Skocz do zawartości

Nowości lotnicze skala 1/35 i większe

mirage3

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, lord_karton napisał:

Dlaczego nie tu? Wątek nazywa się 1:35 i większe. 1:32 jest większe od 1:35.

A tak z innej beczki to oba wątki powinny zostać połączone w jeden, bo się coraz większy burdel robi.

Po to został wydzielony żeby oddzielić nietypowe skale od reszty.

Cytat

A tak z innej beczki to oba wątki powinny zostać połączone w jeden, bo się coraz większy burdel robi.

Burdel się robi bo jest jeden wątek w którym różne skale są wymieszane.

Trzeba zmienić nazwę z "...1/35 i ..." na "...1:35" i utworzyć osobne wątki dla 1:24, 1:18 oraz  osobny na "inne skale" czyli inne niż 144,72,48,32,35,24 i 18.

I wtedy będzie porządek.

Jak szukam czegoś nowego w skali 1:24 to dlaczego mam marnować swój czas na przedzieranie się przez kilkanaście albo i dziesiąt wpisów dotyczących 1:32 albo 1:35 ?

A tak za 10-20 lat - jeśli to forum będzie jeszcze istniało - to większość obecnych siedemdwójkowców i czteryósemkowców będzie zaglądać już tylko do tematu 1:32 a może i ten pominie otwierając od razu 1:24 😢  

Edytowane przez Tempest

1:24 to był przykład.

Proponuję abyś ten swój nowatorski pomysł wrzucenia tych kilku skal do jednego worka sprzedał właścicielom sklepów internetowych. Oni od lat tkwią w mylnym błędzie.

Zresztą ... to co pojawiło się nowego to ja właśnie na stronach sklepów internetowych mogę sobie sprawdzić. W tych wątkach o nowościach to raczej oczekuję, że ktoś wrzuci jakiś link do recenzji albo sam napisze coś o modelu, który zakupił.

2 godziny temu, Tempest napisał:

Burdel się robi bo jest jeden wątek w którym różne skale są wymieszane.

Trzeba zmienić nazwę z "...1/35 i ..." na "...1:35" i utworzyć osobne wątki dla 1:24, 1:18 oraz  osobny na "inne skale" czyli inne niż 144,72,48,32,35,24 i 18.

I wtedy będzie porządek.

Jak szukam czegoś nowego w skali 1:24 to dlaczego mam marnować swój czas na przedzieranie się przez kilkanaście albo i dziesiąt wpisów dotyczących 1:32 albo 1:35 ?

A tak za 10-20 lat - jeśli to forum będzie jeszcze istniało - to większość obecnych siedemdwójkowców i czteryósemkowców będzie zaglądać już tylko do tematu 1:32 a może i ten pominie otwierając od razu 1:24 😢  

To załóż wątek... W czym problem?

Cytat

To załóż wątek... W czym problem?

Kolega mirage3 założył ... i już w pierwszym poście po swoim przeczytał że

Cytat

Generalnie to bez sensu. Ja bym to połączył ze skalą 1:32. Tych modeli w większych skałach jest jak na lekarstwo więc to niepotrzebne dzielenie włosa... 

i potem jeszcze kilka uszczypliwości, że ktoś nie doczytał i 32 wsadził do 35 a jak by było w jednym worku to by mu się nie pomyliło bo przecież jest wątek z 32 no ale mu się pomyliło bo faktycznie opis "...1/35 i większe" jest mylący więc starałem się wytłumaczyć, że osobne tematy dla skal 1:35, 1:24 czy 1:18 są jak najbardziej sensowne.

A co do zakładania wątku .... ja tak jak kapitan Yossarian z powieści Josepha Hellera pod tytułem Paragraf 22 ... podczas gdy koledzy budowali kantynę oficerską siedział na leżaku i tylko się temu przyglądał za to jak już ją zbudowali to bardzo chętnie w niej przebywał.

Edytowane przez Tempest

7 godzin temu, Tempest napisał:

siedział na leżaku i tylko się temu przyglądał

Widzę, że znalazłeś rozwiązanie idealne - działaj zatem. Ja swoje stanowisko wyrobiłem sobie po przejrzeniu 30 stron działu nowości. Czy moja opinia jest słuszna? Być może nie jest, ale innej jeszcze nie mam.

Cytat

działaj zatem

Zwlokę się z tego leżaka dziś wieczorem i utworzę wątek zbiorczy zawierający linki do wątków z poszczególnymi skalami i poproszę admina o przypięcie go tak jak jest przypięty wątek "Literatura lotnicza".  Wtedy szybko i łatwo będzie można przejść do przeglądania informacji o nowościach w swojej ulubionej skali.

To może ciekawie wyglądać bo model jest duży a efekt pofalowanego poszycia nie jest jakoś mocno przesadzony... Nic czekam na zdjęcia zlepionego Szpadla wink4

Edytowane przez mirage3
Literówka
  • Like 1

A tak naprawdę, pomijając mój wcześniejszy żart. Ja wszystko rozumiem, tylko skąd oni czerpali wiedzę na temat przebiegu nitów i przede wszystkim ich wielkości. He 111 to nie był parowóz, tylko piękny, szybki bombowiec nitowany wpuszczanymi nitami na zakładkę. Nawet wraki nie miały tak zniszczonego poszycia. Ten model to niestety kompletne nieporozumienie.

89738.jpg.a55b305b9bf9b4d312c6d228dc687b07.jpg

Zdjęcie z zasobów SA-Kuva

Edytowane przez barszczo
  • Thanks 1

5 minut temu, mkrzyska napisał:

Barszczo tu jednak( na zdjęciu od ciebie) na boku samolotu pieknie widać pofalowanie poszycie...

Zgoda, oczywiście, ale z umiarem. Skrzydła w modelu wyglądają jakby stado koni po nich biegało. Nity zaś przebijają wszystko.

• Like 1

Szalony chińczyk od nitów sie przebranżowił po prostu :D

Tak to jest jaksie ma dostęp do Lancastera wingnuta i postanawia się zainspirowac najlepszymi 😉 

Po zdjęciach to bardzo trudno ocenić jak to wygląda na żywca - chociaż te panele to tak mocno randomowo pogięte ( na zdjęciach widać, że kadłub jest pofalowany ale to jest rura skręcana w osi podłużnej) co najlepiej na B-52 albo tankerach kc-135 czy nawet na Herkulesach widać, że ta blacha się wybrzusza z charakterystycznym skośnym przebiegiem. raczej pytanie jak to się da zmontować, żeby tych faltur nie pogubić. 

W dniu 28.10.2024 o 18:51, barszczo napisał:

Zgoda, oczywiście, ale z umiarem. Skrzydła w modelu wyglądają jakby stado koni po nich biegało. Nity zaś przebijają wszystko.

Nie będzie chyba źle wink4

FB_IMG_1730619133508.thumb.jpg.2183d3c99a361bf7ba5662b63909991b.jpgFB_IMG_1730619123139.thumb.jpg.2b9bc389bf972b17607a6d3f1efc27ca.jpgFB_IMG_1730619117426.thumb.jpg.e51f5ebb27b2d3c2bc34522945720bda.jpg

Fotki via FB