Skocz do zawartości

F-16 Block 52+ (prawie) 4052 1/72

Vieh_san

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, trochę z kronikarskiego obowiązku, który odczuwam i chęci zamieszczenia tego w necie w formie archiwum dla mnie wstawiam tą galerię. Wiem, że to nie jest Block 52+ ;D dlatego prawie, ale robiłem go dla kolegi, który stawił jeden warunek. Ma być 4052 w tygrysim malowaniu. Mówiłem, że nie ma w 1/72 modelu takiego, mogę przerabiać, ale nie gwarantuję, że mi to jakoś wyjdzie. Także powstało coś takiego. Dorobiłem antenę na grzbiecie, te dłuższe... hmmm "pręty" przy spadochronie hamującym, "pręty" antystatyczne z włosia od pędzla, zbiorniki konforemne od CMK, z którymi miałem wielki problem jeśli chodzi o spasowanie. Dodatkowo czujniki AOA i pitot od mastera. No i to by było tyle. Dla mnie temat już nudny, bo to 3. F-16 jaką zrobiłem, a jeszcze sam dla siebie jedną chcę zrobić w kruczym malowaniu. Może tę ostatnią dam radę zrobić lepiej. Zauważyłem też, że podstawa steru kierunku powinna być grubsza i wystawać po bokach, wiem że inne koła by musiały być, wlot powietrza wygląda na odpowiedni. Poza tym nie wiem co bym musiał jeszcze dodać/przerobić, żeby był Block 52+. Prawię bym zapomniał, podstawą do zrobienia go był model Revella  03860 F-16 MLU Tiger Meet 2018 z Kleine Brogel. Teraz zdjęcia.

IMG20220203101449.thumb.jpg.6eb85ed02d0ba45e726c6e41b916b5db.jpg

IMG20220203101542.thumb.jpg.22ce035cb872d77ebb7550c905cc01e6.jpg

IMG20220203101553.thumb.jpg.eba21c4dd46a77c8dae3ffbb1d57ef79.jpg

IMG20220203101611.thumb.jpg.29c1f92b0e6f1c34d8d84725738cd117.jpg

IMG20220203101631.thumb.jpg.bec2b132678520b74e57ae8ecaadbc99.jpg

Edytowane przez Vieh_san
  • Like 13

Ta tzw. merytoryka jest bardzo ważna jeśli jest w czym wybierać . Bez wyboru można się tylko zdenerwować za dużo . Więc czasem lepiej się nie zagłębiać . To co rzuca się w oczy , to pojemnik na spadochron . Jest , więc pasuje . 

Lubię modele z szachownicą 👍.

Pozdrawiam Hello

PS Pod skrzydłami coś jeszcze będzie wisieć, bo dziurki zostawiłeś ?

Edytowane przez Hello
  • Thanks 1

32 minuty temu, Hello napisał:

PS Pod skrzydłami coś jeszcze będzie wisieć, bo dziurki zostawiłeś ?

Przyznaję, trochę moja wina z tym, kolega się nie mógł zdecydować. Ostatecznie zostało na tym, że ma być z samymi Aim-120. Budowa była na takim etapie (pomalowane), że było trochę za późno. W każdym razie, jemu nie przeszkadza.

• Like 1

5 godzin temu, myszaty napisał:

Fajny wyszedł,  i jak @barszczo napisał, na bezrybiu itd....więc nie ma czym się łamać.

P.S na alle wisi turek, ale cenowo trochę 😞

Dzięki, no ja dla siebie mam Solo Turka, ale tak szczerze mówiąc, przyglądałem się i mi wygląda to jak te same wypraski. Może niedostatecznie dobrze się przyglądałem, ale wyglądają tak samo jak ten MLU tiger meet 2018 kleine brogel.

PS. A nieee, teraz widzę na zdjęciach wyprasek że faktycznie inne są, jest zasobnik celowniczy inny statecznik pionowy, są inne te wypraski. Ale można kupić go na niemieckiej stronie za około 50zl, tak przynajmniej podaje scalemates

https://www.scalemates.com/pl/kits/revell-04844-lockheed-martin-f-16c-solo-tuerk--169029

Edytowane przez Vieh_san

2 godziny temu, Mates napisał:

Nie do końca przemawia do mnie malowanie. Tygrysie paski za mocno moim zdaniem się zlewają w całość kiedy w realu są nieco bardziej odcięte.

No właśnie mogłyby być bardziej różniące się. Nie wiem dokładnie w czym problem, użyłem tak jak było przykazane FS 36375 z małym dodatkiem niebieskiego jako, że odcień jest bardziej niebieski i FS 36270 od Gunze, ten niebieskawy mi się wydaje, że jest w porządku, ale chyba ten szary musiałby być ciemniejszy. Będę musiał pamiętać przy robieniu dla siebie w "Kruczym" malowaniu, bo chyba tam ten sam zestaw kolorów jest.

• Like 1