Trojan Napisano 21 Czerwca 2022 Share Napisano 21 Czerwca 2022 (edytowane) Zapraszam do mojego warsztatu. Projekt jest już nieco zaawansowany i ma pokaźną dokumentację ale z braku konsekwencji i czasu zaniedbałem relację na Forum. Model wykonam w wersji cywilnej, tzw - Track Day Edition. Nie jestem zainteresowany w sklejeniu kolejnego modelu Jagermaistera. Robię po swojemu Jak do tej pory model prawie puścił mnie z torbami jeśli chodzi o dodatki. Zebranie wszystkiego trwało prawie rok. Zaprojektowałem własne blaszki, zamówiłem wykonanie i wydrukowanie w 3D złączek przewodów, zakupiłem masę śrub, nakrętek, przewodów. Kupiłem plik modelu fotela Sparco i po ciężkich bojach udało się go wydrukować w 3D. Będą 2 fotele więc ze względu na koszty drugi fotel odleję w żywicy samodzielnie. Auto ma wyglądać na używane, więc skupiłem się na odwzorowaniu torowego, uikendowego upalania, bez dbania o przesadną czystość. Kolor dobrałem w mieszalni. Lakier samochodowy z palety Glasurit. To taka granatowa perła z domieszką zieleni. Zapraszam do obserwowania i dzielenia się sugestiami i opiniami. Główny album z aktualną dokumentacją znajduje się tu: warsztat Chcących na bieżąco obserwować postęp prac, zapraszam na fejsa, o TU Ale będę się starał aktualizować ten temat. Miłego oglądania. A teraz fotki Edytowane 21 Czerwca 2022 przez Trojan 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 22 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2022 (edytowane) Link do klipu z silnika TU Edytowane 22 Czerwca 2022 przez Trojan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 22 Czerwca 2022 Share Napisano 22 Czerwca 2022 To jest to, co tygryski lubią najbardziej . Zazdroszczę skali i możliwości detailing'u. Siadam w pierwszym rzędzie i obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 22 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2022 3 minuty temu, Coppercat napisał: To jest to, co tygryski lubią najbardziej . Nie biorę jeńców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 28 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2022 Deska rozdzielcza i kierownica 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Czerwca 2022 Share Napisano 29 Czerwca 2022 to jest to co lubię najbardziej - własna inwencja i samoróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 29 Czerwca 2022 Share Napisano 29 Czerwca 2022 Świetne detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 1 Lipca 2022 Autor Share Napisano 1 Lipca 2022 Generalnie to Porsche puściło mnie z torbami jeśli chodzi o dodatki. Ciąłem koszty więc drugi fotel został skopiowany. Będą dwa, w przeciwieństwie do Tamiya. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Kontynuacja. Skończone wnętrze i komora bagażnika. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2022 Praca nad karoserią wymagała wielu poprawek. Było masę szpar, błędów, niedopasowań itd. To stary zestaw więc wypraski nie grzeszą jakością jak nowe modele Tamki. Ale udało się wyciągnąć co się dało. Buda już w lakierze bazowym a podwozie postawione na kołach. Teraz przygotowanie budy do położenia pierwszej warstwy bezbarwnego. Jak zwykle używam APP 2K. Pierwsza warstwa będzie cieniutka, by przeszlifować jakieś niedoskonałości i wstępnie zlikwidować pomarańczową skórkę. Pewnie nie obędzie się bez domalówek bazowego koloru. I tu uwaga! To specyficzny lakier perłowy. Teraz wygląda jak niebieski ale generalnie to jest zielony. Ważne by lakierować elementy w takiej pozycji jak będą w rzeczywistości w samochodzie. Czyli: jeśli drzwi w aucie są w pozycji pionowej lakierujemy je w pozycji pionowej a nie na płasko. Maska leży na płasko - lakierujemy na płasko. Chodzi o to, że na pigment perłowy działa mikrograwitacja i element polakierowany na płasko obok elementu lakierowanego w pionie będzie miał inny odcień. To duża skala, więc problem się pogłębia. Kłopotu nie ma jeśli lakierujemy po prostu całą karoserię jak w większości modeli. Kiedy już wszystko jest dopasowane i budowa auta na to pozwala warto puścić cienką mgiełkę koloru bazowego pomiędzy elementami by zniwelować ewentualne rozbieżności. Lakiernicy nazywają to cieniowaniem i jest to znana od lat metoda. Dlatego najpierw kładę cienką warstwę bezbarwnego by zobaczyć czy gdzieś perłowa baza ma inny odcień. Lakieru perłowego i metallicu nie powinno się szlifować. Nie wiem czy komuś przydadzą się takie informacje ale polecam ku uwadze. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Trojan powiem tylko WOW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 szacuneczek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 Fajny kolor, jak na to wejdzie bezbarwny to będzie kozak Uważam, że ten model jest super jako baza to przeróbek wszelkiego rodzaju z uwagi na gabaryty. Do tego cenowo całkiem nieźle wychodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 6 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2022 31 minut temu, toled napisał: Fajny kolor, jak na to wejdzie bezbarwny to będzie kozak Uważam, że ten model jest super jako baza to przeróbek wszelkiego rodzaju z uwagi na gabaryty. Do tego cenowo całkiem nieźle wychodzi. Z tą ceną to nie tak do końca kolorowo. Model wymaga wielu dodatków, waloryzacji, dodatkowych elementów wyposażenia, których Tamka nie dała. Dorabiałem blaszki, druk 3D, masę kabli, śrubek itd. Bez tych dodatków i w tej skali model wyglądałby po prostu biednie. Generalnie Porszak puścił mnie prawie w torbami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 21 godzin temu, Trojan napisał: Z tą ceną to nie tak do końca kolorowo. Model wymaga wielu dodatków, waloryzacji, dodatkowych elementów wyposażenia, których Tamka nie dała. Dorabiałem blaszki, druk 3D, masę kabli, śrubek itd. Bez tych dodatków i w tej skali model wyglądałby po prostu biednie. Generalnie Porszak puścił mnie prawie w torbami. Dlatego napisałem, że model cenowo spoko wychodzi A dodatki...cóż Ile portfel zniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 Porsche kosztuje W dniu 6.12.2022 o 12:31, Trojan napisał: Z tą ceną to nie tak do końca kolorowo. Model wymaga wielu dodatków, waloryzacji, dodatkowych elementów wyposażenia, których Tamka nie dała. Dorabiałem blaszki, druk 3D, masę kabli, śrubek itd. Bez tych dodatków i w tej skali model wyglądałby po prostu biednie. Generalnie Porszak puścił mnie prawie w torbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liinc Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 O w morde.. normalnie LUXX! Super detale. Masz talent 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 8 Grudnia 2022 Share Napisano 8 Grudnia 2022 W dniu 6.12.2022 o 12:31, Trojan napisał: Z tą ceną to nie tak do końca kolorowo. Model wymaga wielu dodatków, waloryzacji, dodatkowych elementów wyposażenia, których Tamka nie dała. Dorabiałem blaszki, druk 3D, masę kabli, śrubek itd. Bez tych dodatków i w tej skali model wyglądałby po prostu biednie. Generalnie Porszak puścił mnie prawie w torbami. No, nie tak do końca , mam ten zestaw Tamiyi i do tego dokupiłem parę lat temu z pierwszej edycji ( 500szt było wypuszczone na rynek) zestaw Scalemotorsport, a teraz czeka na moją wenę. Dziękować na wartości nie stracił a nawet zyskał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 29 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2022 Likwidowanie "skórki pomarańczowej" na lakierze bezbarwnym. Wyszła za gruba. Widocznie lakier był ciut za gęsty. Teraz praca z materiałami ściernymi od 2000-6000. Jednak popełniłem błąd i w kilku miejscach użyłem papieru 1000. Po polerce wyszły zarysowania Serio - papier 1000 zostawia ślady i rysy. Obecnie, po kilku wieczorach jestem na etapie polerki Tamiya Fine. Plus korekty papierami od 4000. Bolą mnie już palce od polerowania choć wspomagam się Dremelem i gąbkami. Następnie w planach Tamiya Finish, mleczka polerskie od kumpla z detailingu, wosk... i można budować dalej. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Grudnia 2022 Share Napisano 29 Grudnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2023 Karoseria gotowa. Było strasznie pod górę ale udało się wyprowadzić budę na ludzi. https://youtu.be/b_OBcDvBzu8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liinc Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Suuuuuuper!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 Teraz to już tylko dodatki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 legancko się świeci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 14 Stycznia 2023 Share Napisano 14 Stycznia 2023 Karoseria jak lusterko, szacun. Mam tylko pytanie czy oba kable od aku powinny być czerwone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi