Skocz do zawartości

Zetor 25, Planet Models 1/72

Vieh_san

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wieczór wszystkim. Zetor, którego będę się starał ulepić służył do ciągnięcia MiGów 15/17 w Czechach. To moje pierwsze podejście do modelu z żywicy, także mile widziane porady. Kiedy model do mnie przyszedł niestety belka holownicza była połamana, ale bez problemu Czesi przysłali mi nową. 5 innych części odłamało się od podstaw, ale bez uszczerbku dla nich. Zapytam się od razu, czy ktoś może wie czy do tego samego zadania mogły być wykorzystywane w Polsce? Bo jednego Miga mam Polskiego, a nie mogłem zdjęcia żadnego znaleźć na potwierdzenie.

IMG20220529213911.thumb.jpg.7f645f76456e35606b53bc0f3eabec04.jpg

IMG_20220529_220953.thumb.jpg.fce81e02804fd88a0aada6167f7b300c.jpg

IMG20220529214311.thumb.jpg.c255e2e57eb77ebdb1d3f97efb5a3148.jpg

• Like 1

Godzinę temu, Vieh_san napisał:

służył do ciągnięcia MiGów 15/17 w Czechach.

Raczej w Czechosłowacji :chytry:

Cytat

czy do tego samego zadania mogły być wykorzystywane w Polsce?

Obstawiam, że nie, choć nasze "piętnastki" były holowane przez różniste pojazdy: Stary.  Robury, a nawet Dodge WC-51.

Edytowane przez Grzes
  • Thanks 1

9 godzin temu, Vieh_san napisał:

Dzień dobry wieczór wszystkim. Zetor, którego będę się starał ulepić służył do ciągnięcia MiGów 15/17 w Czechach. To moje pierwsze podejście do modelu z żywicy, także mile widziane porady. Kiedy model do mnie przyszedł niestety belka holownicza była połamana, ale bez problemu Czesi przysłali mi nową. 5 innych części odłamało się od podstaw, ale bez uszczerbku dla nich. Zapytam się od razu, czy ktoś może wie czy do tego samego zadania mogły być wykorzystywane w Polsce? Bo jednego Miga mam Polskiego, a nie mogłem zdjęcia żadnego znaleźć na potwierdzenie.

Do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło w kwestii holowania- zmieniły się tylko samoloty. Podstawa to nieśmiertelny STAR 266!!!

https://static.warthunder.com/upload/image/Polish_News/1.61/SB%20Lim-2_d20a5b5c9bf9d37d50fa6588852701b7.jpg

Myśliwiec MiG-29 holowany na płycie lotniska w MIńsku Mazowieckim. 24 maja 2001

Model już masz:

https://allegro.pl/oferta/star-266-nowy-skala-1-72-s-9686980383?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_kolekcje_pla_ss&ev_adgr=kolekcje&ev_campaign_id=14598257198&gclid=EAIaIQobChMI6ufnjb-G-AIV0ed3Ch1zHAG1EAYYAiABEgLOb_D_BwE

Star 266 De Agostini KAP 1:72 | ARCHIWUM | FAJNEFURY.PL | Internetowy sklep  modelarski

Edytowane przez robertmodelarz

54 minuty temu, robertmodelarz napisał:

Do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło w kwestii holowania- zmieniły się tylko samoloty. Podstawa to nieśmiertelny STAR 266!!!

Zmieniło się. W latach 80-tych i 90-tych do holowania samolotów Lim w pułku w Babimoście służyły nieśmiertelne  STAR 660 zwane w pułku mułami. W innych pułkach z tego co wiem było podobnie. STAR 266 może były używane na super technice np. Su-22. W Leźnicy Wielkiej do holowania Mi-8 też służyły STAR 660 aczkolwiek były w pułku chyba 2 sztuki STAR 266, które służyły do holowania Mi-6. W tym przypadku muły nie dawały rady.

Zastanawiam się jaka była koncepcja holowania samolotu za pomocą ciągnika. Wraz z holowanym samolotem zabierano szereg bambetli typu, podstawki, pokrowiec, zagłuszki i szereg innych bambetli, które ładowano na pakę muła. Gdzie ładowano te bambetle jak samolot holował ciągnik? Może drugi ciągnik z przyczepką?

Pozdrawiam.

Andrzej.

Edytowane przez Endrju

@Endrju ubiegłeś mnie. 

Do Limów (zwłaszcza w ich początkowym okresie) to zdecydowanie Star 660.

Ciągniki w naszym wojsku to widziałem jedynie jako holowniki śmigłowców.

Edytowane przez Grzes
  • Sad 1

41 minut temu, Grzes napisał:

@Endrju ubiegłeś mnie. 

Do Limów (zwłaszcza w ich początkowym okresie) to zdecydowanie Star 660.

Fajny sprzęt zwany Taśtaską, Pszczółką lub Autousem z miękkim dachem. W skali 1/72 to chyba tylko żywica.

4 minuty temu, robertmodelarz napisał:

W skali 1/72 to chyba tylko żywica

Niestety tak i w dodatku słabo dostępna.

Póki co tylko Tololoko go wydało.

Dziękuję wam za przybliżenie mi tematu :D w każdym razie i tak jak mi się go uda zrobić to postawię go obok mojego migacza.

11 godzin temu, Grzes napisał:

a nawet Dodge WC-51.

Cześć!

Przypomniało mi się, jak świętej pamięci wuja Staszek opowiadał o swojej służbie w wojsku - a musiało to być w latach 40-tych albo 50-tych w okolicach Warszawy, że mieli w jednostce Dodge'a którego prawie nikomu nie wolno było dotykać, żeby się nie zepsuł, bo jego jedynym zadaniem było ciąganie samolotów, podobno tylko ten wóz dawał radę. Niestety pytań uzupełniających już nie zadam 😞

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Godzinę temu, Vieh_san napisał:

jak mi się go uda zrobić to postawię go obok mojego migacza.

To zrób czechosłowackiego i będziesz miał piękną i zgodną z realiami dioramkę!

Co do szczegółów czechosłowackich samolotków, podpowie Ci @abtb

37 minut temu, Grzes napisał:

podpowie Ci @abtb

Jak zwykle :mrgreen:

Coś się tak "jednoosobowo"  robi w pewnych tematach na forum :wink:

A może by tak "śledzia" do tego tachtura dodać 🤔

0039967.thumb.jpg.6974b1178f67efd166c0e5e6b522aaa5.jpg

F104A-Knoxville_followmeX.thumb.jpg.73d9aa5281deb96521ac40c9bd68a943.jpg

:haha:

Edytowane przez abtb

Godzinę temu, Grzes napisał:

To zrób czechosłowackiego i będziesz miał piękną i zgodną z realiami dioramkę!

Pewnie ostatecznie tak zrobię. Żeby nie było, wybrałem ten modelik, bo wydaje się sympatyczny i chciałem spróbować żywicy, a nie żeby go parować z Polskim Migiem ;D to jest dodatek. A dopóki nie wytworzę Czechosłowackiego to sobie będę tłumaczył, że nasi byli na jakieś wymianie międzynarodowej ;D

@abtb Śledzia zakupiłem ostatnio z Revella bo był w niezłej promocji :D Zrobię go jak mi zacznie miejsca brakować, bo taka rura to się wszędzie się zmieści ;D

• Like 1

Ja kiedyś taki traktor wykręciłem:

Yellow gear - FINISHED: 1:72 MD-1 carrier tractor - FineScale Modeler - Essential magazine for scale model builders, model kit reviews, how-to scale modeling, and scale modeling products

A z żywicą nie ma jakichś strasznych różnic w stosunku do plastiku - tyle że trochę inne kleje (cyjanoakryl) i szpachlówkę sie używa. Może jeszcze taki trik, że jak przed obróbką polejesz część gorącą woda, to możesz ją wyprostować (np. gdyby była krzywa), ale już po ostygneciu część jeszcze przez jakiś czas jest trochę bardziej miękka i sympatycznej sie obrabia nożykiem.

Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

• Thanks 1

O tej gorącej wodzie nie wiedziałem, ale też w instrukcji o tym napisali.

Pierwsze rżnięcia i klejenia za mną.

IMG20220530140005.thumb.jpg.42b137b8b3965e69ad66aaedf089fc63.jpg

• Like 1

Przy żywicy trzeba uważać bo w 90% przypadków instrukcje są mocno ogólne i mało czytelne, a czasem też nie jest pokazana prawidłowa kolejność montowania elementów. Dlatego trzeba 3x więcej myśleć i planować montaż "do przodu" niż przy plastikach bo potem ciężko coś poprawiać i rozklejać.

powodzenia w budowie :piwo:

• Thanks 1

Biorąc pod uwagę numer rejestracyjny Zetorka na pudełku, producent sugerował się tym zdjęciem:

polni-opravny2.jpg.928a107ea5051c84c229d6e1b70d60ae.jpg

Pomysł na dioramę przedni, jakbyś chciał to mam całą serię zdjęć tego czechosłowackiego leśnego warsztatu. A u nas to różnie bywało, w zależności od czasów i jednostki:

gal12_6.jpg.1338913e0e684d74275c80728e363f23.jpg

1654702_424527121017306_189003676_o.jpg.f332fd22f8faaecf17b2cebb5138bed0.jpg

1534918_391058871030798_571270621_o.jpg.8feb3c8b89ceebfadf7c4e8596c444bc.jpg

• Like 4

No u mnie z dioramami to jest tak- chęci są, ale brak miejsca na półkach trochę. Chociaż jakby odwzorować to zdjęcie i kadłub z tą drogą to raczej wąska by była.

Dzisiejsze postępy. Mam nadzieję, że to potem pomaluję. Według instrukcji będzie miał być cały w khaki oprócz czarnego fotela, więc nie powinno być tak źle. Będę musiał się zastanowić co zrobić, żeby nie był monotonny, więc chyba pójdę w jakieś obicia.

IMG20220531123456.thumb.jpg.bb0d5dc5a46fed74b651fb7dd9b52900.jpg

Takie umundurowanie i Ursusy były już w latach siedemdziesiątych ale chyba jednak masz rację, że to lata 80-te. To zdjęcie z traktorkiem pochodzi raczej z zbiorów prywatnych. W sieci za wyjątkiem Modelworka nie ma go. Takie zdjęcia w wojsku bez ryzyka posądzenia o szpiegostwo można było robić dopiero pod koniec lat 80-tych.

Wiesiek, przepraszam za ten off-top.

Pozdrawiam.

Andrzej.

Nigdy się nie gniewam o taki fajny off-top :D to są informacje konkretne i przydatne. Gorzej jakbyśmy się rozpisali o np. długości ciąży u świstaka alpejskiego. Bo i ile temat może byłby ciekawy to ni jak bym go nie połączył z modelami pojazdów :haha:

• Thanks 1

No tak, pisząc 

W dniu 30.05.2022 o 08:22, Grzes napisał:

zupełnie zapomniałem o tym Ursusie w Bydgoszczy... a była to całkiem spora sesja foto.

Na innych zdjęciach uwieczniono np. tego Ursusa ciągającego wózki z bombami.

W Bydgoszczy to w ogóle mieli ciekawe pojazdy lotniskowe.

1 godzinę temu, Endrju napisał:

To zdjęcie z traktorkiem pochodzi raczej z zbiorów prywatnych. W sieci za wyjątkiem Modelworka nie ma go.

Andrzeju, bo w sieci to tak naprawdę cały guzik jest.

Prawdziwe perełki są w prywatnych archiwach...

• Like 1

Jeszcze zdjęcie z wczorajszego wieczoru. Praktycznie wszystkie elementy mam już przygotowane do malowania. Jedynie musiałem troszkę dać szpachli bo mi szpara wychodziła przy łączeniu grilla z osłoną silnika. To raczej zasługa braku umiejętności w obróbce. Bo pomimo, że do zeszlifowania grilla używałem metalowego pilnika, to nie potrafiłem zrobić tego na tyle płasko żeby krawędzie się lekko nie zaokrągliły. Ciężko było go chwycić. Poza tym grill wychodził trochę szerszy od osłony i jego bok też trzeba było lekko spiłować.

No aż szkoda, że właściwie to koniec sklejania bo przyjemnie się tego szkraba lepi.

IMG20220531225506.thumb.jpg.b1909d97fece1dcfc68f9801ad13cac1.jpg

• Like 1