIa ze stajni Eduarda, który to na forum jeszcze nie gościł. Będzie to drugi Spitfire w tej wersji którego zbuduję, poprzedni to konwersja starej Tamiyi kilka lat temu. Na początek bardzo ładne i gustowne pudełko - niespodzianka z bardzo popularnym dla większości pudełek artboxem: To oczywiście overtreesy, a w środku: Klasycznie, jak to u Eduarda po budowie pozostanie około kilograma niewykorzystanych części. Jako dodatki idą pasy tegoż Eduarda, kalki Model Maker i tablica przyrządów z pozostałości. Poprzedni Mk.IIa powstał jako Barty, P8387, PK-H ze śmigłem De Havilland z 315 Dywizjonu PSP, ten dla odmiany będzie reprezentował Dywizjon 303, Garfield Weston VII, P8085, RF-J ze śmigłem Rotol: Startuję czym prędzej póki są chęci . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 Zastanawiam się nad kupnem tego zestawu więc zapewne warsztat pomoże mi podjąć decyzję będę z przyjemnością zaglądać i życzę powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 Ja się nie zastanawiam bo raczej nie kupię (nie moja bajka), ale na dobry warsztat zawsze warto popatrzeć, więc będę patrzył. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 Ja też, w pierwszym rzędzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 (edytowane) 10 minut temu, kozborn napisał: Ja też, w pierwszym rzędzie Masz już przecież lupę, powinieneś dobrze widzieć. Edytowane 19 Stycznia 2022 przez zaruk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 19 Stycznia 2022 Share Napisano 19 Stycznia 2022 Niedawno widziałem ładnie zrobiony taki modelik, teraz Ty robisz mi apetyt. Włączył mi się syndrom Miecia. Pilnie obserwuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2022 21 godzin temu, marek d napisał: Niedawno widziałem ładnie zrobiony taki modelik U Czechów na modelforum.cz jest sporo ładnych zrobionych Mk.II i Mk.V. Dla przypomnienia wrzucam zdjęcie poprzedniej zbudowanej przez siebie dwójki: Barty, P8387 PK-H z 315 Dywizjonu PSP. Ciekawostką jest duża szachownica odziedziczona po służbie tej maszyny w 308 krakowskim Dywizjonie PSP. Model zbudowany pięć lat temu, sporo błędów merytorycznych, teraz zrobiłbym go zupełnie inaczej... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 Ciekawe jak zinterpretujesz malowanie spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2022 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: Ciekawe jak zinterpretujesz malowanie spodu. Chodzi Ci o odcień czy tego przydużego roundela pod spodem? Wygląda jakby miał jeszcze pozostałości czarnego dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 No właśnie. To są niestandardowe efekty i można się najwyżej spierać co kto tam widzi, o ile ma się ochotę :). Ja na przykład widzę pozostawiony czarny fragment pod kadłubem... . Odcień to zupełnie inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 11 minut temu, greatgonzo napisał: No właśnie. To są niestandardowe efekty i można się najwyżej spierać co kto tam widzi, o ile ma się ochotę :). Ja na przykład widzę pozostawiony czarny fragment pod kadłubem... . Odcień to zupełnie inna sprawa. A mi to bardziej na łopatę śmigła wygląda spojrzyj na rozmazana z drugiej strony krawędź skrzydła też jest taki rozmazany czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2022 Godzinę temu, greatgonzo napisał: Ja na przykład widzę pozostawiony czarny fragment pod kadłubem... . O fak...tycznie. Ewidentnie jest ostre odcięcie pod silnikiem. A to ciekawostka, wymienili mu skrzydło? Oj chyba warto to odtworzyć. Zastanawiam się jeszcze nad roundelem pod lewym skrzydłem. Widać czarny ale żółtego ani trochę, a zdjęcie nie jest zrobione na materiale ortochromatycznym. Odcięcie też jest ostre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 @barszczo widzę jakaś totalna kumulacja weny twórczej dopadła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 3 godziny temu, Adamo722 napisał: A mi to bardziej na łopatę śmigła wygląda Nie wiem, czy mówisz o kokardzie, czy czarnym spodzie, bo jedno i drugie jest poza obrysem obracającego się śmigła. Jeżeli przyjmiesz czarną obwódkę na kokardzie, to skrzydło będzie nie wymienione, tylko tak wymaskowane. Tak jest prościej, szybciej - nie trzeba babrać się z chwytem do gaźnika, światłem. Pod presją czasu mogło się zdarzyć. Ja bym w to poszedł, bo fajna ciekawostka i wyjaśnia kokardę. Wtedy przyjąłbym standardowy znak na spodzie, czarną obwódkę, a to co pomiędzy - żółte. Lotka jednolita, bez elementu kokardy. Przy wymienionym skrzydle (za tym przemawia brak czarnej lotki, ale to najwyżej sugestia, żaden dowód) to zupełnie nie wiem jak zinterpretować kokardę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2022 Chyba całe skrzydło zrobię czarne. To zdjęcie, a właściwie jego fragment, niczego nie wyjaśnia w stu procentach, ale... : Poza tym to był czas kiedy czarne skrzydła miały być przemalowane z powrotem na kolor spodu (bodajże do połowy kwietnia 1941), więc biorąc pod uwagę to co widać na zdjęciu kołującego RF-J, zrobionym najprawdopodobniej w maju, można przyjąć że wcześniej było czarne. Tutaj RF-H Daszewskiego z ewidentnie czarnym skrzydłem: I jeszcze RF-S: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2022 No to jadziem. Kokpit na razie jak w dziewiątce i ósemce, wszystko praktycznie identyczne. Za to kadłub z wypukłymi częściowo nitami bardzo się podoba: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 9 godzin temu, barszczo napisał: kadłub z wypukłymi częściowo nitami bardzo się podoba: Część nitów jest wypukła, a część wklęsła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2022 Godzinę temu, zaruk napisał: Część nitów jest wypukła, a część wklęsła? Takie czary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 A mógłbyś jeszcze pokazać jak są ponitowane skrzydła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Wgłębnie, zaraz coś wrzucę . Kadłub to mix wgłębnego i wypukłego nitowania: Skrzydła wyglądają tak jak we wcześniejszych edycjach czyli tylko z wgłębnymi nitami: Edytowane 22 Stycznia 2022 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 Faktura poszycia bardzo przyjemna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 Jasne, skrzydło było czarne. Jasne i czarne ;). Ale późniejsza wersja z częściowo czarnym centropłatem i czarną obwódką na kokardzie wyglądałaby znakomicie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2022 59 minut temu, greatgonzo napisał: Ale późniejsza wersja z częściowo czarnym centropłatem i czarną obwódką na kokardzie wyglądałaby znakomicie! I to jest jednak słuszna koncepcja, nawet odcień sky inny zrobię . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 Kurczę skłamałem. To przecież trzeci Spitfire Mk.IIa budowany przeze mnie w tej skali. Pierwszy był starożytny Revell o którym wspominałem już w dziale vintage. Kupiony w roku 1988, zbudowany w 1989. Zdjęcie z epoki i pozostałości: A tymczasem całe wnętrze gotowe na grunt, blaszki to pozostałości z różnych zestawów. Otwory we wręgach nawiercone, wyglądają lepiej niż wgłębienia, dodane parę drucików: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 Planujesz jakieś odpryski robić? Lakier? Kredka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi