mikemc Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 Witam. Za takie coś się wziąłem. Pytanko czy na takich lotniskowcach widoczny był efekt hull canning. Może nie tak widoczny jak na Fletchere ale raczej kadłub nie był pancerny. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 24 Maja 2022 Share Napisano 24 Maja 2022 Myślę, że delikatne "krowie żebra" mogą mieć swoje uzasadnienie, zwłaszcza na dziobie. Burty były raczej gładkie (nie wiem czy Enterprise miał jakieś burtowe opancerzenie). Fotka rufy pokazuje stan po lekkich obrażeniach. Pozdrawiam, Marek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Maja 2022 Share Napisano 24 Maja 2022 Tak, tu coś pewnie było, to spawany kadłub był już chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Maja 2022 Share Napisano 24 Maja 2022 (edytowane) Godzinę temu, donalyah00 napisał: ...nie wiem czy Enterprise miał jakieś burtowe opancerzenie.... z tego co na szybko sprawdziłem wszystkie "yorktowny" miały na kadłubie pas pancerza 2,5-4" (~6,5-10cm) , tak samo nadbudówki były opancerzone (4"). Ponadto BigEda kiedy został już sam (a więc po utracie obu "braciszków") , a więc pod koniec '42, zmodernizowano przez dodanie bąbli przeciwtorpedowych, dokładna lokalizacja to od wręgi nr 36 do nr150 (co ciekawe bąble były wypełnione wodą celem absorpcji ewentualnego wybuchu) EDIT ---------------------- Edytowane 24 Maja 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 24 Maja 2022 Share Napisano 24 Maja 2022 21 godzin temu, mikemc napisał: Pytanko czy na takich lotniskowcach widoczny był efekt hull canning. Jeśli był - to bardzo słabo widoczny. Tu - Big E przed scrapem (1958 lub 59): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek-M128 Napisano 25 Maja 2022 Share Napisano 25 Maja 2022 Widzę, że zainwestowałeś w MK1. Jak z jakością tych wydruków? Chciałem zamówić ten zestaw, ale czekam na Pontosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 26 Maja 2022 Autor Share Napisano 26 Maja 2022 Kilka fotek. A Pontos ma w planach coś? Bo Hornet jest dłużej na rynku i Pontos nic do niego nie wydał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek-M128 Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 1 godzinę temu, mikemc napisał: A Pontos ma w planach coś? Na stronie BNA jest zapowiedź więc na pewno za jakiś czas będzie w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 2 Września 2022 Autor Share Napisano 2 Września 2022 Ok będzie na bogato. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek-M128 Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 A jednakW tym zestawie Pontos poleciał. Zrezygnowałem z niego, bo zaczynają przesadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia Witam. Małe uaktualnienie po dwóch latach. Opóźnienie spowodowane rozpoczęciem budowy USS Arizona. Teraz jednak mogę się bardziej skupić na CV-6. Budowę zacząłem od nakreślenia lin podziału blach na kadłubie. Budowa będzie na bogato z każdym dostępnym dodatkiem. Jako podstawa użyję zestawu od Pontos, uzupełniany przez MK Design. Nabyłem też zestaw blaszek od Eduarda do USS Hornet, plus załogę (wydruki 3d). Na koniec małe porównanie z kadłubem Fletchera od Revell w skali 1:144, Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 16 Lutego Autor Share Napisano 16 Lutego Kilka fotek z budowy. Dziobowa winda będzie opuszczona, więc musiałem trochę podrasować szyb windy. Takie pytanie jakiego koloru był pokład hangaru. Jest teoria że pokłąd nie był pomalowany, z racji dużego ryzyka pożaru. To miało zmniejszy toksyczne opary i ogień. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego (edytowane) 51 minut temu, mikemc napisał: Jest teoria że pokłąd nie był pomalowany, z racji dużego ryzyka pożaru. to nie teoria .... cytat : From an analysis of the fire we had below on the 24th , it is apparent that we were greatly aided in fighting the fire and the fire did not spread from the original damaged areas due to the fact that nearly all paint had been removed from the compartments affected. The many laborious hours that the crew has spent scraping paint paid real dividends in that emergency. There is still a considerable amount of paint to be removed from compartments in which there is a possibility of fire as the result of bomb or shell damage in an engagement. It appears that the next two weeks will offer an excellent opportunity to finish the job, and we should by all means make the most of it in order to place the ship in the best possible condition for future engagements. It is desired that those divisions which do not have spaces in the damaged area start again today on the paint removal project, being guided by the priority lists which have been prepared by Heads of Departments. (...) Divisions having spaces and areas exposed to the weather should also take this opportunity to clean up and touch up rust and corrosion spots and in general look to the preservation of the ship. [ zarządzenie z dnia 29 sierpnia 1942 podpisane przez kmdr. W.F. Boone'a ] sytuacja masowego skrobania farby WEWNĄTRZ okrętów (nie tylko lotniskowców) jest opisana m.in w książce "1942 - The Year That Tried Men's Souls" Winstona Grooma (strony 275-276) tak to wyglądało na Big E więc hangar w środku był kolory bare metal - oczywiście poza platformami wind Edytowane 16 Lutego przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego Dzięki za pomoc. Na zdjęciach widać odbicia i refleksy światła na pokładzie. Ale ściany i sufit są bardziej matowe. Więc będzie to biały tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Mi się wydaje że jak zdzierali farbę ze wszystkiego to ze ścian i sufitów też... Różnica odcieni może wynikać że ściany hangarów były pod kątem i inaczej padało światło. Obawiam się że kolorowych zdjęć wnętrza nie będzie - jak już to koloryzowane a one mogę być przekłamane. Ale poszukam czegoś... jak znajdę jakieś zdjęciowe kwity w tym temacie to wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego Witam Kilka nowych zdjęć. Winda rufowa i na śródokręciu będzie podniesiona więc zacząłem od wycięcia pustych foremek w pokładzie i budowania pomieszczeń pod pokładem. Ma ktoś jakieś pojęcie jak takie pomieszczenia mogły by wyglądać, oraz w jaki sposób windy były podnoszone i opuszczane. Czy posiadały dwa centralne siłowniki hydrauliczne, czy raczej cztery małe przy prowadnicach. Rufa też powoli ulega modyfikacji. Pontos wymaga by niektóre całe plastikowe części wielkości modelu 1:72 były zastępowane przez blaszki. Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Fajnie sobie poczynasz, ciekawa relacja się zapowiada. Kibicuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Cholera, jaki duży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego czekam na kolory wnętrza, bardzo mnie zżera ciekawość jak to wyjdzie, konstrukt w dechę ! podoba sie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego W dniu 19.02.2024 o 11:37, mikemc napisał: ....w jaki sposób windy były podnoszone i opuszczane. Czy posiadały dwa centralne siłowniki hydrauliczne, czy raczej cztery małe przy prowadnicach.... niestety żadnych konkretnych kwitów na ten temat nie znalazłem w swoich materiałach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 1 Marca Autor Share Napisano 1 Marca Robi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 5 Marca Autor Share Napisano 5 Marca Kreatywny chaos. Trzeba przyznać że gabaryty modelu nastręczają trudności logistyczne. Jest tendencja do zajmowania żony biurka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 12 Marca Autor Share Napisano 12 Marca Witam. Tylko 3 "orginalne" części. Jakieś 80% blaszek dla tej sekcji zrobione :). Takich sekcji chyba z 6 . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca Podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi