MrBat Napisano 2 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Wróciłem do małego Ba-6. Dostał drzwi i metalową lufę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Fajniutkie oba sam wyklepałem już ba-3 z zvezdy teraz klepie ba-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 16 Września 2010 Autor Share Napisano 16 Września 2010 Powoli, bo powoli, ale zacząłem sobie nitować. Oraz pierwsze przymiarki do blacharki. Dopiero jak dam jakąś warstwę kontrolną to zdecyduję czy wymienić plastikowe błotniki na puszkowe. No a teraz sedno powrotu do tematu. Czy ma może ktoś jakieś info na temat takiego malowania? W sensie czy potrzeba do tego jakiś oznaczeń dodatkowych czy coś? Pochodzi z tej strony, a podpis jest taki: "BA-6 from the 8th Motorised Armored Brigade. Khalkhin-gol area, August 1939". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Nie zastanawiaj się, tylko rób go w takim malowaniu ! Jest rewelacyjne! Wreszcie cuś innego od wiecznie zielonych rusków... no, prawda , jeszcze pobielane bywają ;) Strasznie żmudna praca przy tym maluchu... zatem powodzenia życzę przy wykonywaniu tych pryszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Powoli, bo powoli, ale zacząłem sobie nitować. Z czego te nity zrobiłeś i jaką metodą jezeli można wiedzieć? Czy nie wydaje Ci się, że są przeskalowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 16 Września 2010 Autor Share Napisano 16 Września 2010 Z czego te nity zrobiłeś i jaką metodą jezeli można wiedzieć? Czy nie wydaje Ci się, że są przeskalowane? Nity z ramki rozciągniętej nad świeczką. Tak, są przeskalowane. Zresztą była o tym mowa w tym temacie. Dwa lata temu. Następnym razem pewnie zabiorę się do tego inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 Lubie te pojazdy i kilka BA-x czeka w szafie na lepsze czasy (nie tylko). Co do nitów, to wadziłem w sklepach art. chemia/zabawki, patyczki dla dzieci, jakaś nowa gra a'la bierki, idealnie nadają się na nity i nie tylko dla skali 1/35. Jest też taki fajny przyrządzik jubilerski do zaginania łapek przy kamieniach (oprawa), coś w rodzaju szpikulca z rączką, ale jest ścięty i zaokrąglony do wewnątrz, idealnie pasuje, tylko nie mogę znaleźć sklepu z narzędziami jubilerskimi :( Co do BA w 1/35, to jak na razie mam mieszane uczucia względem tego łosza i suchego pędzla, jakoś dziwnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 http://www.system24.com.pl/ - sklep z narzędziami jubilerskimi, kupowałem tam uchwyt i wiertełka. Może znajdziesz tam to narzędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 17 Września 2010 Autor Share Napisano 17 Września 2010 Co do BA w 1/35, to jak na razie mam mieszane uczucia względem tego łosza i suchego pędzla, jakoś dziwnie wygląda. Ten temat to straszny kotlet. Ba-10 skończyłem wieki temu Galeria - viewtopic.php?t=8661&postdays=0&postorder=asc&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 21 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Czas wrócić do projektu. Ze względu, że temat ciągnie się od 3 lat to takie krótkie streszczenie. Tak, nity są przeskalowane - do mniejszych brak mi dobrych oczu i cierpliwości. Tak, drzwi i klapy nie powinny być wypukłe. Tak, nity różnią się od siebie w zależności kiedy były robione. Przez ta parę lat człowiek jednak nabiera pewnej wprawy. Najnowsze to jednocześnie te najładniejsze z tyłu karoserii. Generalnie model jest robiony for fun. Na dobry rozruch dwie fotki. Przez weekend z grubsza skończyłem nitowanie. Dojdzie jeszcze parę nitów jak już podorabiam detale. W międzyczasie zacząłem też dłubać podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Sierpnia 2011 Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Duży respekt za te nity, rewelka, a sama podstawka super pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Sobie dalej dłubię. Jak widać wieża dostaje ostatnie szlify - w międzyczasie poprawiłem tylni właz, żeby obejmował swoją wysokością całą wieżę. Górne płyty już skończone. Przy klejeniu warto zwrócić uwagę na te dolne płyty (te do których były mocowane koła zapasowe) - ich spasowanie jest dosyć średnie. Całe szczęście, że większość łączenia zakryją wspomniane koła. Dodatkowo wypadałoby je poprawić pod względem nachylenia, gdyż są zdecydowanie zbyt pionowe. Ja tego nie zrobiłem, ale ktoś kiedyś może będzie miał w tym miejscu więcej zaparcia niż ja Tylne błotniki przyłożone tylko do zdjęcia. Teraz mogąc je przymierzać do bryły, mogę się zabrać za ich wykańczanie. Podstawka dostała pierwszą warstwę ze szpachli do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Eeee - opad szczeny za detalizacje nadwozia.Mam wzorca do wieży BT-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Witam! Świetny warsztat. Będę tu często zaglądał można się sporo nauczyć. Planuje Ba-6 w najbliższym czasie tyle że w 1:48 (przeróbka Gaz-aaa). Na razie zbieram materiały dowodowe i kombinuje z czego wykonać lufę. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Dobra, to lecimy dalej. Góra dostała cieniutką warstewkę Surfacera z puchy, żeby wyłapać co większe niedoróbki. Jak widać tu i tam jeszcze trzeba było podszlifować. Nie jest idealnie, ale i tak myślałem że będzie dużo gorzej. Te dolne płyty, o których pisałem poprzednio jednak nie wyglądają fajnie, ale już zostaną. Tak siedząc i patrząc na nie, doszedłem do wniosku, że jeśliby ktoś kiedyś chciał zrobić ten element porządnie to trzeba by je wykonać od podstaw z kawałka w miarę grubego polistyrenu. A jak już by ktoś to robił to przy okazji warto by było odciąć przednie błotniki i poprawić ich pozycję oraz przy okazji całą końcówkę ramy, bo ta UMowska nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością. Ja nie miałem aż tyle samozaparcia. Mocowanie KMu na przedniej płycie trzeba mocno pocienić, żeby dało się je wkleić w miarę poprawnie. Jarzmo na wieży łatwo upiększyć nawiercając odpowiednie otwory i wklejając taką śmieszną blaszkę pod spodem, niewiadomego mi przeznaczenia. Warto też zwróć uwagę na samo spasowanie - trzeba trochę podziałać pilnikami, żeby pasowało idealnie. A no i zapomniałbym dodać, że trzeba się pozbyć takiego głupiego dystansownika, który UM dało u spodu wieży, lub powiększyć otwór w karoserii, żeby wieża wchodziła do końca. Na zdjęciu jest tam szpara, bo jakoś tak model stał na boku i trochę się wieżyczka wysunęła. Podwozie jest bardzo mocno uproszczone. Potraktowałem je jak zwykle po macoszemu i dokonane przeróbki są zrobione bardziej z lenistwa (łatwiej zastąpić zestawową rurę kawałkiem igły, niż ją porządnie oszlifować) niż chęci poprawienia czegokolwiek. W międzyczasie pobawiłem się w ogrodnika. Ziemia to gips + pigmenty + woda. Zielsko to włosie pędzla klejone na wikol, a trawa to jakiś wyrób Fellera. Generalnie trawa wygląda okropnie, więc pewnie ją zakryję warstwą jesiennych liści. Podstawka może i nie jest najwyższych lotów, ale moje doświadczenie w tej dziedzinie jest mizerne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 4 Września 2011 Autor Share Napisano 4 Września 2011 Model zasurfacerowany i z grubsza gotowy do malowania. Tylne błotniki oraz stopnie do wchodzenia wykonane od podstaw. Światła to modyfikacja elementów zestawowych. Dodałem też mocowania gąsienic nad błotnikami oraz blaszki przy wylotach powietrza. Haki są zestawowe, jedynie trochę pocienione. Wyglądają paskudnie, ale miałem za mało zaparcia żeby je poprawiać. Wybaczcie za zdjęcia, ale nigdy nie umiałem porządnie sfotografować modelu pokrytego Surfacerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 5 Września 2011 Autor Share Napisano 5 Września 2011 Baza to Pactra A112 + rozjaśnione poziome płyty. Na to to lakier błyszczący Vallejo. Kalki w tym modelu to ciekawy przypadek. Sama instrukcja jest mocno niejasna co do tego, które kalki należy dobrać do tego malowania. Więc posiłkowałem się jakąś kolorową planszą znalezioną w Internecie i wybrałem to co widać na zdjęciach. Druga sprawa to sama jakość kalkomanii. Nie wiem czy ich słaba jakość to norma w produktach UM, czy też efekt starości (na półce przeleżały kilka lat). No w każdym razie były kruche, ciężko było je ułożyć, a co najgorsze, po raz pierwszy nie zadziałał mój dreamteam - Mr Mark Setter + czarny płyn Agamy. Do tej pory radził sobie świetnie. A tu mi tylko pomarszczył kalki i do tego nie wtopił przezroczystej folii w lakier. Mam nadzieję, że po kilkoma warstwami lakieru bezbarwnego uda mi się ją zamaskować. I dwa pytania na koniec, żeby może jakoś zmotywować Was do pisania. Po pierwsze zawsze przy kalkach zostają mi takie nitki od wacików do uszu. Przyklejają się i ciężko je usunąć. Ma ktoś na to jakiś patent, lub rady jak unikać tego w przyszłości? Po drugie - jakaś firma produkuje gąsienice do ruskich samochodów pancernych? Obojętnie w jakiej skali. Bo chętnie bym kiedyś popełnić jakiegoś Ba-6 czy Ba-10 w zimowym kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Sporo syfów /sierści /masz na powierzchni modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Czy przesunąłeś wieżę do przodu, wystaje z tyłu, może spiłuj tył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 Czy przesunąłeś wieżę do przodu, wystaje z tyłu, może spiłuj tył? Nic z tym nie robiłem. Mat - wash - pigmenty - mat. Nawet by mi się podobał, tyle że po lakierowaniu matem Vallejo kolor kamuflażu jakby stracił nasycenie. Taka a'la mgiełka się na modelu zrobiła. Widać to na zdjęciach w miejscach, gdzie płyty są mocno oświetlone. Myślicie, że pryśnięcie matu Humbrola pomoże czy co najwyżej pogorszy efekt? Ostatnia fotka zrobiona ze złym balansem bieli, ale z grubsza widać chyba ten syf pod błotnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Prezentuje się świetnie, ale .. Nie chcę aby to zabrzmiało jako kryptoreklama, ale (ja mam to za sobą) zastanowiłbym się nad kołami (prawidłowymi) do modeli pojazdów na podwoziu GAZów i ZIŁów z Armory. Pojazd prezentowałby się dużo lepiej, chociaż przy pierwszej przymiarce przed zamianą, można doznać szoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Jest oki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 Model i podstawka prawie skończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Ładne. Co prawda, wydaje mi się, jakby model był za duży do podstawki (lub podstawka za mała). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Pojazd wygląda na jednolity. Może jeszcze trochę olejów lub pigmentów. Zwróć uwagę na koła czy aby nie są w powietrzu (na zdjęciu wygląda jakby tylne przednie było). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi