Feldbahn600 Napisano 20 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2023 Ponieważ pierwsza wersja zrobionego wentylatora bardzo mi się nie widziała, próbowałem jeszcze coś udoskonalić (po lewej), w końcu wykonałem drugi już bardziej zbliżony kształtem do oryginału (po prawej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 21 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2023 Ciąg dalszy "sufitu". Widoczny na zdjęciu pierwszym element - to chyba służący do stabilizacji celownika - poddałem tuningowi (fotka druga). Na trzecim zdjęciu nowo dodane elementy wskazałem długopisami . Powoli nasuwa się pytanie dotyczące instalacji elektrycznej. Czy przewody położyć teraz i pomalować wraz z resztą? , czy też położyć po malowaniu? - wtedy będą odròżniać się od tła. Wygodniej dla mnie jest położyć je teraz.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 22 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2023 Wieżyczka zamontowana. Jest to element - a dokładnie jego fragment, tj. wizjery oraz element służący do otwierania włazu z rączką - z którego jestem najmniej zadowolony. Żeby zrobić to jak należy, wiąże się to ze znaczymi przeróbkami.... Dałem sobie spokòj. Zamysł jest taki, że właz w modelu będzie otwierany, natomiast dźwignia otwierania włazu od środka będzie na stałe w pozycji "właz zamknięty". Ruchomy właz będę montował po pomalowaniu. Dopiero wtedy zamontuję ten element, który dla potrzeb zdjęcia wynonałem z kartonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 22 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2023 Dzięki, to jest wnętrze Tygrysa z Saumur, z tego co widzę. Na tym egzemplarzu opieram swoją pracę w większości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 24 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2023 Lepimy dalej. Zaczep zamka wykonany od podstaw. Pierwsza fotka - oryginalna część, kolejne fotki - moja modyfikacja. Na ostatnim zdjęciu przymiarka, element ten przykleję dopiero po pomalowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 25 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2023 Idziemy dalej. Nie podobały się lampeczki (jedna wskazana na pierwszym zdjęciu długopisem) i dorobiłem własne trzy - na tym samym zdjęciu po prawej stronie. Doszło też kilka drobnych elementòw (drugie zdjęcie). Na pozostałych zdjęciach ogólny widok "sufitu", jak ma się ostatecznie prezentować. Większe elementy przykleję dopiero po malowaniu. Jeszcze założę instalację, jak wspomniałem chyba położę ją przed malowaniem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Kwietnia 2023 Share Napisano 26 Kwietnia 2023 Opad szczeny...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 26 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2023 Załoga może już podłączyć komórki do ładowania, kable położone... Na przedostatnim zdjęciu odólny widok jak to będzie wyglądało po przyklejeniu wszystkich elementów. W moim modelu "sufit" będzie zdejmowany, dlatego też nie mogę przewodów połączyć z resztą wieży. Przewody te w Tygrysie biegną jedną wiązką wzdłuż ściany wieży - tak jak wskazałem czerwonym flamastrem. Dlatego też przewody "sufitu" po prostu zakończę w jednym miejscu, na styku ze ścianą wieży - w okolicy czerwonej linii wskazanej flamastrem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 1 Maja 2023 Share Napisano 1 Maja 2023 Wygląda super też budowałem tygrysa z wnętrzem tylko w 1:35. Wiem ile roboty jest żeby poprawić błędy modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 1 Maja 2023 Autor Share Napisano 1 Maja 2023 (edytowane) Dzięki. Wstawiałeś może zdjęcia na forum? Edytowane 1 Maja 2023 przez Feldbahn600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 1 Maja 2023 Share Napisano 1 Maja 2023 21 minut temu, Feldbahn600 napisał: Dzięki. Wstawiałeś może zdjęcia na forum? To było tak dawno temu że człowiek nie myślał o fotkach to było 2012- 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 Maja 2023 Share Napisano 1 Maja 2023 Godzinę temu, Bartosz Ciesielski napisał: To było tak dawno temu że człowiek nie myślał o fotkach to było 2012- 13 No to mógłby być tylko Tygrys Academy, więc nie ma o czy mówić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 1 Maja 2023 Share Napisano 1 Maja 2023 Kosmos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 1 Maja 2023 Share Napisano 1 Maja 2023 @Seb Dokładnie jak piszesz i też cała masa poprawek przeróbek ale się udało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 8 Maja 2023 Autor Share Napisano 8 Maja 2023 Przewód przymocowany na belce poprzecznej biegnący ze skrzynki zamontowany. O tej porze i przy tym świetle kiepsko go widać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 10 Maja 2023 Autor Share Napisano 10 Maja 2023 Trzy zasobniki na prawą stronę wieży zrobione. Fajnie to wychodzi, bo wewnątrz zasobników znajdą się śrubki mocujące ściany, a przykryję je w zasobnikach drobnym wyposażeniem. Zostały mi jeszcze do zrobienia dwa zasobniki na lewą stronę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 12 Maja 2023 Autor Share Napisano 12 Maja 2023 Czwarty zasobnik, na lewą ścianę wieży oraz zasobnik-podstawa dla gniazd elektryki zrobiony. Na ostatnim zdjęciu widać mój dalszy plan. Wydawnictwo wykonało ściany wieży w czterech częściach. Ja zrobiłem dwie części. Nie mogę teraz ich zmontować, ponieważ nie zamontowałbym wtedy armaty. Dopiero po ostatecznym pomalowaniu, po włożeniu armaty, zamontuję dwie części ścian a następnie złączenie skleję, zaszpachluję i pomaluję. Jeszcze odnośnie koloru, czy poleci ktoś kolor, tej "złamanej" bieli do wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 15 Maja 2023 Autor Share Napisano 15 Maja 2023 Stojak na MP40 zrobiony i zamontowany na ścianie wieży.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 15 Maja 2023 Autor Share Napisano 15 Maja 2023 ....oraz przewód biegnący ze skrzynki po ścianie wieży do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 16 Maja 2023 Autor Share Napisano 16 Maja 2023 Dziś ranek spędzony na usuwaniu starego kleju z miejsc dla górnych uchwytów ogniw. Na szczęście udało mi się kupić gazetkę tymi uchwytami. Poprzednie co kupiłem z wrakiem modelu częściowo zaginęły, częściowo były tak przez poprzedniego budowniczego sklejone, że były nieruchome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 16 Maja 2023 Autor Share Napisano 16 Maja 2023 Dodałem jeszcze jedną sufitową część. We wczesnych tygrysach dowodcę oddzielała od zamka armaty ochronna blacha. W późnych czołgach z tego zrezygnowano, w miejsce blachy zamontowano ruchomą (nie wiem z jakiego materiału) kurtynę na drucianym stelażu (część wskazałem długopisem). Póki nie mam zdjęć/rysunkòw tej kurtyny, zostawiam w modelu na razie sam drut. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 16 Maja 2023 Autor Share Napisano 16 Maja 2023 "Składana" stopka dla dowódcy zrobiona od podstaw i zamontowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 16 Maja 2023 Autor Share Napisano 16 Maja 2023 Korzystam z dnia wolnego i robię dalej. Zrobiony od podstaw wał napędu mechanuzmu obrotu wieży. Na drugim zdjęciu przymiarka. Elementy dokleję do kosza wieży po malowaniu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 17 Maja 2023 Autor Share Napisano 17 Maja 2023 (edytowane) Skrzynka na narzędzia oraz podstawka do niej zrobione od podstaw. Edytowane 18 Maja 2023 przez Feldbahn600 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 17 Maja 2023 Autor Share Napisano 17 Maja 2023 Ostatnie przymiarki przed malowaniem. Nic nie wadzi, nic nie haczy. Zdjęcia zrobione na szybko, przy złym oświetleniu, ale daje pogląd na całość. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi