LuckyStrike Napisano 28 Maja 2022 Autor Share Napisano 28 Maja 2022 Po nałożeniu elementu na szyny z pierwszego zdjęcia od razu widzę, że po przyklejeniu będą widoczne szczeliny. Będę to musiał zaszpachlować czymś. Czy ktoś mógłby polecić jakiś odpowiedni produkt do takiej roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 Oczywiście: https://agtom.eu/szpachlowki/310076-tamiya-putty-basic-type-szpachlowka-32g-4950344962617.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 28 Maja 2022 Autor Share Napisano 28 Maja 2022 Kolejny mały krok...byle do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 11 minut temu, LuckyStrike napisał: Kolejny mały krok...byle do przodu A to dopiero początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 28 Maja 2022 Autor Share Napisano 28 Maja 2022 Godzinę temu, robertmodelarz napisał: Oczywiście: https://agtom.eu/szpachlowki/310076-tamiya-putty-basic-type-szpachlowka-32g-4950344962617.html @robertmodelarzdzięki za polecenie. Aczkolwiek chyba w tym przypadku obejdzie się bez. Przeanalizowałem poprzednie zdjęcia w tym warsztacie i okazuje się, że te elementy w rzeczywistości też idealnie nie przylegają. Nie wiem czy przypadkowo Tamiyi to wyszło czy mają tam aż takich magików do detali i wzięli tak drobne szczegóły pod uwagę przy odlewach plastikowych części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 (edytowane) 2 godziny temu, LuckyStrike napisał: Po nałożeniu elementu na szyny z pierwszego zdjęcia od razu widzę, że po przyklejeniu będą widoczne szczeliny. Będę to musiał zaszpachlować czymś. Czy ktoś mógłby polecić jakiś odpowiedni produkt do takiej roboty? Nie szpachluj tych szczelin. Tak ma być. Edytowane 28 Maja 2022 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 28 Maja 2022 Autor Share Napisano 28 Maja 2022 1 minutę temu, Grzegorz Grabowski napisał: Nie szpachluj tych szczelin. Tak ma być. Nie będę szpachlować powoli się uczę, że modelarstwo jak mało które hobby wymusza duże skupienie nawet na najmniejszych detalach. Bardzo łatwo coś pomylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 5 minut temu, LuckyStrike napisał: Nie będę szpachlować powoli się uczę, że modelarstwo jak mało które hobby wymusza duże skupienie nawet na najmniejszych detalach. Bardzo łatwo coś pomylić. No niestety, ale tak jest. Dzisiaj podstawowym narzędziem modelarza, oprócz cążek i kleju, jest też komputer z dostępem do internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 55 minut temu, bulik58 napisał: Z tymi wiadomosciami z internetu to roznie bywa gdyz nie raz mozna zobaczyc podpisy pod zdjeciami ktore moga przyprawic o bol glowy, w przypadku IDF jest to bardziej utrudnione lub nawet nie mozliwe. Czolgi w jednej wersji podlegaly roznym modernizacjom , np. Mk I otrzymala ulepszenia wprowadzone w Mk.II , III. Dlatego trzeba rownierz wiedziec co i gdzie szukac gdyz znalezienie czesto jednej specjalnej fotki wymaga wiele czasu .Opis ich wykracza jednak poza ramy tego modelu , wiec po krotce .. szpachlowanie jest czescia modelarstwa i dlatego szpachlowka, papier scierny jest nieodzowna czescia warsztatu kazdego modelarza. To jest pierwsze miejsce ktore trzeba zaszpachlowac (zaznaczone na czerwono) gdyz w modelu brak czesci ktore w oryginale powinne w tych miejscach byc zamontowane. Tak powinien wygladac tyl Merkavy w twoim modelu (bez napisow oczywiscie) Dzięki wielkie za kolejne zdjęcia i porady. Mam natomiast pytanie. Czy jest jakieś rzetelne źródło książkowe na temat Merkav? Chętnie bym szerzej zgłębił temat a tak jak mówisz w internecie różnie to bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 Na przykład w internecie czytałem, że anti slip na kadłubie i kulki za wieżą pojawiły się dopiero jako usprawnienie po 1982 i wojnie w Libanie. Ale na ile wiarygodna jest to informacja i z czym to weryfikować. Gdzieś indziej czytałem, że anti slip był od pierwszych produkcji stosowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 (edytowane) Bulik58 robiąc czerwone kółeczka, na zdjęciach mojego modelu, pozaznaczał otwory montażowe w które powinny zostać wklejone standardowe dla Merkav, kosze na sprzęt, który załoga targa ze sobą, czy co tam jeszcze do nich pakują. U mnie te kosze zostaną zastąpione czymś zupełnie innym, i być może tych otworów nie powinno tam być. To taki szczegół, który jeszcze nie został do końca, dopracowany, no ale wspomnieć o nim, oczywiście trzeba było, bo inaczej, mogło by nie być dyskusji. Zresztą ja pisałem o nie szpachlowaniu innych szczelin, ale jak to zwykle bywa odpowiedź była nie na temat . Odpowiadając na Twoje pytanie o źródła książkowe. Tak!!! Są takie książki. Na temat MK1, nawet dwie części, choć nie jestem pewny, czy nie więcej. Wydawnictwo Desert Eagle Publishing opracowało takie tomy dotyczące wszystkich generacji Merkav, niestety nie wiem, czy można to gdzieś w Polsce dorwać, bo nie szukałem... Edytowane 29 Maja 2022 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 39 minut temu, LuckyStrike napisał: Na przykład w internecie czytałem, że anti slip na kadłubie i kulki za wieżą pojawiły się dopiero jako usprawnienie po 1982 i wojnie w Libanie. Ale na ile wiarygodna jest to informacja i z czym to weryfikować. Gdzieś indziej czytałem, że anti slip był od pierwszych produkcji stosowany. Z modelarskiego punktu widzenia niczego lepszego niż książki Michaela Massa raczej nie znajdziesz... Publikacji angielskojęzycznych o Merkavach i IDF jest natomiast całkiem sporo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 5 minut temu, Dorotka napisał: Z modelarskiego punktu widzenia niczego lepszego niż książki Michaela Massa raczej nie znajdziesz... Publikacji angielskojęzycznych o Merkavach i IDF jest natomiast całkiem sporo.... Masz na myśli tą pozycję? https://www.scalemates.com/books/merkava-mk-1-part-1-idf-armor-series-20-michael-mass-adam-obrien--115279 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 Teraz, LuckyStrike napisał: Masz na myśli tą pozycję? https://www.scalemates.com/books/merkava-mk-1-part-1-idf-armor-series-20-michael-mass-adam-obrien--115279 ? Tak i część drugą, którą wrzucił Przemek... W Polsce nie do kupienia niestety.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 1 minutę temu, Dorotka napisał: Tak i część drugą, którą wrzucił Przemek... W Polsce nie do kupienia niestety.... GRZESIEK!!! Jacku, mam na imię Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 (edytowane) 1 minutę temu, Grzegorz Grabowski napisał: GRZESIEK!!! Jacku, mam na imię Grzesiek Ło Jezu... Sorry ! P.S. Gąsienice wycinam więc jestem usprawiedliwiony Edytowane 29 Maja 2022 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 Na allegro nie ma, wtygodniu ruszę na spacer po księgarniach metodą old schoolową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 1 minutę temu, LuckyStrike napisał: Na allegro nie ma, wtygodniu ruszę na spacer po księgarniach metodą old schoolową. Strata czasu, ale cuda się zdarzają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 Na szczęście jest amazon. Tyle, że cena amerykańska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 3 minuty temu, LuckyStrike napisał: Na szczęście jest amazon. Tyle, że cena amerykańska. Tu masz obydwie części: https://www.dersockelshop.de/ Sklep sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 Their Last Path: IDF Tank Wrecks Merkava Mk.1 and 2 https://exito.sklep.pl/pl/p/ABTEILUNG-502-ABT606-Their-Last-Path-IDF-Tank-Wrecks-Merkava-Mk.1-and-Mk.2/51943 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 Warmachines No. 11 - Merkava MK2/MK3, Israeli Defense Force To jest jeszcze, ale wersja MK II i III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 34 minuty temu, Dorotka napisał: Z modelarskiego punktu widzenia niczego lepszego niż książki Michaela Massa raczej nie znajdziesz... Publikacji angielskojęzycznych o Merkavach i IDF jest natomiast całkiem sporo.... Tyczy się to wszystkich pozycji wydawnictwa DE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 4 minuty temu, piotrkur napisał: Tyczy się to wszystkich pozycji wydawnictwa DE Zapamiętam, przyda się na przyszłość taka informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi