Skocz do zawartości

Gloster Gladiator Mk. I 1:72 Airfix

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, BRAVO112 napisał:

a te naciagi z sbs-a sa ze stali?

A nie wiem. Ale jeśli Cię to interesuje to przy wycinaniu trzymają dość mocno i nieszczególnie się gną przy pracy.

Zabawę uważam za rozpoczętą (uważne oko dojrzy już zaimplementowaną osłonę kabiny 😉 ).

IMG_20220216_002244_1.thumb.jpg.c9423766fc973afbef21abd4eaae9d24.jpgIMG_20220216_002346_1.thumb.jpg.b204d8822c74f0c17700269add9ee0e5.jpg

1 godzinę temu, zaruk napisał:

Powinny sporo uroku dodać.

Też na to liczę. Przy okazji, w moich poszukiwaniach nigdzie nie rzuciło mi się, by drewniane śmigło miało w tej wersji "niezamalowane" słoje. Chodzi mi o odwzorowanie faktury drewna. To malowanie wcale nie jest szczególnie częste wśród modelarzy, bym mógł to porównać. Sądzę, że śmigło powinno być pomalowane w sposób jednolity, konkretnymi kolorami.

Czy ktoś może pomóc mi potwierdzić tę tezę? :)

57 minut temu, tenzan napisał:

Ładnie idziesz do przodu :) 

Dziś - mam nadzieję - naciągu trochę więcej przybędzie :)

w wypadku stali ( neusilber ) naciagi powinny " sprezynowac". Mozesz sprobowac na kawalku wycietym z ramki i po prost sprobowac wygiac. Takie czesci dawal Dragon do swoich modeli. Oczywiscie jesli znajdziesz chwile, bo warsztat jest expresowy.

SBS bedzie za miesiac w Lingen i moze sie skusze, zeby te naciagi kupic

1 minutę temu, BRAVO112 napisał:

w wypadku stali ( neusilber ) naciagi powinny " sprezynowac".

Oki to sprężynują.

49 minut temu, BRAVO112 napisał:

to znaczy, ze Wegrzy troche pomysleli. 

To moje pierwsze starcie z SBS i jest ok. Można polecać. Przynajmniej naciągi :)

1 godzinę temu, Roland_Sebastian napisał:

Tu raczej chodzi o dopasowanie do nowej mody panującej na forum. :) Każdy chce mieć gorący temat. 😛

Gdzie mi tam do liderów... Dwa razy miałem ten zaszczyt. I aż 50% tych wątków było, że model jest be :) 

1 godzinę temu, Moses napisał:

A co to, zacząłeś prowadzić warsztat opisowy?

Nie, dziś dwa zdjątka, bo zrobiłem to z doskoku. Wieczorem więcej fotek.

Naciągi GENERALNIE pasują, piszę "generalnie", ponieważ w jednym miejscu - choć wertowałem instrukcję i oznaczenia kilka razy, z przekonaniem, że jednak się w tej gęstwinie nie pogubiłem - zabrakło mi... z pół centymetra? 😮  W innym miejscu jestem niemal pewien, że producent sam pomylił oznaczenia. Naciągi pasowały, owszem, ale nie te, które były w instrukcji 😛 

Generalnie szacun dla @Xmen, bo Tobie to wyszło koncertowo, a zdaje się, że robiłeś też SBSy, prawda? Nie jestem jakimś wyjadaczem, no ale nie wydaje mi się, żebym w którymś miejscu tak to skopał, żeby mi zabrakło 5 mm.

Jak na moje pierwsze starcie z dwupłatowcem stwierdzam, że ta zabawa potrafi zmęczyć.

Jaki kuń jest - każdy widzi. W zasadzie to macie już pewien przedsmak galerii... Nie zanosi się na niespodziankę :)

IMG_20220216_234602_1.thumb.jpg.6ef9c0482b0c710bdd6944e79b7087f3.jpgIMG_20220216_234525.thumb.jpg.501304f91c57076e6bbdb23737953c9f.jpgIMG_20220216_234452_1.thumb.jpg.42760162d918eb058cb46b7fdfec15d2.jpgIMG_20220216_234423_1.thumb.jpg.0ecaaf86f7804b46346eff7514efa6ce.jpgIMG_20220216_234402.thumb.jpg.975250b9780994b01ab110d64c9a5c57.jpg

• Like 2

Fajnie wygląda, ale przed galerią proponuję popracować nad zdjęciami. Może wypróbuj inne kolory tła, bo biały bardzo kontrastuje z modelem i mimo oświetlenia pozostaje on dość ciemny.

Edytowane przez zaruk
  • Thanks 1

1 minutę temu, zaruk napisał:

🤔

Pożyczyłem od taty aparat - wypróbuję jak skończę. Trzymaj kciuki 😉

12 minut temu, zaruk napisał:

Dobra, ale zacznij robić rano, żebym miał szansę się trochę przespać.

...jak skończę model. Na dziś już fajrant :)

7 godzin temu, kozborn napisał:

Generalnie szacun dla @Xmen, bo Tobie to wyszło koncertowo, a zdaje się, że robiłeś też SBSy, prawda?

Dzięki ale nie trzeba.Koncertowo to na zdjęciach tylko wygląda.Nie chciałbyś słyszeć tych bluzgów podczas montażu.

3 minuty temu, Roland_Sebastian napisał:

Dużo uroku dodały mu te naciągi, wcześniej był jakiś taki hmm pusty?

Taki był plan! Super, że się Tobie podoba.

Teraz, jozik napisał:

Ale to jeszcze nie wszystkie naciągi ?

Pewnie, że nie, na wszystkie nie starczyło wczoraj sił i oczu :)

Zostały jeszcze te najbardziej z brzegu skrzydeł.