Kolekcjoner WP Napisano 9 Maja 2022 Napisano 9 Maja 2022 Jak na model z nitami jak parowóz, to bardzo ładnie siadły. Malowanie też ładnie wyszło. Cytuj
Baas ArK Napisano 13 Maja 2022 Autor Napisano 13 Maja 2022 Mój ulubiony środek to takich zabaw: MiG 1005 "Dark Brown Wash for Green Vehicles": 1 Cytuj
Baas ArK Napisano 15 Maja 2022 Autor Napisano 15 Maja 2022 Klątwa piątku 13-tego zadziałała . Przy ścieraniu washa urwałem jedną lufę prawoskrzydłowych k.m., jedną z osłon lewego podwozia, lewy ster wysokości i kawałek :"2". Ale szkody naprawione, urwane elementy wklejone, a do naprawy kalki użyłem wykopanej z czeluści dna piekieł (czyt. domowego magazynu resztek ) przyciętej dwójki Techmodu z epoki kamienia łupanego do BF-109E. Oczywiście trzeba było najpierw pociągnąć ją Liquid Decal Film. 2 Cytuj
Baas ArK Napisano 22 Maja 2022 Autor Napisano 22 Maja 2022 Trzeba by kończyć tą telenowele. W sumie to myślałem, że dziś skończę, ale wyciągane z plastiku linki do anteny pękały na zakrętach, więc na razie dosycha sobie żyłka pociągnięta miedzianym 171 humbrola i jutro będą ciął i wklejał. Słabo wyszło mi przygotowanie pod kalki, bo macie miejscami zaczęły się srebrzyć pod serialem i pod "2". Śmigło zostanie zamontowane na koniec. Nie orientuje się czasami ktoś czy oszklenie klejone Clearfixem daje się W miarę łatwo zdjąć? Farba mi podciekła i chciałbym to poprawić. Cytuj
abtb Napisano 22 Maja 2022 Napisano 22 Maja 2022 23 minuty temu, Baas ArK napisał: czy oszklenie klejone Clearfixem daje się W miarę łatwo zdjąć? Bez problemu - możesz dla łatwości przejechać ostrzem Olfy i "włala" jak mawiają francuskie projektanty Model wyszedł b. ładnie biorąc pod uwagę materiał wyjściowy 23 minuty temu, Baas ArK napisał: wyciągane z plastiku linki do anteny pękały na zakrętach, więc na razie dosycha sobie żyłka Zdecydowanie polecam zamiast żyłki odrosty z korzenia pietruszki Zyskujemy dwie pieczenie przy jednym ogniu - odrosty na linkę anteny a pietruchę do zupy Jeżeli nie wypali za pierwszym razem (a przy okazji zupa wykipi) to polecam taką nitkę: https://jsc.pl/pl/narzedzia-i-materialy-modelarskie/421-syntetic-thread-diameter-004-mm-length-15-m-1640-yd-k-017.html Po użyciu i pomalowaniu na stalowo wygląda tak: Ale oczywiście można nadal stosować żyłkę (z czasem się kurczy odrobinkę i wygina maszt ) 1 Cytuj
Baas ArK Napisano 22 Maja 2022 Autor Napisano 22 Maja 2022 46 minut temu, abtb napisał: Bez problemu - możesz dla łatwości przejechać ostrzem Olfy i "włala" jak mawiają francuskie projektanty Podziękował. Cytat Model wyszedł b. ładnie biorąc pod uwagę materiał wyjściowy Osobiście nie uważam tego za mistrzostwo, co najwyżej za okręgówkę. No może B klasa . ale fakt jestem zdumiony przejrzystością oszklenia. Cytat Zdecydowanie polecam zamiast żyłki odrosty z korzenia pietruszki Że co? Tego patentu nie znam... Cytat Ale oczywiście można nadal stosować żyłkę (z czasem się kurczy odrobinkę i wygina maszt ) Żyłkę stosuję od lat (wymiennie z ciągnionym plastikiem) malując w zależność od potrzeb miedzianym (anteny) lub stalowym (naciągi np. PO-2, galeria wrzucona lata temu) i nie stwierdziłem zbytnich wygięć, ale też nie naciągam jej zbyt mocno. Tylko tyle, żeby nie zwisała. Cytuj
Wymysl Napisano 24 Maja 2022 Napisano 24 Maja 2022 W dniu 22.05.2022 o 20:42, Baas ArK napisał: wyciągane z plastiku linki do anteny pękały na zakrętach, więc na razie dosycha sobie żyłka Ja do anten używam nitek z rajstop: elastyczne, daje się regulować grubość. Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 24 Maja 2022 Napisano 24 Maja 2022 1 godzinę temu, Wymysl napisał: Ja do anten używam nitek z rajstop: elastyczne, daje się regulować grubość. Z nitkami z rajstop jest ten problem, że przed użyciem trzeba je przeciągnąć klejem, żeby się nie rozdzielały. Ja korzystam z plastikowej żyłki wędkarskiej. Cytuj
greatgonzo Napisano 24 Maja 2022 Napisano 24 Maja 2022 (edytowane) 21 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: żeby się nie rozdzielały. Po naciągnięciu? Nie spotkałem się... . Aaaa, chyba, że chodzi o końcówkę. Dla mnie nie problem . Edytowane 24 Maja 2022 przez greatgonzo Cytuj
Baas ArK Napisano 28 Maja 2022 Autor Napisano 28 Maja 2022 (edytowane) No i dobra... Hawk olinowany, śmigło na miejscu i to by było na tyle. Podsumowując: MC jaki jest każdy widzi, ma lepsze i gorsze klony. Przy Aichi miałem proporcjonalnie mniej roboty niż przy Hawku. I częściowo pod wpływem Aichi pomyślałem sobie: nie może być aż tak źle. I dlatego zabrałem się za Hawka. Efekt? Po japońsku: jako-tako. Dla chętnych: GALERIA Tak więc melduję ukończenie: 1. D-05 Aichi D3A1 2. D-214 Curtiss H-75 Hawk 3. D-?? Swój udział w projekcie (o ile znowu nie odbije mi palma) Edytowane 28 Maja 2022 przez Baas ArK 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi