jmx62 Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Jak już gdzieś było to proszę wyrzucic( i o łagodny wymiar kary za zaśmiecanie forum). Chodzi mi o porównanie tych dwóch modeli w zakresie sklejalnosci, przyjaznego odniesienia dla modelarza i ewentualnie pod względem merytoryki. Czy można jednoznacznie powiedzieć który z nich jest ... fajniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 Przyłączam się do pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Oooo to głównie zależy do jakiej ,, Frakcji" Koledzy przynależą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 Moja jest neutralna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 1 minutę temu, jmx62 napisał: Moja jest neutralna To do domu bo nie ma zaczynu do gównoburzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 (edytowane) A kiedyś lubiłem tego mirage3 Cosik cinszko ten temat się rozkręca Edytowane 15 Maja 2022 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 kfs mógłby zrobić porównanie tych modeli, ale akurat ibg przestało dostarczać modele do oceny. może to jest jakaś wskazówka porównawcza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Ojej ,olaboga błyska się na horyzoncie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 Ja pierdziu...tyle wpisów a dalej nic nie wiadomo w temacie Luuuuudzie, napiszcie coś konkretnego typu: kleiłem lub chociaż miałem w ręku obydwa modele i ... tu opis co jest nie tak w którymś tam czy też że jest super ok itp. że nie wązne który producent, oba są hiper fajne etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 P .11c AH mam kilka, a IBG jedną. Kupioną celem porównania, do którego się nie zebrałem. Gdyby IBG pojawiła się pierwsza, to proporcje byłyby odwrotne. Wiem z forów o paru felerach AH i paru IBG. Oba są jakiś mały krok od perfekcji ( ocenianej subiektywnie ) i takie porównanie mi na razie w zupełności wystarcza. Azury upłynniłem. Hellery zostawiłem, bo to wyntydż. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 (edytowane) No i pierdykną pierwszy dupny grzmot 20 minut temu, jmx62 napisał: Ja pierdziu...tyle wpisów a dalej nic nie wiadomo w temacie Luuuuudzie, napiszcie coś konkretnego typu: kleiłem lub chociaż miałem w ręku obydwa modele i ... tu opis co jest nie tak w którymś tam czy też że jest super ok itp. że nie wązne który producent, oba są hiper fajne etc. Wiesz trochę leniwy jesteś, bo w internetach aż wrzało od porównań tych jedenastek , łącznie z ,,ćwiartkowaniem'' profilu skrzydła -tak dalece były to posunięte zażarte porównania , a Ty wkroczyłeś znowu na ,,kakowaty'' grząski grunt . Ps: letalin to frakcja AH wiec sam rozumiesz Edytowane 15 Maja 2022 przez zatras 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 4 minuty temu, zatras napisał: Wiesz trochę leniwy jesteś, Napisałeś trzy posty, z których żaden nic nie wnosi do tematu. Skoro Ty leniwy nie jesteś i wiesz gdzie były takie porównania to po prostu podaj linka koledze, albo sam napisz opinię. Inni też z pewnością skorzystają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 A nie można by tak obiektywnie zamiast frakcyjne ? Ja mam jeden model. AH. Gdybym miał dokupić, to wersję a albo b z IBG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 (edytowane) 28 minut temu, zatras napisał: bo w internetach aż wrzało od porównań tych jedenastek , łącznie z ,,ćwiartkowaniem'' To coś mi umknęło, bo ja kojarzę jedynie tematPiotra Dmitruka z forum PWM który porównywał P.11c z AH oraz P.11g z IBG. Jedenastka w wersji c z IBG jeszcze się wtedy nie ukazała. To nie jest więc ostateczne porównanie, bo 11c z IBG to w stosunku do Kobuza jednak nowe formy do kadłuba i nowe do skrzydeł. Pewne szczegóły też zostały poprawione np. śmigło. W efekcie 11c z IBG to model lepszy od Kobuza, którego Piotr ocenił najwyżej. Mam model IBG, Army w ręku nie miałem. Ale z tego co widze na zdjęciach, zgodze się, że P.11c z IBG jest generalnie lepszy. Chociażby ze względu na super delikatną fakturę blachy żłobkowej i brak wciągów tworzywa które widać w modelu AH. Edytowane 15 Maja 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Tak HKK ,o te porównania mi chodziło . Wiem ze P.11g różniła się od P.11c (choć cholera wie, czy w rzeczywistości na pewno tak bardzo ), ale wypraski w dużej mierze są wspólne , a kadłub w 11g rożni się ,,oprofilowaniem ''zagłówka ,,ala P. 24". Aha, była chyba już wersja P.11a, która dawała jakieś wyobrażenie o ,,C'' Nie ma co kombinować P 11c z IBG bije na głowę tą z AH . Jest subtelniejsza (ryflowanie ) ,ma blachę żłobkowaną tam gdzie była w oryginale (AH niestety nie ) chłodnicę na swoim miejscu (AH niestety nie ) . Z zarzutów na niekorzyść, to głównie za grube oszklenie (wiatrochron ) do tak filigranowego modelu , ale jest zamiennik z blaszki ,co przy P11c nie powinno nastręczać problemów ,żeby to podmienić . Zestawy mają jeszcze parę naprawdę drobnych wspólnych (w obu zestawach takie same) niedociągnięć, ale to moim zdanie kosmetyka. 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Podobnie jak @jmx62, jestem z frakcji neutralnej i nie chodzi mi tu o robienie gównoburzy (jak określił @mirage3), tylko porównanie składalności i poprawności względem oryginału. Pierwsze zdanie od @zatras już jest (thx). Ktoś następny z rzeczową oceną? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Ale tu nie ma co dodawać ,bo będą to naciągane teorie i wydumania. W tej chwili na sw. rynku modelarskim , w skali 1/72 ; P.11stki i P.24 wszystkich wersji są najlepsze merytorycznie od IBG , składają się też b. dobrze (zresztą model P11C z AH też przyjemnie się skleja , ale według mnie , to schodzi na plan dalszy w konfrontacji z lepszą poprawnością tego pierwszego) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 O, i o take cuś mnie chodziło Po żołniersku prosto i na temat. Już wiem że AH może być ale jednak lepiej IBG. Trzeba było tak od początku. Dzięki wszystkim Kolegom za udział w dyskusji. Jak dla mnie temat można zamknąć na tym etapie no chyba że jeszce ktoś ma coś do powiedzenia(napisania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 (edytowane) 7 godzin temu, jmx62 napisał: A kiedyś lubiłem tego mirage3 Cosik cinszko ten temat się rozkręca No co Jeśli mnie pamięć nie myli to na PWMie była praca doktorską n. t. Przed epoką kwiku jednej ramki i dwóch fali na poszyciu za mało... Edit: To mnie uprzedzili Edytowane 15 Maja 2022 przez mirage3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 Na PWM nie zaglądam więc nie wiem co ram nawypisywali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Podziękuję również, bo właśnie przekonaliście mnie że jeszcze jedna jedenastka nie zaszkodzi....tym razem z IBG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 (edytowane) W dniu 16.05.2022 o 15:44, myszaty napisał: Podziękuję również, bo właśnie przekonaliście mnie że jeszcze jedna jedenastka nie zaszkodzi....tym razem z IBG. I sam sobie wyrobisz zdanie, co zawsze jest najlepsze. Edytowane 22 Maja 2022 przez letalin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi