Vieh_san Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 Witam w moim kolejnym warsztacie. W temacie Bolkowa na razie chwila przerwy, gdyż będę kombinował kalkomanie. Biurko stoi puste, więc nie widzę przeszkód żeby trochę pociąć i pokleić. Ze względu na ładne malowanie, przyciągające wzrok no i to, że widziałem go na własne oczy w Poznaniu zdecydowałem się sięgnąć po Eurofightera w malowaniu Bavarian Tigers z NATO Tiger Meet 2018. Żadnych dodatków nie przewiduję, prócz jakiś drobiazgów własnej roboty. Wyzwaniem zdaje się też położenie kalkomanii. Na ten moment wyciąłem fotel i chciałem mu dodać jakieś przewody i rury. Zastanawiałem się jak zrobić karbowaną rurę, Ameryki nie odkryłem za pewne, ale na miedziany drut nawijam cieńszy drucik ze szpulki pochodzącej z zegarka z budzikiem. Nie ściągam tego nawiniętego, tylko zabezpieczam końce CA, po to żeby nie było prześwitów. Ogólnie rzecz biorąc na ramkach części wyglądają nie najgorzej. Problem jest w tym, że na osłonie kabiny jest linia łączenia form... Oj nieładnie. Widziałem jednak ostatnio recenzję F-15 od revella i też miał ślad po łączeniu form... No to teraz jakieś zdjęcia. Wygląda jak wyzwanie ;D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 Siadam do oglądania. 24 minuty temu, Vieh_san napisał: Problem jest w tym, że na osłonie kabiny jest linia łączenia form... Oj nieładnie. W tym eurofighter co ja kleję, jest ten sam problem. Przez środek linia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 Godzinę temu, Vieh_san napisał: na osłonie kabiny jest linia łączenia form Godzinę temu, tlb napisał: W tym eurofighter co ja kleję, jest ten sam problem. Przez środek linia. Ale wy macie zabawne problemy W tym wiatraku: miałem ładny szef przez środek dwóch osłon kabiny ( w osi podłużnej modelu, taki fajny patent Hb na oszklenie ) i jak widać : było a nie ma - trza ładnie zlizać papierem 2500 (wg numeracji papierów w normalnych sklepach, jak się to przekłada na japońskie numery bankowe to nie wiem - może 8000 albo i 12000 wg tamiyi ) na mokro i wypolerować pastą do lakieru. Taką za 8-10 zeta z tego samego sklepu. Jak mocno wystający szef to najpierw zeskrobać nożykiem Olfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 5 Maja 2022 Autor Share Napisano 5 Maja 2022 No trochę to słabe. Mogliby zamiast robić osłonę z dwóch połówek formy to wyżłobić ją w jednej. Tak mnie się wydaje @abtb nie no, to się ładnie wygłaska tylko to mi się na ramkach rzuciło w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 6 minut temu, Vieh_san napisał: to się ładnie wygłaska A to już się nie odzywam Ale jakby co, to siedzę za filarem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 Łoo matko jakie malowanie Trochę szpanerskie ale co tam Namaluj to aero a nie tam jakieś kalki będziesz kleił!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 5 Maja 2022 Autor Share Napisano 5 Maja 2022 17 minut temu, alienus napisał: Łoo matko jakie malowanie Trochę szpanerskie ale co tam Namaluj to aero a nie tam jakieś kalki będziesz kleił!! Hahaha xD o ile te pręgi na kadłubie to może koślawo jeszcze by się dało, to tygrysa na stateczniku już by musiał jakiś artysta światowej klasy chyba ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 6 Maja 2022 Share Napisano 6 Maja 2022 7 godzin temu, Vieh_san napisał: No trochę to słabe. Mogliby zamiast robić osłonę z dwóch połówek formy to wyżłobić ją w jednej. Tak mnie się wydaje No właśnie nie mogli. Problem z osłonami kabin większości współczesnych odrzutowców jest taki, że są wypukłe na boki - i masz tu wybór między właśnie śladem łączenia form na kabinie albo niepoprawnym kształtem. Wydaje mi się, że jednak ten szew łatwiej naprawić Na szybko zdjęcie kabiny F-16 z googli, które dokładnie pokazuje problem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Maja 2022 Share Napisano 6 Maja 2022 8 godzin temu, Vieh_san napisał: No trochę to słabe. Mogliby zamiast robić osłonę z dwóch połówek formy to wyżłobić ją w jednej. Jak by mogli to by zrobili. Pozbycie się szwu to nie problem https://www.youtube.com/watch?v=H7yCk8k5Y4Y 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 6 Maja 2022 Autor Share Napisano 6 Maja 2022 A widzicie, o tym problemie nie pomyślałem. W każdym razie taki problem to nie problem. Zobaczymy jak będzie wyglądało spasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 6 Maja 2022 Share Napisano 6 Maja 2022 Obserwuję uważnie gdyż mam go w kolejce do sklejania, podobnie zresztą jak Tornado i Gripen'a z NTM 2018. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 6 Maja 2022 Autor Share Napisano 6 Maja 2022 Fotelik zrobiony, kokpit już wkleiłem, ale nie zdążyłem cyknąć fot bo na dyżur musiałem lecieć. Trzeba dużo złomu poupychać do nosa. Według instrukcji 20g, no się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 8 Maja 2022 Autor Share Napisano 8 Maja 2022 Koledzy moi drodzy, powiedzcie mi gdzie mam napisać najlepiej żeby mi podesłali z Revella zamiennik części. Niestety zauważyłem, że jest wielki problem ze spodem skrzydeł i kadłuba. Wygląda jakby plastik się nie wytopił dobrze, nie wiem jak to nazwać. Tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 U sąsiadów sprawdzili: https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=7&t=91665 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 8 Maja 2022 Autor Share Napisano 8 Maja 2022 No i pięknie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Maja 2022 Autor Share Napisano 9 Maja 2022 No muszę powiedzieć, że faktycznie szybko działają z tego Revella. Dzisiaj już dostałem odpowiedź, że doślą mi część za darmo W oczekiwaniu na część zabrałem się za coś szybkiego. Te kryteria spełnił jeden model z mojej drobnej kolekcji. He-162 od Hobby Bossa w wersji do złożenia bez kleju ;D 5 części na krzyż więc warsztatu już zakładać nie będę, ale galerię pewnie jakąś wrzucę. Dodałem karabiny i pitota z igły, żeberka w kokpicie i tablicę przyrządów. Na tablicę dam jeszcze jakieś kalki pozostałe mi po jakimś modelu. Trochę musiałem pozalewać linii podziału bo za dużo było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Maja 2022 Autor Share Napisano 17 Maja 2022 (edytowane) Dzisiaj dotarła do mnie paczka z Revella także zabrałem się za kontynuację prac. Trzeba będzie troszkę poszpachlować. Eurofighter zaczyna wyglądać jak Eurofighter. Edytowane 17 Maja 2022 przez Vieh_san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 19 Maja 2022 Autor Share Napisano 19 Maja 2022 Praca powoli idzie do przodu. Trochę krawędzie elementów są jakby nie dolane i są duże szpary po sklejeniu niektórych z nich, np. łączenia skrzydeł z kadłubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 22 Maja 2022 Autor Share Napisano 22 Maja 2022 Pierwsze moje podejście do czarnego surfacera. Zrobiłem też coś co ma przypominać "marmurek". Na górnych powierzchniach skrzydeł nie malowałem go, bo i tak cała góra będzie przykryta kalkomanią. Ciekawy jestem co mi z tego graffiti wyjdzie ;D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 24 Maja 2022 Autor Share Napisano 24 Maja 2022 Gotowy na kalki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 24 Maja 2022 Share Napisano 24 Maja 2022 Wymagający temat. Wydaje mi się, że za ciemny ten szary, rzuć proszę na to okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 24 Maja 2022 Autor Share Napisano 24 Maja 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Mikolaj75 napisał: Wymagający temat. Wydaje mi się, że za ciemny ten szary, rzuć proszę na to okiem. Nie specjalnie starałem się go kryć bo i tak cały będzie przykryty. Edit: masło maślane- nie starałem się kryć całkowicie czarnego podkładu w miejscach gdzie będzie kalkomania. Szkoda farby. A używam dedykowanych przez hatakę farb do niemieckiego Eurofightera. Edytowane 24 Maja 2022 przez Vieh_san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 25 Maja 2022 Share Napisano 25 Maja 2022 Kolor jest okej na niemieckiego - po prostu niemieckie (i austriackie) mają inny kolor niż wszystkie pozostałe i są od nich wyraźnie ciemniejsze. Może dlatego takie spostrzeżenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Maja 2022 Autor Share Napisano 27 Maja 2022 (edytowane) Są postępy, jeszcze cały spód został do oklejenia, połysk, wash i mat. Ten drugi- jaśniejszy kolor na stożku nosa i tych zasobników będę jeszcze poprawiał, bo jednak za mały jest kontrast jak dla mnie. Edytowane 27 Maja 2022 przez Vieh_san 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 28 Maja 2022 Autor Share Napisano 28 Maja 2022 No to zakończyłem lepienie, wyniki dostępne poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi