Endrju Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 Można też użyć takiej piłki które są dostępne w sklepach modelarskich. Dostępne są też sam żyletki tnące. Żyletka jest ząbkowana. Cięcie jest bardzo precyzyjne. Używam czegoś takiego i polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 Tnij zwykłym skalpelem wzdłuż metalowej linijki. Nic specjalnego nie potrzeba kupować do takiego cięcia. Potem tylko oszlifuj krawędź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 33 minuty temu, bulik58 napisał: Pozostaje tylko zasadnicze pytanie - grubosc tych plastykowych fartuchow bedzie bardzo widoczna gdy sprobujesz choc jeden odrzucic , szlifowanie tez niewiele pomoze. Lepszym wyjsciem byloby np. wykorzystac opakowanie aluminiowe do goracych posilkow lub foremki aluminiowe do ciast , latwe do wyciecia i obrobki. Im grubsze tym lepsze. Można po prostu zrobić je z brystolu i usztywnić impregnując kaponem(sprawdzone), lub lakierem bezbarwnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 25 Listopada 2022 Autor Share Napisano 25 Listopada 2022 Jako, że budowa zbliża się do końca czas myśleć o farbach. Czy ktoś z was ma doświadczenie z tym zestawem od AK? Czy trzymać się raczej farb Tamiya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 7 godzin temu, bulik58 napisał: Pozostaje tylko zasadnicze pytanie - grubosc tych plastykowych fartuchow bedzie bardzo widoczna gdy sprobujesz choc jeden odrzucic , szlifowanie tez niewiele pomoze. Lepszym wyjsciem byloby np. wykorzystac opakowanie aluminiowe do goracych posilkow lub foremki aluminiowe do ciast , latwe do wyciecia i obrobki. Im grubsze tym lepsze. Dobre są też puszki po napojach albo cienki polistyren kupowany w arkuszach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 5 godzin temu, LuckyStrike napisał: Jako, że budowa zbliża się do końca czas myśleć o farbach. Czy ktoś z was ma doświadczenie z tym zestawem od AK? Czy trzymać się raczej farb Tamiya? Farby z tego zestawu są jak najbardziej OK. Mam ten zestaw, ma forum jest tyle samo zwolenników jak i przeciwników wyrobów AK i AmmoMig. Jak masz farby Tamiya w tych kolorach -to szkoda pieniędzy na super specjalistyczny zestaw. Takie kolory lub coś zbliżonego w zupełności (jak dla mnie) wystarczy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 Szukając jakichś poglądowych wzorów kamuflażu w kolorze natknąłem się na taką stronę: https://tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi_germany/jagdpanther.php Czy można to traktować jako rzetelne źródło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Obawiam się, że plan rozcinania pasa fartuchów mija się z celem i chyba nie uwzględniasz faktycznego sposobu składania osłon w komplet. Dlatego pozwalam sobie zamieścić wskazówki na kopii Twojego zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 W dniu 25.11.2022 o 19:15, robertmodelarz napisał: Farby z tego zestawu są jak najbardziej OK. Mam ten zestaw, ma forum jest tyle samo zwolenników jak i przeciwników wyrobów AK i AmmoMig. Jak masz farby Tamiya w tych kolorach -to szkoda pieniędzy na super specjalistyczny zestaw. Takie kolory lub coś zbliżonego w zupełności (jak dla mnie) wystarczy. A z tamki red brown dark yellow i dark green beda tu pasowaly? Konkretnie xf60,61 i 64? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Listopada 2022 Share Napisano 28 Listopada 2022 8 minut temu, LuckyStrike napisał: A z tamki red brown dark yellow i dark green beda tu pasowaly? Konkretnie xf60,61 i 64? TAK - Rotbraun RAL8017 --->>>XF64 Olivgrun RAL6003 --->>>XF61 Dunkelgelb RAL 7028--->>>XF60 Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 28 Listopada 2022 Share Napisano 28 Listopada 2022 Tamiya robi też "poprawione wersje tych kolorów: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 44 minuty temu, _OldMan_ napisał: Tamiya robi też "poprawione wersje tych kolorów: Co masz na mysli mowiac "poprawione"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 28 Listopada 2022 Share Napisano 28 Listopada 2022 1 minutę temu, LuckyStrike napisał: Co masz na mysli mowiac "poprawione"? Nie wiem, może dotarli do lepszych materiałów źródłowych i poprawili. Skoro jest wersja nr 2 to z czegoś to wynika. Ja nie wnikam aż tak głęboko w merytorykę tematu, tylko zasygnalizowałem, że są jeszcze inne farbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 1 minutę temu, _OldMan_ napisał: Nie wiem, może dotarli do lepszych materiałów źródłowych i poprawili. Skoro jest wersja nr 2 to z czegoś to wynika. Ja nie wnikam aż tak głęboko w merytorykę tematu, tylko zasygnalizowałem, że są jeszcze inne farbki. Aha, ok. Bo sie zastanawialem w czym moga byc lepsze w stosunku do poprzednich wersji farb?Bardziej wiernie oddaja kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Listopada 2022 Share Napisano 28 Listopada 2022 2 minuty temu, LuckyStrike napisał: Bo sie zastanawialem w czym moga byc lepsze w stosunku do poprzednich wersji farb?Bardziej wiernie oddaja kolor? Jeśli je poprawili to zapewne są bliższe kolorom RAL. Tak powinno to wyglądać. Czy tak jest nie wiem. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 28 Listopada 2022 Share Napisano 28 Listopada 2022 (edytowane) Tu można zobaczyć i wybrać co komu pasi, jest poròwnanie. Edytowane 28 Listopada 2022 przez Evildead 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) W poszukiwaniu kolorowych ilustracji z kamuflażem natknąłem się na coś takiego na stronie tanks-encyclopedia.com. Czy wg was to dobry obrazek pogladowy dla jagdpanthery? Okres w opisie Marzec 1945 pasowalby do wersji poznej tamyi. Edytowane 29 Listopada 2022 przez LuckyStrike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 W dniu 29.11.2022 o 10:46, LuckyStrike napisał: W poszukiwaniu kolorowych ilustracji z kamuflażem natknąłem się na coś takiego na stronie tanks-encyclopedia.com. Czy wg was to dobry obrazek pogladowy dla jagdpanthery? Okres w opisie Marzec 1945 pasowalby do wersji poznej tamyi. Czy ktoś z was byłby w stanie doradzić w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Grudnia 2022 Share Napisano 6 Grudnia 2022 19 godzin temu, LuckyStrike napisał: Czy ktoś z was byłby w stanie doradzić w tym temacie? Jeśli chodzi o kolory to są OK. Jeśli chodzi o wzór - łaty pasy - popatrz na stronę 9-3-69 w Panzer tracts No.9-3. Dwie fotki i dwa różne wzory malowania z końcówki produkcji. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 8 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2023 Ostatecznie na skutek różnych czynników Jagdpanthera mnie pokonała. Pracę nad nią zakończyłem na etapie jak w załączonych zdjęciach i dalszych już nie planuję. Jak widać jest to raczej fantazja modelarska niż praca wzorowana na jakimś prawdziwym pojeździe. Jagdpanthera nauczyła mnie pokory. Muszę się jeszcze wiele nauczyć żeby brać się za historyczną pancerkę. Na plus tyle że szary plastik nie zbiera kurzu na półce. Z oczywistych względów galerii nie planuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 9 Grudnia 2023 Share Napisano 9 Grudnia 2023 No dosyć słabo, wystarczy poklikać na forum, są warsztaty na ten temat, a widać że się nie chciało..., lina dramat, siatka z boku nie wiadomo czego się trzyma, napisy, krzyż , profanacja jakaś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 9 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Evildead napisał: No dosyć słabo, wystarczy poklikać na forum, są warsztaty na ten temat, a widać że się nie chciało..., lina dramat, siatka z boku nie wiadomo czego się trzyma, napisy, krzyż , profanacja jakaś... No właśnie dlatego jak pisałem wcześniej nie nadaje się to na galerię. Co do chcenia czy nie chcenia. Dosyć dokładnie przeglądałem zdjęcia świetnie wykonanych jagdpanther na tym forum i w sieci. Mój problem polega na braku umiejętności do wykonania czegoś takiego. Mam problemy z opanowaniem aerografu. Albo mi pruszy przy robieniu camo albo napotykam na trudności przy robieni linii kolorów i przejść. Ten model który widzisz na zdjęciach malowałem i przemalowałe kilka razy i wierz mi poprzednie wersje były jeszcze gorsze . Co do siatki to taka radosna twórczość, nie wzorowałem się oczywiście na żadnych zdjęciach. Tak czy inaczej dziękuję za konstruktywną krytykę, ... Przyjmuję z pokorą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi