Vieh_san Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 Dzień dobry wieczór wszystkim. Zetor, którego będę się starał ulepić służył do ciągnięcia MiGów 15/17 w Czechach. To moje pierwsze podejście do modelu z żywicy, także mile widziane porady. Kiedy model do mnie przyszedł niestety belka holownicza była połamana, ale bez problemu Czesi przysłali mi nową. 5 innych części odłamało się od podstaw, ale bez uszczerbku dla nich. Zapytam się od razu, czy ktoś może wie czy do tego samego zadania mogły być wykorzystywane w Polsce? Bo jednego Miga mam Polskiego, a nie mogłem zdjęcia żadnego znaleźć na potwierdzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 (edytowane) Godzinę temu, Vieh_san napisał: służył do ciągnięcia MiGów 15/17 w Czechach. Raczej w Czechosłowacji Cytat czy do tego samego zadania mogły być wykorzystywane w Polsce? Obstawiam, że nie, choć nasze "piętnastki" były holowane przez różniste pojazdy: Stary. Robury, a nawet Dodge WC-51. Edytowane 29 Maja 2022 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 59 minut temu, Grzes napisał: Raczej w Czechosłowacji Tak, oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Vieh_san napisał: Dzień dobry wieczór wszystkim. Zetor, którego będę się starał ulepić służył do ciągnięcia MiGów 15/17 w Czechach. To moje pierwsze podejście do modelu z żywicy, także mile widziane porady. Kiedy model do mnie przyszedł niestety belka holownicza była połamana, ale bez problemu Czesi przysłali mi nową. 5 innych części odłamało się od podstaw, ale bez uszczerbku dla nich. Zapytam się od razu, czy ktoś może wie czy do tego samego zadania mogły być wykorzystywane w Polsce? Bo jednego Miga mam Polskiego, a nie mogłem zdjęcia żadnego znaleźć na potwierdzenie. Do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło w kwestii holowania- zmieniły się tylko samoloty. Podstawa to nieśmiertelny STAR 266!!! Model już masz: https://allegro.pl/oferta/star-266-nowy-skala-1-72-s-9686980383?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_kolekcje_pla_ss&ev_adgr=kolekcje&ev_campaign_id=14598257198&gclid=EAIaIQobChMI6ufnjb-G-AIV0ed3Ch1zHAG1EAYYAiABEgLOb_D_BwE Edytowane 30 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 (edytowane) 54 minuty temu, robertmodelarz napisał: Do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło w kwestii holowania- zmieniły się tylko samoloty. Podstawa to nieśmiertelny STAR 266!!! Zmieniło się. W latach 80-tych i 90-tych do holowania samolotów Lim w pułku w Babimoście służyły nieśmiertelne STAR 660 zwane w pułku mułami. W innych pułkach z tego co wiem było podobnie. STAR 266 może były używane na super technice np. Su-22. W Leźnicy Wielkiej do holowania Mi-8 też służyły STAR 660 aczkolwiek były w pułku chyba 2 sztuki STAR 266, które służyły do holowania Mi-6. W tym przypadku muły nie dawały rady. Zastanawiam się jaka była koncepcja holowania samolotu za pomocą ciągnika. Wraz z holowanym samolotem zabierano szereg bambetli typu, podstawki, pokrowiec, zagłuszki i szereg innych bambetli, które ładowano na pakę muła. Gdzie ładowano te bambetle jak samolot holował ciągnik? Może drugi ciągnik z przyczepką? Pozdrawiam. Andrzej. Edytowane 30 Maja 2022 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 (edytowane) @Endrju ubiegłeś mnie. Do Limów (zwłaszcza w ich początkowym okresie) to zdecydowanie Star 660. Ciągniki w naszym wojsku to widziałem jedynie jako holowniki śmigłowców. Edytowane 30 Maja 2022 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 41 minut temu, Grzes napisał: @Endrju ubiegłeś mnie. Do Limów (zwłaszcza w ich początkowym okresie) to zdecydowanie Star 660. Ciągniki w naszym wojsku to widziałem jedynie jako holowniki śmigłowców. Fajny sprzęt zwany Taśtaską, Pszczółką lub Autousem z miękkim dachem. W skali 1/72 to chyba tylko żywica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 4 minuty temu, robertmodelarz napisał: W skali 1/72 to chyba tylko żywica Niestety tak i w dodatku słabo dostępna. Póki co tylko Tololoko go wydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 Dziękuję wam za przybliżenie mi tematu w każdym razie i tak jak mi się go uda zrobić to postawię go obok mojego migacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 11 godzin temu, Grzes napisał: a nawet Dodge WC-51. Cześć! Przypomniało mi się, jak świętej pamięci wuja Staszek opowiadał o swojej służbie w wojsku - a musiało to być w latach 40-tych albo 50-tych w okolicach Warszawy, że mieli w jednostce Dodge'a którego prawie nikomu nie wolno było dotykać, żeby się nie zepsuł, bo jego jedynym zadaniem było ciąganie samolotów, podobno tylko ten wóz dawał radę. Niestety pytań uzupełniających już nie zadam Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 Godzinę temu, Vieh_san napisał: jak mi się go uda zrobić to postawię go obok mojego migacza. To zrób czechosłowackiego i będziesz miał piękną i zgodną z realiami dioramkę! Co do szczegółów czechosłowackich samolotków, podpowie Ci @abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 (edytowane) 37 minut temu, Grzes napisał: podpowie Ci @abtb Jak zwykle Coś się tak "jednoosobowo" robi w pewnych tematach na forum A może by tak "śledzia" do tego tachtura dodać Edytowane 30 Maja 2022 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 Godzinę temu, Grzes napisał: To zrób czechosłowackiego i będziesz miał piękną i zgodną z realiami dioramkę! Pewnie ostatecznie tak zrobię. Żeby nie było, wybrałem ten modelik, bo wydaje się sympatyczny i chciałem spróbować żywicy, a nie żeby go parować z Polskim Migiem ;D to jest dodatek. A dopóki nie wytworzę Czechosłowackiego to sobie będę tłumaczył, że nasi byli na jakieś wymianie międzynarodowej ;D @abtb Śledzia zakupiłem ostatnio z Revella bo był w niezłej promocji Zrobię go jak mi zacznie miejsca brakować, bo taka rura to się wszędzie się zmieści ;D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 Ja kiedyś taki traktor wykręciłem: Yellow gear - FINISHED: 1:72 MD-1 carrier tractor - FineScale Modeler - Essential magazine for scale model builders, model kit reviews, how-to scale modeling, and scale modeling products A z żywicą nie ma jakichś strasznych różnic w stosunku do plastiku - tyle że trochę inne kleje (cyjanoakryl) i szpachlówkę sie używa. Może jeszcze taki trik, że jak przed obróbką polejesz część gorącą woda, to możesz ją wyprostować (np. gdyby była krzywa), ale już po ostygneciu część jeszcze przez jakiś czas jest trochę bardziej miękka i sympatycznej sie obrabia nożykiem. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 O tej gorącej wodzie nie wiedziałem, ale też w instrukcji o tym napisali. Pierwsze rżnięcia i klejenia za mną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 Przy żywicy trzeba uważać bo w 90% przypadków instrukcje są mocno ogólne i mało czytelne, a czasem też nie jest pokazana prawidłowa kolejność montowania elementów. Dlatego trzeba 3x więcej myśleć i planować montaż "do przodu" niż przy plastikach bo potem ciężko coś poprawiać i rozklejać. powodzenia w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 Biorąc pod uwagę numer rejestracyjny Zetorka na pudełku, producent sugerował się tym zdjęciem: Pomysł na dioramę przedni, jakbyś chciał to mam całą serię zdjęć tego czechosłowackiego leśnego warsztatu. A u nas to różnie bywało, w zależności od czasów i jednostki: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 No u mnie z dioramami to jest tak- chęci są, ale brak miejsca na półkach trochę. Chociaż jakby odwzorować to zdjęcie i kadłub z tą drogą to raczej wąska by była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 31 Maja 2022 Share Napisano 31 Maja 2022 No przyznam, że nie wiedziałem że w Bydgoszczy suki traktorkami ciągali. Ciekawe z którego roku to zdjęcie? Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 31 Maja 2022 Autor Share Napisano 31 Maja 2022 Dzisiejsze postępy. Mam nadzieję, że to potem pomaluję. Według instrukcji będzie miał być cały w khaki oprócz czarnego fotela, więc nie powinno być tak źle. Będę musiał się zastanowić co zrobić, żeby nie był monotonny, więc chyba pójdę w jakieś obicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Maja 2022 Share Napisano 31 Maja 2022 9 godzin temu, Endrju napisał: Ciekawe z którego roku to zdjęcie? Patrząc na umundurowanie i Ursusa, obstawiam lata osiemdziesiąte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 31 Maja 2022 Share Napisano 31 Maja 2022 Takie umundurowanie i Ursusy były już w latach siedemdziesiątych ale chyba jednak masz rację, że to lata 80-te. To zdjęcie z traktorkiem pochodzi raczej z zbiorów prywatnych. W sieci za wyjątkiem Modelworka nie ma go. Takie zdjęcia w wojsku bez ryzyka posądzenia o szpiegostwo można było robić dopiero pod koniec lat 80-tych. Wiesiek, przepraszam za ten off-top. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 31 Maja 2022 Autor Share Napisano 31 Maja 2022 Nigdy się nie gniewam o taki fajny off-top to są informacje konkretne i przydatne. Gorzej jakbyśmy się rozpisali o np. długości ciąży u świstaka alpejskiego. Bo i ile temat może byłby ciekawy to ni jak bym go nie połączył z modelami pojazdów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Maja 2022 Share Napisano 31 Maja 2022 No tak, pisząc W dniu 30.05.2022 o 08:22, Grzes napisał: Ciągniki w naszym wojsku to widziałem jedynie jako holowniki śmigłowców. zupełnie zapomniałem o tym Ursusie w Bydgoszczy... a była to całkiem spora sesja foto. Na innych zdjęciach uwieczniono np. tego Ursusa ciągającego wózki z bombami. W Bydgoszczy to w ogóle mieli ciekawe pojazdy lotniskowe. 1 godzinę temu, Endrju napisał: To zdjęcie z traktorkiem pochodzi raczej z zbiorów prywatnych. W sieci za wyjątkiem Modelworka nie ma go. Andrzeju, bo w sieci to tak naprawdę cały guzik jest. Prawdziwe perełki są w prywatnych archiwach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2022 Jeszcze zdjęcie z wczorajszego wieczoru. Praktycznie wszystkie elementy mam już przygotowane do malowania. Jedynie musiałem troszkę dać szpachli bo mi szpara wychodziła przy łączeniu grilla z osłoną silnika. To raczej zasługa braku umiejętności w obróbce. Bo pomimo, że do zeszlifowania grilla używałem metalowego pilnika, to nie potrafiłem zrobić tego na tyle płasko żeby krawędzie się lekko nie zaokrągliły. Ciężko było go chwycić. Poza tym grill wychodził trochę szerszy od osłony i jego bok też trzeba było lekko spiłować. No aż szkoda, że właściwie to koniec sklejania bo przyjemnie się tego szkraba lepi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi