Bartosz Ciesielski Napisano 31 Marca 2022 Share Napisano 31 Marca 2022 17 minut temu, orzechu500 napisał: Fajnie sobie tutaj gaworzycie o lateksowych rękawiczkach, nie ocenianiam, nie krytykuje, jestem tolerancyjny, wspieram każdą opcję xD powiedzcie mi lepiej, jak zabezpieczyć cały ten majdan w rowie i rzeczony rów również przez żywicą. Tak wiem, trzeba wysmarować najpierw wszystko cienką warstwą żywicy i dać się jej utrwalić, ale, czy ta zywica nie zrobi kuku wszystkim malunkom? Tam są emalie, celuloza, akryl, wikol... podejrzewam, że lakier będzie dobrą opcją, tylko który nie zareaguje z epoksydem? Lałem żywice dwa razy w życiu, raz wyszło pięknie- lałem na nie malowane podłoże. Drugi raz na malowane i wyszła z tego kupa ( nie wiem co było przyczyną, czy zle proporcje czy może dodanie akrylu do mieszanki). Mam epidian 652... Ja korzystam do robienia wody z gotowego produktu od Vallejo jedno składnikowa wylewa cienkimi warstwami . z żywicami 2 składnikowymi jest tak że potrafią osiągnąć wysoką temperaturę, i faktycznie potrafią uszkodzić pracę. Może jakiś plac do testów zrobisz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 31 Marca 2022 Autor Share Napisano 31 Marca 2022 11 minutes ago, Bartosz Ciesielski said: Ja korzystam do robienia wody z gotowego produktu od Vallejo jedno składnikowa wylewa cienkimi warstwami . z żywicami 2 składnikowymi jest tak że potrafią osiągnąć wysoką temperaturę, i faktycznie potrafią uszkodzić pracę. Może jakiś plac do testów zrobisz Której? Ten żel taki mleczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 31 Marca 2022 Autor Share Napisano 31 Marca 2022 Moje przygody z żywicą są takie jak na zdjęciach. W pierwszym przypadku lałem 2 cm na raz i tak dwie warstwy, został jeden bąbel, drugi przypadek to 1,5cm i glut. Fakt, za pierwszym razem mieszałem ponad 100 gram żywicy, za drugim ledwie 20 i niedokładność wagi mogła tu zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 31 Marca 2022 Autor Share Napisano 31 Marca 2022 37 minutes ago, bulik58 said: A nie ma juz gotowcow czasem? Modelarze czekają na ten wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 31 Marca 2022 Autor Share Napisano 31 Marca 2022 Just now, bulik58 said: Strzelilem gafe ?? Oj tam oj tam, w prima aprilis masz wybaczone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Pomęczyłem trochę przepsut i rów, dobrudzilem i ogloniłem, dorzuciłem kilka butelek, dosialem trawki - nad nią trochę jeszcze popracuje, chce ją trochę bardziej stonowac. Domalowałem pierdoly typu haki w płytach betonowych i tak powolutku do przodu. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Podpowiedzcie kolor do pomalowania łusek z karabinka 30mm. Mam taki ale nie jestem przekonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2022 A tak z prac to pobrudziłem i wkleiłem na stałe koła, tylne drzwi, linę z hakiem. Przy samym aucie zostały już drobiazgi - zmontować lusterka, wkleić drzwi, poprawić przednie szyby i wkleić lusterka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 1 minute ago, bulik58 said: Powoli konczy sie przygoda z Tigrem i czas zaczac Poloneza Aż łezka się w oku kręci Furkę z działkiem mam na później. Po Tigrze będzie coś fajnego z kategorii what-if ale o tym już niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 W dniu 31.03.2022 o 19:32, orzechu500 napisał: Fajnie sobie tutaj gaworzycie o lateksowych rękawiczkach, nie ocenianiam, nie krytykuje, jestem tolerancyjny, wspieram każdą opcję xD powiedzcie mi lepiej, jak zabezpieczyć cały ten majdan w rowie i rzeczony rów również przez żywicą. Tak wiem, trzeba wysmarować najpierw wszystko cienką warstwą żywicy i dać się jej utrwalić, ale, czy ta zywica nie zrobi kuku wszystkim malunkom? Tam są emalie, celuloza, akryl, wikol... podejrzewam, że lakier będzie dobrą opcją, tylko który nie zareaguje z epoksydem? Lałem żywice dwa razy w życiu, raz wyszło pięknie- lałem na nie malowane podłoże. Drugi raz na malowane i wyszła z tego kupa ( nie wiem co było przyczyną, czy zle proporcje czy może dodanie akrylu do mieszanki). Mam epidian 652... Może jeszcze nie za późno. Co do zabezpieczenia przed żywicą (o ile nie masz zamiaru korzystać z akrylowej) użyj np Mod Podge gloss. Przyda Ci się on także do zrobienia "fal" na wodzie. No i oczywiście przyda się podmalować teren by był "mokry". