Bengal Napisano 19 Września 2022 Share Napisano 19 Września 2022 Cześć, muszę podkręcić tempo z modelami, więc otwieram kolejne pudełko, akurat wybór był łatwy bo tylko to można było wyjąć z kartonu bez otwierania kartonu Tyko gdzie ja go postawię.... Później będę się martwił. Otwarty jestem na sugestie, malowania etc, na razie skłaniam się do pudełkowej bieli. Z dodatków kusi mnie silnik Aires 7071 Merlin Mk. 22. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 19 Września 2022 Share Napisano 19 Września 2022 8 minut temu, Bengal napisał: Tyko gdzie ja go postawię.... Później będę się martwił. Mam ten sam problem tylko z Liberatorem Lubię takie wielosilnikowe warsztaty. Zasiadam i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Września 2022 Share Napisano 19 Września 2022 Też popatrzę. Z dodatków pomyśl o kalkach z malowaniem 300 Dywizjonu PSP . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 19 Września 2022 Share Napisano 19 Września 2022 Jeden z nielicznych tematów tego okresu, który mnie interesuje. Z uwagą będę śledził postępy w pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Września 2022 Share Napisano 19 Września 2022 I ja chętnie popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 20 Września 2022 Autor Share Napisano 20 Września 2022 (edytowane) 17 godzin temu, panDespota napisał: Mam ten sam problem tylko z Liberatorem Lubię takie wielosilnikowe warsztaty. Zasiadam i trzymam kciuki. postaram się nie zawieść Ciebie 17 godzin temu, barszczo napisał: Też popatrzę. Z dodatków pomyśl o kalkach z malowaniem 300 Dywizjonu PSP . np. takie? https://www.mojehobby.pl/products/Avro-Lancaster-B.I-607093.html choć nie ukrywam, że ta biel mnie bardziej interesuje 14 godzin temu, rudy0007 napisał: Jeden z nielicznych tematów tego okresu, który mnie interesuje. Z uwagą będę śledził postępy w pracach postaram się nie zawieść 12 godzin temu, Baas ArK napisał: I ja chętnie popatrzę. zapraszam od razu pierwsze pytanie, czy czeka mnie nitowanie? Edytowane 20 Września 2022 przez Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2023 Dobry, dokupiłem parę dodatków m.in. krzywo ale nie będzie widać 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 Tez sobie kupiłem Lancastera, ja na bank zrobię naszego. Są jakieś zewnętrzne różnice między I a III? Wie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 Zasadniczo różniły się silnikami. Mk.I: RR Merlin XX, Mk.III: Packard Merlin 28 (lub 38). Czasami również zdarzało się przy okresowej wymianie silników zastępowanie RR Packardami i zmiana oznaczenia z Mk.I na Mk.III i na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 To ja wiem, chodziło mi o zewnętrzne różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Myślę, że raczej nie było (chyba, że w okapotowaniu samych silników). Chodziło o zaznaczenie różnic w użytych jednostkach napędowych. Mimo, że Packard Merlin był licencyjną kopią RR Merlina, to z różnych powodów konstrukcyjnych części między tymi silnikami nie były wymienne. Pozostawienie więc jednakowego oznaczenia dla obydwu wersji wprowadziło by chaos logistyczny i uziemiało by samoloty uniemożliwiając ich naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2023 Cześć, mogę zamykać teraz pytanie nitować czy nie nitować, o to jest pytanie 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 3 minuty temu, Bengal napisał: teraz pytanie nitować czy nie nitować, o to jest pytanie Oczywiście że nitować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 (edytowane) A te skrzydełka na pasach to do akrobacji dla załogi, żeby im się nie nudziło? Te pasy bym poprawił, bo będzie je akurat przez szkiełko cokolwiek widać . Edytowane 10 Stycznia 2023 przez Luljan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2023 6 minut temu, Luljan napisał: A te skrzydełka na pasach to do akrobacji dla załogi, żeby im się nie nudziło? Te pasy bym poprawił, bo będzie je akurat przez szkiełko cokolwiek widać . Dzieki, zapomniałem ich zagiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 Jeżeli to jest Sutton, a wygląda, że jest, to tam więcej rzeczy zapomniałeś niż tylko te skrzydełka. Nie wiem co tam się działo w Lancach, ale tak jak jest, to jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 4 godziny temu, Bengal napisał: mogę zamykać Zamykaj. Porządna, czysta i zegarmistrzowska robota - krzesełko robi wrażenie, szczególnie że to 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 W dniu 20.09.2022 o 10:14, Bengal napisał: od razu pierwsze pytanie, czy czeka mnie nitowanie? Bengal, Rosie the Riveter is waiting for you, she is calling you name. To bedzie taki sam fun jaki miales z Shackleton'em W dniu 6.01.2023 o 22:53, Baas ArK napisał: Myślę, że raczej nie było (chyba, że w okapotowaniu samych silników). Chodziło o zaznaczenie różnic w użytych jednostkach napędowych. Mimo, że Packard Merlin był licencyjną kopią RR Merlina, to z różnych powodów konstrukcyjnych części między tymi silnikami nie były wymienne. Pozostawienie więc jednakowego oznaczenia dla obydwu wersji wprowadziło by chaos logistyczny i uziemiało by samoloty uniemożliwiając ich naprawy. Pacard byl wytwarzany na tasmie , automatycznie. Amerykanie zmienili kilka detali aby dostosowac silnik do produkcji tasmowej. A w RR wiele elememtow bylo toczonych recznie, dlatego byly problemy z dopasowywaniem czesci miedzy RR a Packard'em. Na marginesie powiem ze Pacard okazal sie lepszy od RR. Mimo ze byl kopia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi