Kolekcjoner WP Napisano 9 Maja 2022 Share Napisano 9 Maja 2022 Jak na model z nitami jak parowóz, to bardzo ładnie siadły. Malowanie też ładnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 13 Maja 2022 Autor Share Napisano 13 Maja 2022 Mój ulubiony środek to takich zabaw: MiG 1005 "Dark Brown Wash for Green Vehicles": 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 Klątwa piątku 13-tego zadziałała . Przy ścieraniu washa urwałem jedną lufę prawoskrzydłowych k.m., jedną z osłon lewego podwozia, lewy ster wysokości i kawałek :"2". Ale szkody naprawione, urwane elementy wklejone, a do naprawy kalki użyłem wykopanej z czeluści dna piekieł (czyt. domowego magazynu resztek ) przyciętej dwójki Techmodu z epoki kamienia łupanego do BF-109E. Oczywiście trzeba było najpierw pociągnąć ją Liquid Decal Film. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Maja 2022 Autor Share Napisano 22 Maja 2022 Trzeba by kończyć tą telenowele. W sumie to myślałem, że dziś skończę, ale wyciągane z plastiku linki do anteny pękały na zakrętach, więc na razie dosycha sobie żyłka pociągnięta miedzianym 171 humbrola i jutro będą ciął i wklejał. Słabo wyszło mi przygotowanie pod kalki, bo macie miejscami zaczęły się srebrzyć pod serialem i pod "2". Śmigło zostanie zamontowane na koniec. Nie orientuje się czasami ktoś czy oszklenie klejone Clearfixem daje się W miarę łatwo zdjąć? Farba mi podciekła i chciałbym to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 23 minuty temu, Baas ArK napisał: czy oszklenie klejone Clearfixem daje się W miarę łatwo zdjąć? Bez problemu - możesz dla łatwości przejechać ostrzem Olfy i "włala" jak mawiają francuskie projektanty Model wyszedł b. ładnie biorąc pod uwagę materiał wyjściowy 23 minuty temu, Baas ArK napisał: wyciągane z plastiku linki do anteny pękały na zakrętach, więc na razie dosycha sobie żyłka Zdecydowanie polecam zamiast żyłki odrosty z korzenia pietruszki Zyskujemy dwie pieczenie przy jednym ogniu - odrosty na linkę anteny a pietruchę do zupy Jeżeli nie wypali za pierwszym razem (a przy okazji zupa wykipi) to polecam taką nitkę: https://jsc.pl/pl/narzedzia-i-materialy-modelarskie/421-syntetic-thread-diameter-004-mm-length-15-m-1640-yd-k-017.html Po użyciu i pomalowaniu na stalowo wygląda tak: Ale oczywiście można nadal stosować żyłkę (z czasem się kurczy odrobinkę i wygina maszt ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Maja 2022 Autor Share Napisano 22 Maja 2022 46 minut temu, abtb napisał: Bez problemu - możesz dla łatwości przejechać ostrzem Olfy i "włala" jak mawiają francuskie projektanty Podziękował. Cytat Model wyszedł b. ładnie biorąc pod uwagę materiał wyjściowy Osobiście nie uważam tego za mistrzostwo, co najwyżej za okręgówkę. No może B klasa . ale fakt jestem zdumiony przejrzystością oszklenia. Cytat Zdecydowanie polecam zamiast żyłki odrosty z korzenia pietruszki Że co? Tego patentu nie znam... Cytat Ale oczywiście można nadal stosować żyłkę (z czasem się kurczy odrobinkę i wygina maszt ) Żyłkę stosuję od lat (wymiennie z ciągnionym plastikiem) malując w zależność od potrzeb miedzianym (anteny) lub stalowym (naciągi np. PO-2, galeria wrzucona lata temu) i nie stwierdziłem zbytnich wygięć, ale też nie naciągam jej zbyt mocno. Tylko tyle, żeby nie zwisała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 24 Maja 2022 Share Napisano 24 Maja 2022 W dniu 22.05.2022 o 20:42, Baas ArK napisał: wyciągane z plastiku linki do anteny pękały na zakrętach, więc na razie dosycha sobie żyłka Ja do anten używam nitek z rajstop: elastyczne, daje się regulować grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Maja 2022 Share Napisano 24 Maja 2022 1 godzinę temu, Wymysl napisał: Ja do anten używam nitek z rajstop: elastyczne, daje się regulować grubość. Z nitkami z rajstop jest ten problem, że przed użyciem trzeba je przeciągnąć klejem, żeby się nie rozdzielały. Ja korzystam z plastikowej żyłki wędkarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Maja 2022 Share Napisano 24 Maja 2022 (edytowane) 21 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: żeby się nie rozdzielały. Po naciągnięciu? Nie spotkałem się... . Aaaa, chyba, że chodzi o końcówkę. Dla mnie nie problem . Edytowane 24 Maja 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Maja 2022 Autor Share Napisano 28 Maja 2022 (edytowane) No i dobra... Hawk olinowany, śmigło na miejscu i to by było na tyle. Podsumowując: MC jaki jest każdy widzi, ma lepsze i gorsze klony. Przy Aichi miałem proporcjonalnie mniej roboty niż przy Hawku. I częściowo pod wpływem Aichi pomyślałem sobie: nie może być aż tak źle. I dlatego zabrałem się za Hawka. Efekt? Po japońsku: jako-tako. Dla chętnych: GALERIA Tak więc melduję ukończenie: 1. D-05 Aichi D3A1 2. D-214 Curtiss H-75 Hawk 3. D-?? Swój udział w projekcie (o ile znowu nie odbije mi palma) Edytowane 28 Maja 2022 przez Baas ArK 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi