wuwumaster Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 (edytowane) Ok czyli tych używasz to może ktoś kto zna podpowie (ja używam Micro Set/Sol tu się dobrze usuwa zaschnięte zacieki ) Pozdr ww Edytowane 29 Listopada 2022 przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 Wygląda przyjemnie. 8 godzin temu, alienus napisał: Jakoś kalki zawsze sprawiają że model znów wygląda jak plastikowa zabawka. 8 godzin temu, alienus napisał: Powalcze z tym washami i olejami, no i zobaczymy co wyjdzie. Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 1 godzinę temu, wuwumaster napisał: ja używam Micro Set/Sol tu się dobrze używa zaschnięte zacieki Niektóre kalki są na ten specyfik mało wrażliwe. Hypersol Agamy albo Tamiya Mark Fit super strong rozwiązują większość problemów. Choć są bardziej agresywne nie zauważyłem problemów z zaciekami na lakierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 Wykąpałem go w thinnerze i nie ma śladu po plamkach z decla fixa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 Ale że co ? Że jak w thinnerze? Zmyłes malowanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 25 Listopada 2022 Autor Share Napisano 25 Listopada 2022 Nie, nie zmyłem ... jest okay sie szanowny pan nie martwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 W dzisiejszym odcinku hurricane otrzymał gloss #2 oraz wash na linie podziału. Jakoś nie umiem tych linii robić, nie wiem czy za mało/dużo lakieru dajẹ... czy linie za płytkie... czy washa za mało mieszam nie odbywa się to tak piękne jak to na you tubie pokazują. Uzywam Tamki accent panel line brąz i ciemny szary, oraz x20 do znywania jak coś. A wyszło tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 45 minut temu, alienus napisał: nie odbywa się to tak piękne jak to na you tubie pokazują. To normalne. A o co dokładnie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 Garbusek całkiem, całkiem. Antena wygląda tylko na lekko gibniętą do tyłu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) 10 godzin temu, alienus napisał: Uzywam Tamki accent panel line brąz i ciemny szary Łosz raz jest, raz go nie ma. Może spróbuj olejnych specyfików albo zapuszczaj łosza na półmat albo mat? Edytowane 27 Listopada 2022 przez HK1885 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 17 minut temu, HK1885 napisał: Może spróbuj olejnych specyfików albo zapuszczaj łosza na półmat albo mat? Oleje jako łosz tak ale na mat? Nie wpuszczaj kolegi w maliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 32 minuty temu, RogerM napisał: Oleje jako łosz tak ale na mat? Nie wpuszczaj kolegi w maliny. Sam tak robię (na miks półmatu i matu) więc wiem, że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 11 hours ago, zaruk said: To normalne. A o co dokładnie chodzi? Myślę że za dużo warstw specyfików już osiadło w liniach i efekt kapilary, już nie jest tak silny by pięknie wash sam linie wypełnił (jak to w telewizji pokazują)... co rodzi pytanie, czy przed malowaniem pogłębiacie linie podziałów na modelu? Druga sprawa że podkład w tym o tutaj był psikany z puszki (może ciut za grubo?) no i lakierowanie w moim wykonaniu też pozostawia wiele do życzenia... pierwszy gloss był z aero, ale chyba był za cienko położony, ztąd myślę że problemy z śladami po płynów do kalek i kłopot z ich usunięciem.... natomiast drugi z puszki Tamka TS-13, dosyć szczodrze by było gładko pod washe.... może zbyt szczodrze W sumie to dopiero moja 3cia maszyna robiona z aero więc jest jeszcze mnóstwo nauki przede mną, no ale każdy następnym model to trochę mniej błędów niż poprzedni. Spód wygląda fajnie (jak dla mnie) natomiast u góry szczególnie na skrzydłach linie są zbyt płytkie by coś łosia tam zostało. Co dalej? - wymaluję światła oraz naklejki na KM na skrzydłach - lakier gloss#3 - maziu maziu olejami... debiutancka biedronka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 8 hours ago, barszczo said: Garbusek całkiem, całkiem. Antena wygląda tylko na lekko gibniętą do tyłu. Antenki zawsze wymieniam na stal / miedź by były niełamliwe, nieurywalne i doginalne wedle potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 Wymalowałem naklejki oraz światła i na całość położyłem gloss #3. Następnie zadebiutowałem z olejami i terpentyną, i chyba zostanę fanem tych specyfików... to naprawdę fantastyczne że można to zawsze zmyć jak nie wyjdzie i sprobować ponownie Tak wiec olejami pomazałem smugi w różnych kolarach, spłowienia, oraz okopcenia - starałem się nie przesadzić by nie przerysować za bardzo efektów dla samych efektów. Dodatkowo na rondelki nałożyłem białe smugi by je bardziej ze skrzydłem stonować, oraz przyszedł wash we wneki podwozia. Miejscami sa tam też wymalowane lekkie przerdzewienia ale tak na granicy widoczności. Do części zdjęć założyłem śmigło na przymiarkę by było fajnie Całość jeszcze czeka na finalny lakier (satyna?)... może coś jeszcze podmaluje, albo jakie fau pax przyjdzie mi zmazać Aha, no i antena wyprostowana Pozdrawiam, Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 2 godziny temu, alienus napisał: Całość jeszcze czeka na finalny lakier (satyna?)... Kończ go, na półkę i zaczynaj następny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 31 minutes ago, HK1885 said: Kończ go, na półkę i zaczynaj następny model. A myślałem że to forum dla cierpliwych jeszcze mi troche dziubania przy nim zostało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 43 minuty temu, alienus napisał: A myślałem że to forum dla cierpliwych jeszcze mi troche dziubania przy nim zostało... I dobrze Kolego myślisz, to jest forum dla cierpliwych "skejaczy", ale również niecierpliwych "oglądaczy" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 Dodałeś mu rasowego wyglądu (Choć moim skromnym zdaniem okopcenia lepiej wychodzą suchymi pastelami, olejami to takie maziaje trochę, ale to już kwestia gustu). Czekam na wielki finał Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 Pasteli jeszcze nie probowałem na modelu żadnym, ale leżą na półce i czekają na swoją kolej... przyjdzie i na to czas. Przy każdym modelu uczę się czegoś nowego i w tym cała frajda. Nawet już wiem jak te małe skrzydła z tyłu się nazywają Do owiewki brakuje mi plastiku przezroczystego w odpowiednim kształcie i coś mysze pokombinować jak to rozwiaząć. Na razie 2 nieudane próby formowania na gorąco za mną 🫢 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 Zabawy ciag dalszy. Na pierwszy ogień poszła owiewka. Okazało się w przymiarkach że garb hurricane sie trochę rozrósł przez te wszystkie lakiery i inne cuda tak więc musiałem zebrać wszystko aż do podkładu tam gdzie ma być owiewka I przemalować. Na zjeci poniżej spora szpara pod owiewką dobrze widoczna. Po kilku podejsciach do ulepienia owiewki w końcu udało się fototrawioną kratkę połączyć z folią tak że jakoś to wygląda. Klejone na CA, a model robił za formę Dzieki @wuwumaster rozjaśniło mi się także jak pasy mają wyglądać, to też ulepiłem nową uprząż. Postanowiłem również jeszcze trochę całą maszynę sponiewierać, więc poleciała przyczepa ziemi i wiadro żwiru Zostało wkelić pasy, satyna, no i to chyba bedzie na tyle w temacie. Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Ja bym temu wuwu odpuścił, bo te Twoje pasy zupełnie nijak mają się do Suttona i wyglądem i konstrukcją. Ja nie twierdzę, że muszą się mieć, ale nie ma co obciążać bogu ducha winnego kolegę. Edytowane 2 Grudnia 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 37 minutes ago, greatgonzo said: Ja bym temu wuwu odpuścił, bo te Twoje pasy zupełnie nijak mają się do Suttona i wyglądem i konstrukcją. Ja nie twierdzę, że muszą się mieć, ale nie ma co obciążać bogu ducha winnego kolegę. Ależ oczywiście, wszystko co popełniono w tym wątku to tylko mea culpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 2 Grudnia 2022 Share Napisano 2 Grudnia 2022 Na półkę go. Na półkę!... I następny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 22 minutes ago, HK1885 said: Na półkę go. Na półkę!... I następny Chyba sugerujesz że wystarczy już weatheringu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi