rollingstones Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Witajcie – nazwa nie jest przypadkowa – to nazwa mojej nowej scenki . Hetzer zbliża się do finału sklejania Wykorzystuje zestaw Tamiyi, + zestaw blach voyagera + lufę armoscale. + friule winterketten. Reasumując Kwiecień 1945 roku, Czechy: porzucony hetzer wersja średnia – teren: przydrożny rów. Malowanie niestety trójbarwne : .A tak wogóle to to robię taki modelarsko dioramowy bluesowy tryptyk... tytuł kolejnej dioramy to: czerwony jak cegła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 No no ciekawie się zapowiada, następna dioramka może Whisky? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Jeżeli użyjesz tych figurek to zapowia się ciekawa scenka, model i diorama tez oczywiscie. Powodzenia!. Siadan z miła chęcia w pierwszym rzędzie i oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 O widze że sam nie jestem tutaj na tym forum wielbicielem Dżemu . Zapowiada sie ciekawie siadam w pierwszym rzędzie też mam w planach Hetzera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 To, może obok tych Ruskich, żeby już było w 100% bluesowo będzie parę butelek stało, a żołdak na harmonii będzie wygrywał Whisky moja żono? Ewentualnie motyw ten można umieścić na kolejnej doramce ;-) Póki co jest ciekawie, jestem pewny, że tak będzie do końca budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Piekne poczatki Sebastianie, jak blachy Voyagera - daja rade? U mnie hetzer bedzie stal w hali tramwajowej ale to jeszcze za chwile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2008 jak blachy Voyagera - daja rade? ... Tak blachy są bardzo przyjemne i mądrze rozplanowane - ja stosuje prawie wszystko - oprócz zawiasów do włazów - te z Tamiyi są bardzo ostre i eleganckie - dlatego żal ich pozbywać się. A tak mi zawiaski zostaną. Blachyt moge CI polecić z czystym sumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 ja juz je mam tylko nie wiem czy umiejetnosci moje pozwola na ich ladne uzycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 tylko nie wiem czy umiejetnosci moje pozwola na ich ladne uzycie Ale masz dzisiaj humor! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2008 tylko nie wiem czy umiejetnosci moje pozwola na ich ladne uzycie Ale masz dzisiaj humor! Fakt Dzisiejsza wizyta w modelarskim zakończyła się zakupem kuchni polowej Tamiyi. Gadżet ten pięknie zamyka mi kompozycję która jednak troszkę się podniesie w lewym rogu. Przepraszam ze wątku tym tak dużo jest o dioramie ale jest ona integralną częścią produkcji Hetzera. Nie chce rozdrabniać tego wątku na dwa, dlatego zdecydowałem się kontynuować go na razie w warsztacie pojazdy aby potem został przeniesiony do warsztatu dioramowego w całości. Pierwsze przymiarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Oj no, ciekawie to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 A następna będzie dioramka o ukrywającym się gestapowcu - "Poznałem go po czarnym kapeluszu";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2008 kurde, a miał być tryptyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 29 Czerwca 2008 Share Napisano 29 Czerwca 2008 Rozmieszczenie modelu na dioramie bardzo mi sie podoba. Zapewne dasz jakiś gruz, jakieś stare, poniszczone meble A! i obok tych towarzyszy daj dużo butelek i może jakąś "sabake" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 11 Lipca 2008 Autor Share Napisano 11 Lipca 2008 Ostatnio się nie udzielam na forum bo sklejam i maluje Ale trochę ostatnio popracowałem z hetzerem. Wszystko malowane vallejo bez maskowania aerografem badger. Lekkie podmalunki pędzlem. W kilku miejscach muszę podmalować brązem ale wczoraj już mi się nie chciało. bedzie to kosmetyka bo itak po filtrach i olejach plamy wyjdą bardzo ostre. Vallejo to jednak takie fajne farbki że nie moge się powstrzymać ;) Przed urlopem chcę mocno pociągnać temat. Hetzer to bardzo wdzieczny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 11 Lipca 2008 Share Napisano 11 Lipca 2008 Fajny. Miejscami kompresja zdaje się załatwiła przejścia kolorów. Jednak mam wrażenie, że gdzieniegdzie na przejściach są ostrzejsze granice, to te poprawki pędzlem ? Wdzięczny bym był jakbyś powiedział coś o tym aerografie bo czegoś takiego nie widziałem jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 11 Lipca 2008 Share Napisano 11 Lipca 2008 Ale czadofsko&full i ekskluzifff.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Lipca 2008 Share Napisano 11 Lipca 2008 Bardzo estetycznie i czysto, choć trochę ciemne - tak mi się przynajmniej wydaje. Ale ja mam pytanie techniczne - czy malujesz kolorami Vallejo tak jak je Hiszpańce stworzyli (oczywiście z dodatkiem rozcieńczalnika i czy tam opóźniacza), czy mieszasz je z lakierami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 11 Lipca 2008 Autor Share Napisano 11 Lipca 2008 Smoku aerografu firmy badger używam od czterech miesięcy. Jestem z niego bardzo zadowolony. Malowałem nim praktycznie milimetrowe kontury bez rozprysków. Nigdy mnie nie zawiódł i jest bardzo prosty w czyszczeniu - przepukuje go wodą i wamodem na koniec. Cena to około 500 zł. Ale jest wart tych pieniędzy - zastępuje wszystkie pseudo iwaty. Reggy-będę go filtorwał w dół odcinimi jasnymi - na razie to surówka. Nie chcę mieć tu seledynku. Jak wiesz mam jeszcze jeden projekt Tygrysa II. Podobne scenariusze podstawek - dwa KO pojazdy.Tygrys bedzie zielono seledynkowy z mocnym miniowym kolorem bazy i bardziej intensywnym zółtym. Tak to miał bym dwa podobne pojazdy na podobnej scenerii. Co do pytania vallejowego. Używam tylko MC a nie Air. rozcieńczam je kranówą. Proporcje około 60/woda 40 farba. Woda używana madodatek w postaci kropli płynu do mycia naczyń - na kielszek od wódki kropelka płynu - i to cały rozcieńczalnik - płyn pomaga załtwić problem napięcia powierzchniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 kropelka płynu - i to cały rozcieńczalnik - płyn pomaga załatwić problem napięcia powierzchniowego. A co sądzisz o dodawaniu, płynu do spryskiwaczy samochodowych, właśnie w podobnym celu zmniejszenia napięcia powierzchniowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Słuchaj, a bruk drogi robiłeś sam, czy to jakiś zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Lordzie ... - Przeczytaj cały wątek to będziesz wiedział ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 14 Lipca 2008 Autor Share Napisano 14 Lipca 2008 W kwestii pytania dotyczącego napięcia powierzchniowego - nie mam pojecia co zrobi płyn do samochodu ale jeśli CI działa to jest ok. Muszę go wypróbować. Piątkowy wieczór w całości poświęciłem procesowi postarzania pojazdu. Efekt który chcę osiągnąć będzie wymagał zastosowania w zasadzie wszystkich technik niezbędnych w tym procesie – od akryli do pigmentów. Dla tych ostatnich szykuje specjalne miejsce. Ale zgodnie z harmonogramem – nałożyłem brown wash Miga. Bardzo mi się podoba ten środek. Zapewnia dużą szybkość i czystość prac. Podobnie jest z filtrami – zastosowałem dwa gotowce P241 P242, Zastosowałem je tylko na kolorach brązowym i żółtym. Następnym etapem były obicia – na razie jest to wstępna konstrukcja którą teraz będę obudowywał. Zastosowałem farbę hobby color H38 red steel – bardzo lubię tę farbę, po zgaszeniu jej olejami znacznie lepiej mi się podoba niż vallejo. Obicia i rysy na zielonym konturowane były farbą vallejo AIR light green nr 71006. Kolor mini to MC mahogany sand 70846. odpryski nakładane były pędzlami gąbkowymi i pędzlem 0. Całość prac które opisałem wraz z oglądaniem Full Metal Jacket zajęła mi około 4 godzin. Po zakończeniu procesu zajmę się do końca zielenią. Ciut ją rozjaśniając wyostrzę minimalne rozmyte przejścia. Po tym wszystkim będzie przerwa i rozpocznę pracę nad kołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Chłopie, to się nazywa poziom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Nie ma co za dużo gadać, klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi