Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Śmigłowiec z przetargu na następcę Mi-8 kupiony w ramach programu  następcy Mi-2. Nie no, to ma sens, zwłaszcza, że niedawno kupiono trochę inne śmigłowce tej samej klasy...🙄

Napisano

To co robią nasi politycy w kwestii zamawiania sprzętu dla wojska to jakieś nieporozumienie. 

Program/programy zakupu śmigłowców to chyba najbardziej dobitny przykład braku jakiejkolwiek kompetencji w tym zakresie. 

Moglibyśmy mieć jeden typ śmigłowca, który sprawdziłby się w wielu zastosowaniach to teraz będziemy mieli trzy 😂  trzy rodzaje maszyn, po parę/kilkanaście sztuk. Jak to się przełoży na koszty eksploatacji w przyszłości? Chyba nie trzeba być ekspertem, żeby wywnioskować, że tanio to nie będzie, ale co tam, naród się złoży i zapłaci 😁 

• Like 1
Napisano

Zakładam iż korzystasz z usług linii lotniczych i jesteś wstanie sobie odpowiedzieć na pytanie czemu np. z portu lotniczego Mazury do portu lotniczego Balice nie lata 787 a kutasik lub embrion. Bo niema czegoś takiego jak uniwersalna platforma, owszem dział sprzedaży z działem PR sa wstanie wytworzyć takie zapotrzebowanie....

Napisano

Nie wiedziałem, że to będzie miało znaczenie i nie zrobiłem zrzutu ekranu. Otóż na Fightradar24 już nie raz przyłapałem lotowskiego Dreamlinera na trasie Balice-Okęcie.

Napisano (edytowane)

Tak ,tylko te loty najczęściej występowały jako 9001 czyli przebazowania  techniczne lub gdy się szkoli grupę wtedy nawet latał do Bydgoszczu. Po zatem nie porównuj potencjału połączenia KRK-WAW z  SZY-KRK  choć  może marszałek województwa warminsko'-mazurskiego mógł by wspomóc finansowo te połączenie na zasadach dla RYR  😉

Edytowane przez em
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, em napisał:

Zakładam iż korzystasz z usług linii lotniczych i jesteś wstanie sobie odpowiedzieć na pytanie czemu np. z portu lotniczego Mazury do portu lotniczego Balice nie lata 787 a kutasik lub embrion. Bo niema czegoś takiego jak uniwersalna platforma, owszem dział sprzedaży z działem PR sa wstanie wytworzyć takie zapotrzebowanie....

A to BiedaHawk tak strasznie się różni od AW149 ? Jakby nie polityczne przepychanki to mielibyśmy teraz już wiele np. takich Caracali, które by jeszcze robiły robotę AW101 i nie mam nic do tego ostatniego, ale nie wiem, czy dla nas to najodpowiedniejszy wybór. No i najgorsze to liczebność - CZTERY!!!!! sztuki, utrzymywać całą logistykę dla takiej ogromnej floty maszyn?  

PS

Jeszcze zostały do kupienia NH90, no i może jakiś CH53 albo inny Chinnok, tak po dwie sztuki każdego 😂

Edytowane przez arhtus
Napisano
Cytat

Zakładam iż korzystasz z usług linii lotniczych

No korzystam i akurat dobrze tam widać maksymalna unifikacje floty. Miksu np.  A321 i B737 w jednej linii chyba nie spotkałem.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)
9 minut temu, Wymysl napisał:

Na pewno jest słabo z punktu widzenia tematyki naszego forum. Szanse na model znikome.

Zdecydowanie słabo... Może Answer zrobi... kiedyś :szczerbol:

Edytowane przez mirage3
  • 1 year later...
Napisano
10 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

On jest czarny, czy to aż tak ciemny zielony?

Zielony. Jak się przyjrzysz to czarny zobaczysz w okolicach wlotów powietrza i w zaklejonych polskich oznaczeniach na belce ogonowej. No i opony. Widać różnicę.

• 2 months later...
Napisano (edytowane)

Jak widać poniżej, w stosunku do obecnie użytkowanych śmigłowców LWL, mamy nie tylko inny kolor śmigłowca, ale też zmieniony kolor numeru.

https://www.wojsko-polskie.pl/articles/tym-zyjemy-v/pierwsze-smiglowce-aw-149-trafily-do-zolnierzy-25-brygady-kawalerii-powietrznej/

image.thumb.png.0f60b603ccbcacfc5cbe7b7cc51c9668.png

Kilka jeszcze zbliżeń:

https://defence24.pl/sily-zbrojne/kawaleria-odebrala-aw149

image.png.cfb354e45e35bc4317c51423ca214282.png

image.png.9c15973e42bf0a940f8ca1c7198d01ea.png

image.png.527133a93124c1d49405a08dbed73fc4.png

image.png.294c32622dc867cf0d064f597c84217d.png

image.png.a4a9fd3d107c570b60fec787233eaa6e.png

Edytowane przez Grzes
  • 2 months later...
Napisano

Takie ciekawostki ostatnio wypłynęły o naszych AW-149:

Zakupione śmigłowce nie posiadają:

- instalacji odladzania łopat (ma zostać zamontowana w późniejszym terminie)

- klimatyzacji (nie ma i nie będzie)

- systemów samoobrony, czyli laserowego oślepiania MANPADSów Miysis (tajne przez poufne)

Tu pan żołnierz próbuje wyjaśnić, że jednak jest dobrze... a będzie jeszcze lepiej :mrgreen:

Napisano

Proponuję aby mniej tankować Jet A 1, wtedy spadną koszty eksploatacji, można też postawić platowce na long storage. Wtedy praktycznie koszty równe są 0 /zero/. Można też załogantów oraz personel techniczny puścić do cywila, koszty stałe 0 /zero/. Bo ludzie to koszta...