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 2 minutes ago, jonathan said: Może jeszcze nie za późno. Co do zabezpieczenia przed żywicą (o ile nie masz zamiaru korzystać z akrylowej) użyj np Mod Podge gloss. Przyda Ci się on także do zrobienia "fal" na wodzie. No i oczywiście przyda się podmalować teren by był "mokry". Dzięki! nie zacząłem jeszcze lać ani gruntować, mod podge gdzieś mi się przewinął w koncepcjach, nie mam ale przetestuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 1 minutę temu, orzechu500 napisał: Dzięki! nie zacząłem jeszcze lać ani gruntować, mod podge gdzieś mi się przewinął w koncepcjach, nie mam ale przetestuję Polecam i to bardzo. Przydaje się tez do zabezpieczania samego styroduru. Tworząc twarda powierzchnie. Możesz go tez barwić akrylami. Do tego ma też wysoką transparencje. Można z niego korzystać przy wklejaniu "szyb" itd. No zastosowań jest naprawdę dużo. Może jeszcze słowo o workach. Nitrylowe rękawiczki są świetne do robienia pakunków, jarzm, brezentów. Jednak do worka na śmieci użyłbym najcieńszego worka na śmieci (takie eco są co dra się po samym spojrzeniu) do środka jakaś masa plastyczna, by łatwiej uformować kształt. Ewentualnie cienka torebka foliowa, tylko wtedy pozostaje malowanie i lakierowanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) 14 minutes ago, jonathan said: Polecam i to bardzo. Przydaje się tez do zabezpieczania samego styroduru. Tworząc twarda powierzchnie. Możesz go tez barwić akrylami. Do tego ma też wysoką transparencje. Można z niego korzystać przy wklejaniu "szyb" itd. No zastosowań jest naprawdę dużo. Może jeszcze słowo o workach. Nitrylowe rękawiczki są świetne do robienia pakunków, jarzm, brezentów. Jednak do worka na śmieci użyłbym najcieńszego worka na śmieci (takie eco są co dra się po samym spojrzeniu) do środka jakaś masa plastyczna, by łatwiej uformować kształt. Ewentualnie cienka torebka foliowa, tylko wtedy pozostaje malowanie i lakierowanie. Mod podge widziałem w wielu poradnikach, i gdzies tam miałem z tyłu głowy zeby go przetestować. Akurat konczy mi się wikol wiec przetestuje również matowy. Wikol w teori jest transparentny ale przy większych kleksach robi się bardziej mleczny... Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez orzechu500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Wikolu także używam Głownie przy sadzeniu trawki, a jednak cenowo wychodzi dość spora różnica Mieszam go z woda i dodaje odrobine płynu do mycia naczyń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Just now, jonathan said: Wikolu także używam Głownie przy sadzeniu trawki, a jednak cenowo wychodzi dość spora różnica Mieszam go z woda i dodaje odrobine płynu do mycia naczyń Do sadzenia trawki jest spoko, ale do robienia kępek ( jesli np robie je na blasze do późniejszego wysadzania) to nie wygląda to zbyt dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) W dniu 31.03.2022 o 21:00, bulik58 napisał: A nie ma juz gotowcow czasem? jest jednoskładnikowy gotowiec "wody" ale na g... się nadaje, lepsza i tańsza żywica Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez chorąży 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 2 minuty temu, orzechu500 napisał: Do sadzenia trawki jest spoko, ale do robienia kępek ( jesli np robie je na blasze do późniejszego wysadzania) to nie wygląda to zbyt dobrze. Kępki sadze z palucha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 1 minutę temu, chorąży napisał: jest jednoskładnikowy gotowiec "wody" ale na g... się nadaje, lepsza i tańsza żywica Still Water na płytkie warstwy do sadzawek jeszcze się nadaje, jest jeszcze jakaś żywica od Ak za sto kilkadziesiąt zeta..., a to już drogo , to samo pewnie na alledrogo za kilkadziesiąt można kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) 9 minutes ago, jonathan said: Kępki sadze z palucha Ja też ale nie podobają mi się. Lepsze efekty osiągałem jak sobie narobiłem blachę tych kępek a potem uzywałem w miarę potrzeby Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez orzechu500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 9 minutes ago, Evildead said: Still Water na płytkie warstwy do sadzawek jeszcze się nadaje, jest jeszcze jakaś żywica od Ak za sto kilkadziesiąt zeta..., a to już drogo , to samo pewnie na alledrogo za kilkadziesiąt można kupić Tak, widziałem ją, nie mam przekonania pomimo, że pojawiła się chyba na Nightshift. Za stówę kupuje prawie kilo żywicy. Najbardziej q pracy z żywicą irytyje mnie fakt, że trzeba jej dużo rozrobić aby q miarę zachować dobre proporcje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 55 minutes ago, bulik58 said: Ten , tylko po ospie plamistej ?? Jeszcze, cos innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Skleciłem drogowskaz. Czy macie pomysł jakich kolorów użyć aby uzyskać kolor utlenionego aluminium? Mieszanka srebrnego z dark iron może? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Just now, bulik58 said: Wydaje mi sie ze w dobrym kierunku patrzysz , tylko pierw wyprobowac na boku , Jakiej narodowosci ma byc klient? Pytasz o ten przyszly? To będzie rozbity rusek, przejęty i wyremontowany przez Ukrainę a'la zlepek z dwóch pojazdów. Już wkrótce, skończę tylko Tigra bo nie lubię grzebać dwóch na raz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 5 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2022 Z kaligrafią zawsze miałem się kiepsko, ogólnie odręczne pisanie idzie mi słabo a pędzlem to już wgl. Po wielu próbach to najlepsze co udało mi się zrobić 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi