jmx62 Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Bo-105 pamiętam z Mistrzostw Świata w Piotrkowie Trybunalskim 1981. Ekipa niemiecka latała na nich oprócz Hueyów, Największe wrażenie robiły podczas konkurencji akrobacji śmigłowcowej, hicior jak pilot Karl Zimmermann robił nim pętle. Niestety wówczas nie było aparatów cyfrówek czy komórek , zdjęcia robiło się zwykłym aparatem na kliszę. Zachowało mi się kilka fotek z tych zawodów ale akurat Bolkowa nie, słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 22 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Tak, zgadzam się, Bo-105 jest znany ze swoich zdolności akrobacyjnych. Ja pierwszy raz na żywo go zobaczyłem w Poznaniu w barwach Red Bull'a, jak położył się na plecy to zbierałem szczękę z ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 23 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2022 No to kabina prawie skończona, a prawie bo jeszcze będę chciał dodać zwisające z podsufitki kable no i górny panel. Tak to wygląda na tę chwilę (szkło włożone na sucho). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Kontynuuję sobie lepienie i rzeźbienie. Dodałem popychacze (?) do głowicy wirnika głównego i pocieniłem łopaty. Miałem niezłą zagwozdkę jak odtworzyć te ciężarki (wyrównoważające ?). Topiłem wyciągniętą ramkę i próbowałem zostawić kroplę CA na drucie. W końcu z blue taca ulepiłem kuleczki nabiłem na drucik i zatopiłem w CA. Powinno dać radę, jak wyschnie to dopasuję je do łopat i zrobię to samo z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Cześć! Idzie dobrze! Takie kulki najlepiej wychodzą z wikolu, spróbuj sobie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Aaa no tak, zapomniałem, taka sama technika jak z robieniem izolatorów na olinowaniu okrętowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Albo zbliż cieniutką cynę do źródla ciepła, sama się w kulkę stopi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Wow a o tym to już w ogóle nie pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2022 Użyłem wikolu do tyg ciężarków, chyba będzie ok. Najwyżej po podkładzie jak się okaże, że są za małe to się je doleje. Dodałem też oczko na górze (do ściągania wirnika?), płozę na ogonie. Zeszlifowałem jakieś dwa małe garby za wydechami, których nie ma na naszym Bolkowie, wyskrobałem też wlew paliwa. W starszych maszynach widziałem był wypukły korek, a w tym naszym jest kwadratowa wnęka. Jeszcze mam zamiar dorobić rączki w okolicach silnika, z prawej strony blaszkę pod czymś co wygląda jak jakaś wentylacja przy wale (u góry), gaśnice, osłonę wlotu powietrza, płetwiastą antenę (?), tą skrzynię na górze po lewej. To tyle na tę chwilę, może coś mi jeszcze przyjdzie do głowy. (Te jasne plamy, to niestety skutek mojej nieostrożności. Wylałem klej i kilka kropel kapnęło na model :/) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2022 Do nerwicy mnie to doprowadzi xD geometria nie jest idealna, ale lepiej nie potrafię. Będzie to oczywiście jeszcze dopracowywane. Teraz zabiorę się za siateczkę. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 25 Kwietnia 2022 Share Napisano 25 Kwietnia 2022 Fajny szkrab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 25 Kwietnia 2022 Share Napisano 25 Kwietnia 2022 W dniu 22.04.2022 o 21:04, jmx62 napisał: Bo-105 pamiętam z Mistrzostw Świata w Piotrkowie Trybunalskim 1981. Ekipa niemiecka latała na nich oprócz Hueyów, Największe wrażenie robiły podczas konkurencji akrobacji śmigłowcowej, hicior jak pilot Karl Zimmermann robił nim pętle. Niestety wówczas nie było aparatów cyfrówek czy komórek , zdjęcia robiło się zwykłym aparatem na kliszę. Zachowało mi się kilka fotek z tych zawodów ale akurat Bolkowa nie, słabo Może tu są? Sprawdzę po robcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2022 Dobra, na dziś to tyle. Reszta wyjdzie po podkładzie. No i na sucho jedna fotka ;D 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Kwietnia 2022 Share Napisano 25 Kwietnia 2022 Stary ale jary, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2022 Godzinę temu, barszczo napisał: Stary ale jary, podoba się . Dzięki ogólnie jestem zadowolony ze spasowania poszczególnych elementów. Przednia szyba pasuje właściwie idealnie, a o nią się martwiłem. Widać, że stary, wypukłe linie (ale nie miałem na tyle pewności siebie żeby ryć od nowa wszystko), no detal odpowiedni pewnie do czasów (wewnątrz kadłuba data 1978), nity mimo, że na moje oko trochę za duże to jednak są Będąc ostatnio na zakupach takie jeszcze wygrzebałem dwa Mi-2 (wiem, wiem, dla was w tym dziale pewnie nie ma nudniejszego tematu xD, ale może coś go przerobię). Po tym co słyszałem o Smerze to nie spodziewałem się, ale na ramkach wygląda całkiem sympatycznie, szkło przezroczyste, linie też niezłe. Tam pewnie i tak w jakieś żywice będę się musiał uzbroić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 25 Kwietnia 2022 Share Napisano 25 Kwietnia 2022 Taki całkiem słodki:) ja tam go widzę różowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2022 10 minut temu, alienus napisał: Taki całkiem słodki:) ja tam go widzę różowym Proszę mi tutaj nie obrażać poważnej maszyny bojowej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2022 Myślę, że pracę nad budą mogę uznać za zakończone. Dodałem płetwiastą antenę, osłonę z blaszki pod filtrem przeciwpyłowym? Stopnie z drucika na płozach, 2 czujniki (?) u góry na przedzie, a w środku 2x gaśnica. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2022 Dupa tam, a nie zakończenie. Nie podoba mi się jak są okienka w drzwiach cofnięte, poza tym jedno przez przypadek wdusiłem palcem... Plan mam taki- wepchnę je do środka wyciągnę, obetnę brzegi. Z góry zdemontuję antenę i zrobię otwór na wykałaczkę. Doszlifuje okienka tak żeby były na wcisk w otwór i wykałaczką od środka przytrzymam. Nie wiem dlaczego nie zwróciłem na to uwagi przy łączeniu połówek, a teraz nie mogę na to patrzeć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2022 Jakoś idzie, szpary uzupełniam glutem z ramek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 3 Maja 2022 Autor Share Napisano 3 Maja 2022 Coś tam pomaziałem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 3 Maja 2022 Share Napisano 3 Maja 2022 (edytowane) Bardzo miłe dla oka malowanko z wyplowialymi kolorami Podziel się czym malowałeś Edytowane 3 Maja 2022 przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 3 Maja 2022 Autor Share Napisano 3 Maja 2022 Tak właśnie chciałem, żeby całkiem się nie zlało, zostawię na razie tak i jak następnym razem przy nim usiądę to pomyślę, czy coś jeszcze przy nim (malowaniu) robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Maja 2022 Share Napisano 3 Maja 2022 Wyszło bardzo fajnie. Linia rozgraniczająca kolory trochę pcha się na pierwszy plan, ale może to wina oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 3 Maja 2022 Autor Share Napisano 3 Maja 2022 Linia jest widoczna, kolory ze zdjęcia nie są identyczne jak w rzeczywistości na modelu. Troszkę aparat chciał poprawiać, przy następnym postaram się porównać model ze zdjęciem i edytować. Na prawdziwym śmigłowcu też mi się wydaje, że jest taka linia pomiędzy przejściami, a tak w ogóle to przejście jest miękkie i stresowałem się strasznie bo pierwszy raz z ręki to malowałem. Nie wiem czy to jest jakieś złudzenie optyczne, czy faktycznie też przy malowaniu kamuflażu nakłada się jedna farba na drugą. Ciężko się takie ciemne plamy fotografuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi