Bengal Napisano 19 Września 2022 Napisano 19 Września 2022 Cześć, muszę podkręcić tempo z modelami, więc otwieram kolejne pudełko, akurat wybór był łatwy bo tylko to można było wyjąć z kartonu bez otwierania kartonu Tyko gdzie ja go postawię.... Później będę się martwił. Otwarty jestem na sugestie, malowania etc, na razie skłaniam się do pudełkowej bieli. Z dodatków kusi mnie silnik Aires 7071 Merlin Mk. 22. 4 Cytuj
panDespota Napisano 19 Września 2022 Napisano 19 Września 2022 8 minut temu, Bengal napisał: Tyko gdzie ja go postawię.... Później będę się martwił. Mam ten sam problem tylko z Liberatorem Lubię takie wielosilnikowe warsztaty. Zasiadam i trzymam kciuki. Cytuj
barszczo Napisano 19 Września 2022 Napisano 19 Września 2022 Też popatrzę. Z dodatków pomyśl o kalkach z malowaniem 300 Dywizjonu PSP . 1 Cytuj
rudy0007 Napisano 19 Września 2022 Napisano 19 Września 2022 Jeden z nielicznych tematów tego okresu, który mnie interesuje. Z uwagą będę śledził postępy w pracach Cytuj
Bengal Napisano 20 Września 2022 Autor Napisano 20 Września 2022 (edytowane) 17 godzin temu, panDespota napisał: Mam ten sam problem tylko z Liberatorem Lubię takie wielosilnikowe warsztaty. Zasiadam i trzymam kciuki. postaram się nie zawieść Ciebie 17 godzin temu, barszczo napisał: Też popatrzę. Z dodatków pomyśl o kalkach z malowaniem 300 Dywizjonu PSP . np. takie? https://www.mojehobby.pl/products/Avro-Lancaster-B.I-607093.html choć nie ukrywam, że ta biel mnie bardziej interesuje 14 godzin temu, rudy0007 napisał: Jeden z nielicznych tematów tego okresu, który mnie interesuje. Z uwagą będę śledził postępy w pracach postaram się nie zawieść 12 godzin temu, Baas ArK napisał: I ja chętnie popatrzę. zapraszam od razu pierwsze pytanie, czy czeka mnie nitowanie? Edytowane 20 Września 2022 przez Bengal Cytuj
Bengal Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Napisano 5 Stycznia 2023 Dobry, dokupiłem parę dodatków m.in. krzywo ale nie będzie widać 6 Cytuj
Luljan Napisano 5 Stycznia 2023 Napisano 5 Stycznia 2023 Tez sobie kupiłem Lancastera, ja na bank zrobię naszego. Są jakieś zewnętrzne różnice między I a III? Wie ktoś? Cytuj
Baas ArK Napisano 5 Stycznia 2023 Napisano 5 Stycznia 2023 Zasadniczo różniły się silnikami. Mk.I: RR Merlin XX, Mk.III: Packard Merlin 28 (lub 38). Czasami również zdarzało się przy okresowej wymianie silników zastępowanie RR Packardami i zmiana oznaczenia z Mk.I na Mk.III i na odwrót. Cytuj
Luljan Napisano 6 Stycznia 2023 Napisano 6 Stycznia 2023 To ja wiem, chodziło mi o zewnętrzne różnice. Cytuj
Baas ArK Napisano 6 Stycznia 2023 Napisano 6 Stycznia 2023 Myślę, że raczej nie było (chyba, że w okapotowaniu samych silników). Chodziło o zaznaczenie różnic w użytych jednostkach napędowych. Mimo, że Packard Merlin był licencyjną kopią RR Merlina, to z różnych powodów konstrukcyjnych części między tymi silnikami nie były wymienne. Pozostawienie więc jednakowego oznaczenia dla obydwu wersji wprowadziło by chaos logistyczny i uziemiało by samoloty uniemożliwiając ich naprawy. Cytuj
Bengal Napisano 10 Stycznia 2023 Autor Napisano 10 Stycznia 2023 Cześć, mogę zamykać teraz pytanie nitować czy nie nitować, o to jest pytanie 9 Cytuj
barszczo Napisano 10 Stycznia 2023 Napisano 10 Stycznia 2023 3 minuty temu, Bengal napisał: teraz pytanie nitować czy nie nitować, o to jest pytanie Oczywiście że nitować . Cytuj
Luljan Napisano 10 Stycznia 2023 Napisano 10 Stycznia 2023 (edytowane) A te skrzydełka na pasach to do akrobacji dla załogi, żeby im się nie nudziło? Te pasy bym poprawił, bo będzie je akurat przez szkiełko cokolwiek widać . Edytowane 10 Stycznia 2023 przez Luljan Cytuj
Bengal Napisano 10 Stycznia 2023 Autor Napisano 10 Stycznia 2023 6 minut temu, Luljan napisał: A te skrzydełka na pasach to do akrobacji dla załogi, żeby im się nie nudziło? Te pasy bym poprawił, bo będzie je akurat przez szkiełko cokolwiek widać . Dzieki, zapomniałem ich zagiąć Cytuj
greatgonzo Napisano 10 Stycznia 2023 Napisano 10 Stycznia 2023 Jeżeli to jest Sutton, a wygląda, że jest, to tam więcej rzeczy zapomniałeś niż tylko te skrzydełka. Nie wiem co tam się działo w Lancach, ale tak jak jest, to jest bez sensu. Cytuj
HK1885 Napisano 10 Stycznia 2023 Napisano 10 Stycznia 2023 4 godziny temu, Bengal napisał: mogę zamykać Zamykaj. Porządna, czysta i zegarmistrzowska robota - krzesełko robi wrażenie, szczególnie że to 1/72. Cytuj
Franz75 Napisano 15 Stycznia 2023 Napisano 15 Stycznia 2023 W dniu 20.09.2022 o 10:14, Bengal napisał: od razu pierwsze pytanie, czy czeka mnie nitowanie? Bengal, Rosie the Riveter is waiting for you, she is calling you name. To bedzie taki sam fun jaki miales z Shackleton'em W dniu 6.01.2023 o 22:53, Baas ArK napisał: Myślę, że raczej nie było (chyba, że w okapotowaniu samych silników). Chodziło o zaznaczenie różnic w użytych jednostkach napędowych. Mimo, że Packard Merlin był licencyjną kopią RR Merlina, to z różnych powodów konstrukcyjnych części między tymi silnikami nie były wymienne. Pozostawienie więc jednakowego oznaczenia dla obydwu wersji wprowadziło by chaos logistyczny i uziemiało by samoloty uniemożliwiając ich naprawy. Pacard byl wytwarzany na tasmie , automatycznie. Amerykanie zmienili kilka detali aby dostosowac silnik do produkcji tasmowej. A w RR wiele elememtow bylo toczonych recznie, dlatego byly problemy z dopasowywaniem czesci miedzy RR a Packard'em. Na marginesie powiem ze Pacard okazal sie lepszy od RR. Mimo ze byl kopia. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi