R_Mazzi Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 (edytowane) Męczenie T34/76 dobiega powoli końca czas pomyśleć o czymś nowym. Wybrałem dla niego młodszego brata. Mam małą zagwozdkę... Kartkując biblię Magnuskiego rzuciły mnie się na oczy takie dwa zdjęcia: Nie znam się specjalnie na tetach (tzn wiem, że rodzajów wież było jak burków, przynajmniej cztery i na moje oko wieże tych maszyn są różne... Mam rację czy nie? W podpisach stoi jak byk, że są z tej samej fabryki, numery seryjne dość zbliżone do siebie? Więc jak? Pomożecie Towarzysze rozwiać moje wątpliwości? na mój gust do model dragona pasowałby idealnie do teciaka z pierwszej foty: czy wieża z modelu UM to ten sam typ co Dragon tylko lekko uproszczony (bez wcięć z boków) czy jakiś inny? A może te czołgi na zdjęciach sa mimo moich zwidów takie same??? Wolałbym w sumie modelować ten drugi... Edytowane 2 Sierpnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 No według mnie te dwie wieże przedstawiają egzemplarze z fabryki 183... Tylko że ta z UM jest "SIAKAŚ TAKAŚ"... Na drugim zdjęciu z Magnuskiego ciężko poznać co to za fabryka go nadała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 17 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2008 skoro Magnuski pisze, że są z tej samej fabryki to chyba mu zaufam Będe klepał czołgutka z drugiej fotki z modelu Dragona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 24 Lipca 2008 Autor Share Napisano 24 Lipca 2008 (edytowane) Mały update Na razie zamknąłem kadłub, pozbawiłem go błotników i tych listew przy górnych krawędziach (chyba mających chronić pierścien wieży). Trzeba będzie jeszcze poszlifować.... Wygląda to tak: W sumie nie ma specjalnie nic do oglądania no ale żeby nie było, że nic nie robię a i może ktoś ma w archiwum jakąś lepszą fotę wozu który robię czy też innego polskiego teta (w wersji wyścigowej znaczy się bez zbiorników i innych bambetli Edytowane 6 Sierpnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Jest super! Dawaj dalej. Też mam w planach robienie teciaka tylko tylko nie wiem z którego zestawu. Trochę tego dużo na rynku. Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Też mam w planach robienie teciaka tylko tylko nie wiem z którego zestawu Kup sobie UM - owskiego. Fajne gąsienice, koła, kilka wersji produkują, więc jest do wyboru, siatka z blaszki i dwa razy tańszy niż dragon i revell. Oczywiście mówię tu o skali 1:72. R_Mazzi, powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Tak na marginesie, wspomniana wieża UM to merytoryczny koszmarek jest. Tu jest wątek ze starego PWM: http://www.old.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=24098 Powodzenia w dalszej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 No faktycznie. Ja w międzyczasie znalazłem jeszcze taki artykuł: http://www.onthewayuk.com/articles/T-34-85turrets/introduction.htm Powoli słaniam się ku kupieniu revell-a i UM i skleceniu czegoś wykorzystując części z obu ale poszukiwania trwają. Ale to temat na osobny wątek warsztatowy (wkrótce) Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Widzę, że seria będzie super pomysł na drzewko rozwojowe T34. Nie znam się na tej maszynie ale kciuki trzymam! taaaak mocno ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Powodzenia w budowie ja mam 76 ze zvezdy i nie mam pomysłu co z nią zrobić może macie jakieś ciekawe foty mam obie wersje wierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 wierzy. "Ż".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Firefox mi tego nie podkreślił. Co wy się tak tej ortografii czepiacie jak jacyś fanatycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 (edytowane) Bo firefox nie rozpoznaje znaczenia w jakim zostało słowo użyte, "wierzy" jest czasownikiem pochodzącym od wyrazu "wiara". Czemu się czepiamy, bo widzisz, przyjemniej się czyta, a i piszący ma szanse się ortografii nauczyć :P Edytowane 28 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Co wy się tak tej ortografii czepiacie jak jacyś fanatycy Wydało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 To co robicie zakrawa o obsesję od dnia dzisiejszego nie bende zwracał uwagi na takie komentarze a jak mnie wywalą w forum to trudno płakać nie bende ("bende " nie wiem jak to się pisze wszystkie wersje podkreśla) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Ortografii się czepiają, bo to forum. Tu trzeba się wysławiać poprawną polszczyzną. Sorki za OFF TOPIC. Prace idą Ci super nad tym Teciakiem . Czekam na dalsze postępy prac nad modelem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 ("bende " nie wiem jak to się pisze wszystkie wersje podkreśla) Yyyy...śmiać się, czy płakać...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 2 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Nooooo, tydzień człowieka nie było i proszę temat zszedł całkiem na oftopa Doszły do mnie w końcu kolejne "kwity" - Broń Pancerna w LWP Lalaka i niestety lipa. To nie ta wieża, prosze Pań i Panów. Ponieważ staram się, żeby mniej więcej model odpowiadał oryginałowi z fotki to muszę wybrać innego delikwenta Chyba będzie to 1113 ale "rozgracona" w porównaniu do zdjęcia, a może jednak coś innego hmmmm muszę się zastanowić a przedewszystkim przestudiować materiały z linka kolegi Modelarza, ewidentnie należy Ci się duże Też mam w planach robienie teciaka tylko tylko nie wiem z którego zestawu. Trochę tego dużo na rynku. jak widać, ja wybrałem dragona ale z gąsiennicami z modeli UM'a (niby koszty większe ale jako dorosłego osobnika specjalnie mnie nie wzrusza, że płacę za dwa a dostaję w rezultacie 1 model Widzę, że seria będzie super pomysł na drzewko rozwojowe T34. na pewno będzie "235" czyli T34/76 m43 z przyczółka magnuszewskiego i być może "1000" czy też "1001" na biało czyli kolejna 85 ale kiedy.... hmmm coś mi się wydaję, że jak skończę te dwa tetki co zacząłem (nooo T70M nie zacząłem w sumie, ale mam już w domku) to może jakaś panzer czwórka wyskoczy (upsss ale fopa ;) taaaa, wiem, wiem, wiem co mówiłem (znaczy się pisałem w sygnaturce ;) Nawet już sobie upatrzyłem konkretną maszynę (wczesna Jtka z ekranami narysowana na planszy barwnej numeru specjalnego militarii XXw). Ale tu już by musiał się wypowiedzieć kolega Jonak czy taki czołg w ogóle mógł istnieć Powodzenia w budowie ja mam 76 ze zvezdy i nie mam pomysłu co z nią zrobić może macie jakieś ciekawe foty mam obie wersje wierzy. Wierz mi, że wież z armatą 76 było więcej niż dwie jakieś fotki Cię szczególnie interesują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 R_Mazzi kategorycznie domagam się relacji z budowy T-70M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Doszły do mnie w końcu kolejne "kwity" - Broń Pancerna w LWP Lalaka i niestety lipa. To nie ta wieża, prosze Pań i Panów. Ponieważ staram się, żeby mniej więcej model odpowiadał oryginałowi z fotki to muszę wybrać innego delikwenta Chyba będzie to 1113 ale "rozgracona" w porównaniu do zdjęcia, a może jednak coś innego hmmmm muszę się zastanowić a przedewszystkim przestudiować materiały z linka kolegi Modelarza, ewidentnie należy Ci się duże Też mam w planach robienie teciaka tylko tylko nie wiem z którego zestawu. Trochę tego dużo na rynku. jak widać, ja wybrałem dragona ale z gąsiennicami z modeli UM'a (niby koszty większe ale jako dorosłego osobnika specjalnie mnie nie wzrusza, że płacę za dwa a dostaję w rezultacie 1 model Po przejrzeniu tego co jest w środku też ostatecznie polecę w kilka zestawów + blachy. Jest taki wybór, że szkoda "prądu" na przeróbki. Czekam na ciąg dalszy i podziwiam prace nad T-70. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Tadam, zdecydowałem się w jakie kaleczki ubrać teta Wybór padł na taką oto maszynę: Magnuski - Wozy Bojowe LWP a tu w zbliżeniu Lalak - Broń Pancerna LWP Widać, że wieża na fotkach praktycznie co do joty odpowiada wieży z modelu dragona, trzeba tylko dorobić wybrzuszenie na elektrykę z lewej strony wieży. Z fotek nie wynika jakie miał kółka ale ponieważ cały wczorajszy wieczór wiertałem w paluchach (mini wiertareczka odmówiła posłuszeństwa) to dam dziurkowane Zastanawia mnie tylko jedna sprawa: z jakiej do jasnej cholery on jest jednostki. Magnuski i Armo piszą że to 16BPanc a Lalak, że to 4BPanc, komu wierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 3 Września 2008 Autor Share Napisano 3 Września 2008 Malutki update: Skusiłem się w końcu na pigmenty MiG'a... Po pierwszych próbach użycia widzę, że proszek z pastelowych kredek pójdzie raczej w odstawkę MiGi mają dużo więcej odpowiednich kolorów, to raz, dwa lepiej się trzymają nawet na sucho a trzy to fixer Kurcze naprawdę się nie ścierają po "zafiksowaniu" (no prawie;). Szczerze powiedziawszy myślałem, że to lekka ściema a tu proszę, działa na 102! Do małej ilości błotka w 1:72 żywica raczej potrzebna nie jest, ja zrobiłem w każdym bądź razie bez. Mam nadzieję, że nie stracą swych własności z upływem czasu, zważywszy na to ile potrzeba pigmentu na jeden model w 72, to zapas będę miał na wieki... Podsumowując z zakupu jestem zadowolony Pierwsze koty za płoty (właściwie drugie, była jeszcze próba na wraku) Fotki bardzo średnio wyszły, w rzeczywistości błotko jest ciut bardziej "kolorowe" kółka tylko do przymiarki, ale w sumie to powiedźcie, czy taka czterokołowa wyścigówka nie wygląda fajnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 fajnie, brakuje tylko spojlera ;) Powodzenia w dalszym składaniu, bo póki co jest nieźle, nawet bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Szczerze powiedziawszy myślałem, że to lekka ściema a tu proszę, działa na 102! Podpisuję się pod tym ręcyma i nogyma Ładne błotko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi