KAMIL90 Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Witam wszystkich. Po dłuższej przerwie postanowiłem, że zabiorę się za nowy większy projekt, a mianowicie stworzę Kanadyjskiego Leoparda 2A6M. Modelem bazowym będzie Rye Field Model RM-5076 Canadian Leopard 2A6M CAN, do którego dorzucę konwersję Leopard 2A6M CAN "Barracuda"od Perfect Scale Dodatkowo do waloryzacji modelu użyję: - gąsienice Rye Field Model RM-2022 3D Printed Workable Track Links for Leopard 2A5/A6/A7 -Perfect Scale Leopard 2A6M CAN "Barracuda" - linki Eureka XXL - zestaw blaszek Edka 36028 - armour slat Edka 36019 Połączyłem kadłub. Trochę pracy było, nie powiem. Ale w sumie wyszło ok. Zamieszczam kilka zdjęć -czysto poglądowo. Przeprasza za jakość przy następnej aktualizacji postaram się je poprawić 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Kawał dużego i ładnego wozu. Bardzo podoba mi się imitacja siatki maskującej na wieży i kadłubie. Trudne wyzwanie dla malarza, ale dasz radę!!!!. Czekamy na ciąg dalszy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Efekt budowy świetny. Teraz będzie trzeba znaleźć sposób jak te siatkę ładnie wymalować i wycieniować. Super temat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Tez jestem ciekawy jak z się za tą siatkę maskująca zabierzesz. Wash + suchy pędzel czy masz jeszcze jakiś inny plan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Jedna z gąsek zdecydowanie za luźna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Malowanie trudna sztuka............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Bulik - modelowales te konwersję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Z trałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Pooglądam powodzenia w malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Jestem ciekaw jak wyjdzie ci pancerz listewkowy. Będzie klejony czy lutowany między sobą. Mam do zrobienia strykera takim pancerzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 8 godzin temu, bulik58 napisał: Nooooo A co to za trał? Do nabycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 No to podglądamy Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Też mi się to właśnie z izraelskimi wozami kojarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 Dziękuję panowie za zainteresowanie moim tematem , nie spodziewałem się takiego odzewu z waszej strony . Co do malowania to jeszcze bardzo długa droga do tego. Dziękuję Bulik58 za zwrócenie uwagi na moje błędy, i Dziękuję za zdjęcia na pewno się przydadzą. Postaram się poprawić wszystkie błędy jeszcze. Nie widzę problemu z tym na takim etapie budowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 Aż zerknę co tu będzie się wyprawiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 Mam popcorn, więc siadam i "patrzem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 Nie wiem (bo się nie znam) na ile zestaw bazowy różni się od finalnej wersji opartej o konwersje, ale może (tak tylko laickim głosem mówię), lepiej byłoby na bazie modelu i kombinowaniu zmiany wersji oprzeć całość i wykorzystać barracudę papierową, metalową, lub inne dostępne na rynku. Uniknęłoby się problemu z malowaniem, ale coś za coś, o ile takie rozwiązanie wogole ma racje bytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 18 Maja 2022 Autor Share Napisano 18 Maja 2022 Na zmiany jest już za późno jak wspomniał kolega bulik58. Konwersja od początku została zakupiona z myślą o budowie tytułowego pojazdu na bazie modelu RFM . Na chwilę obecną pracuje nad poprawą błędów wskazanych w poprzednich postach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 Planów nie ma co zmieniać, bardzo jestem ciekawy co z tego wyjdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 Mam świadomość, ze za późno, ale możliwe jest zbudowanie tej wersji wg schematu, o którym pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 19 Maja 2022 Share Napisano 19 Maja 2022 9 godzin temu, bulik58 napisał: Barracuda ma tak jak gdyby dwie warstwy , przyjrzyj sie tym zdjeciom. System barracuda służy do maskowania sylwetki termicznej czołgu, aby utrudnić jego wykrycie w termowizji, oraz utrudnić namierzenie w podczerwieni późniejsze i trafienie z PPK. Sama siatka na panelach jedynie rozbija sylwetkę czołgu dla oka. Do Afganistanu system ten trafi aby obniżyć temperaturę wewnątrz pojazdu. Co do wyboru jaki padł, musisz rozważyć również pozyskanie innego pancerza ażurowegoo. Jakoś od 2011r wraz z wspomnianym systemem Barracuda, zaczęto stosować krótsze ekrany przeciw kumulacyjne. pamiętam, że robiła je czeska firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 19 Maja 2022 Share Napisano 19 Maja 2022 33 minuty temu, bulik58 napisał: Nie wiem skad pochodzi twoja informacja ale zawiera bledy , na tych zdjeciach mozesz przesledzic zmiany jakie zachodzily w wygladzie Leopardow 2A6CAN ( z powodu zamontowania dodatkowej plyty pancernej dla ochrony przed minami zdarza sie iz nazywana jest rownierz 2A6CAN M od slowa modernized) od momentu wyladowania pierwszych pojazdow w Afganistanie do wersji finalnej i ta ostatnia pozostala jedyna nie zmieniona. Informacja o skroconej wersji oslony azurowej nie dotyczy pojazdow wersji Leopard 2A6CAN. Zdjęcia które dodałeś, pokazują dwie wersje osłon p. kunulacyjnych. Stare byly długie i nachodziły mocno na kola jezdne. Nowe osłony doskonolae widać na zdjęciu z dziećmi, są fabrycznie skrócone prawi, że równe z wysokością kół. Na zdjeciu 8 masz Leo 2a5 DK który miał zupełnie inna konstrukcje pancerza, oraz na 10 Leo 2a4M Can. Wiedzę mam z grupy Leopard mania i tam był wątek pod którym Antony się udzielał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 Tak wiem użyłem tych słów bo w rozmowach uzywane były pojęcia Long and Short version. Długa i krótka. Ale mniejsza o to. Co do " Duńczyka" to ich system ma inną geometrię, inne punkty mocowania, inne belki mocujące. Prawdopodobnie to ich rodzime rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 I taka merytoryczną dyskusję to ja rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 Leo2a6 zostały dostarczone prosto z zasobów BW, nie zmieniano KMów na C6 podczas rozlokowania w Afganistanie. Dopiero w Kanadzie zamieniono G3 na C6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi