Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema. Chciałbym pokazać Wam prace nad modelem Jagdtigera firmy Dragon w skali 1:35. Jest to mój drugi model po długiej przerwie, wcześniej siedziałem w kartonach. Model nie będzie odwzorowaniem autentycznego pojazdu, raczej będę się uczył na nim technik brudzenia itp.  Na tą chwilę model jest sklejony i psiknięty podkładem. Popróbowałem też trochę pobawić się rdzą na kawałku gąsienicy.

IMG20220119204020.jpg

IMG20220119204036.jpg

IMG20220119204212.jpg

IMG20220125181640.jpg

Screenshot_2022-01-25-20-02-39-26_be80aec1db9a2b53c9d399db0c602181.jpg

• Like 2
Napisano

Czy pojazd będzie cały pordzewiały bo gąsienica strasznie pordzewiał. No chyba że to z zapasu, ale wtedy przetarcia na ścierającej się powierzchni nie owinny występować bądź być tak wielkie

Napisano
47 minut temu, patrykd napisał:

Czy pojazd będzie cały pordzewiały bo gąsienica strasznie pordzewiał. No chyba że to z zapasu, ale wtedy przetarcia na ścierającej się powierzchni nie owinny występować bądź być tak wielkie

Gąska z zapasu, pierwszy kontakt z pigmentami, docelowo będzie mniej rdzy.

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, moskal napisał:

Siema. Chciałbym pokazać Wam prace nad modelem Jagdtigera firmy Dragon w skali 1:35. Jest to mój drugi model po długiej przerwie, wcześniej siedziałem w kartonach. Model nie będzie odwzorowaniem autentycznego pojazdu, raczej będę się uczył na nim technik brudzenia itp.  Na tą chwilę model jest sklejony i psiknięty podkładem. Popróbowałem też trochę pobawić się rdzą na kawałku gąsienicy.

IMG20220119204020.jpg

IMG20220119204036.jpg

IMG20220119204212.jpg

IMG20220125181640.jpg

Screenshot_2022-01-25-20-02-39-26_be80aec1db9a2b53c9d399db0c602181.jpg

Jaki to kolor na gąsienicach? Steel? Poprosze dokładnie producenta.

Edytowane przez DamianosPL
Napisano
Godzinę temu, DamianosPL napisał:

Gąski w podkładzie, na to czarny mat z Tamki. Potem suche pigmenty i rdzawy wash. Jak przeschło to przetarłem gąsienice o papierowy ręcznik i taki jest efekt. Zastanawiam się właśnie nad tym żeby czarny mat zastąpić Gun Metal z Tamki i na to pigmenty/wasche. Mam jeszcze kawałek gąski i chyba sprawdzę jak by to wyglądało. 

IMG20220125182411.jpg

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, DamianosPL napisał:

Kamuflaż położony. Baza to Dark Yellow, ciemny brąz to Flat Earth a jasny to Deck Tan. 

IMG20220126212954.jpg

IMG20220126213007.jpg

IMG20220126213024.jpg

IMG20220126213055.jpg

Edytowane przez moskal
  • Like 1
Napisano
W dniu 26.01.2022 o 09:22, moskal napisał:

Model nie będzie odwzorowaniem autentycznego pojazdu, raczej będę się uczył na nim technik brudzenia itp. 

Autor wątku napisał zaraz w pierwszym poście.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano
4 godziny temu, patrykd napisał:

Szkoda że nie wiesz z jakiej jednostki kamuflaż pochodził. Mam nadzieję że ten co yt to malował przynajmniej nie wymyślił sobie tego

Pojazd nie będzie wzorowany na istniejącym kiedyś sprzęcie 😉 

Na takie modele przyjdzie jeszcze czas 👍

Napisano
4 godziny temu, bulik58 napisał:

Przypomina mi podobne malowanie Jagi z Menga , i takie podobne malowanko moze nie w 100% istnialo. Ale dajmy autorowi szanse nas zaskoczyc. A ze bywaja modele pojazdow  ,, moze , gdyby ? ,, to wiemy 

_____methode_sundaytimes_prod_web_bin_061031f4-51e3-11ec-9ca1-1eec44899057.thumb.jpg.d48f62783344098d37c8550db46fd62e.jpg

Fajne, nietypowe malowanie 👍👏

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Evildead napisał:

Jak spod Anzio @Thalgonis 🙂

To samo chciałem powiedzieć-jak zobaczyłem włosie z pęndzli-a gdzie słonik 102 heh😄.

Edytowane przez MayonesEXG7
  • Like 1
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Kowalec222 napisał:

Buszujący w zbożu😀

Jager majster zbiera żniwa-może kolejna ziołówka % wyjdzie🤣.Camo ładne.Tęsknie powoli za tankami😋

Edytowane przez MayonesEXG7
Napisano

Bystrzaki 😁😁😁

BTW model psiknięty GX-100, na próbę przeleciałem górną płytę brązowym panel linerem, doradźcie mi jakim kolorem robić obicia. Hull Red XF-9 będzie ok? Jest troszkę ciemniejszy od koloru kamuflażu, nie będzie się zlewał? 

IMG20220128113045.jpg

IMG20220128113555.jpg

Napisano

Obicia najlepiej robić dwuetapowo. Najpierw rozjaśnionym kolorem bazowym dunkel gelb a potem w miejscach gdzie robiłeś pierwsze obicia kolorem mocno ciemno brązowym. Są dzięki temu dwuwymiarowe 

SA tez tacy co dają obicia w kolorze mini. Taki jaki był podkład na niemieckich czołgach 

Wszystko zależy od gustu

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, moskal napisał:

, na próbę przeleciałem górną płytę brązowym panel linerem,

nie widać go za bardzo poza miejscem gdzie go nie starłeś :mrgreen:

Miejsca, które zaznaczyłem na zielono to ślady po wypychaczu. Następnym razem warto je zaszpachlować bo uroku nie dodają...

jt.jpg

Edytowane przez enten
Napisano
54 minuty temu, enten napisał:

nie widać go za bardzo poza miejscem gdzie go nie starłeś :mrgreen:

Miejsca, które zaznaczyłem na zielono to ślady po wypychaczu. Następnym razem warto je zaszpachlować bo uroku nie dodają...

jt.jpg

Faktycznie trochę zginął..... Mam jeszcze trochę ciemniejszy wash do Afrika Korps albo w ostateczności czarny panel liner...

A co do śladów po wypychaczach to myślałem, że to jakieś wgłębienia w deklu 😁

Napisano
2 godziny temu, patrykd napisał:

Obicia najlepiej robić dwuetapowo. Najpierw rozjaśnionym kolorem bazowym dunkel gelb a potem w miejscach gdzie robiłeś pierwsze obicia kolorem mocno ciemno brązowym. Są dzięki temu dwuwymiarowe 

SA tez tacy co dają obicia w kolorze mini. Taki jaki był podkład na niemieckich czołgach 

Wszystko zależy od gustu

Spróbuję zrobić pierwszym sposobem. Dzięki.