HK1885 Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 Elegancki. Jakieś zabawy z cieniowaniem, rozjaśnianiem przewidujesz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 26 minut temu, HK1885 napisał: Elegancki. Jakieś zabawy z cieniowaniem, rozjaśnianiem przewidujesz? Dzięki Zabawy jak najbardziej, rozjaśnianie, wypłowienia itd. będą raczej dość mocne. Warunki klimatyczne nie były zdaje się zbyt łaskawe dla maszyn w tym rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 Nie widziałem zdjęć oryginału, ale znając z grubsza sposób malowania Brytów zapytam: nie za bardzo "w ząbek" to kamo na prawym płacie i stateczniku poziomym? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 No cóż, zdjęć oryginału jak na lekarstwo. Są tylko profile ma których w ogóle nie widać górnych powierzchni skrzydeł czy stateczników. Opieram się na schemacie podanym przez Edurada w reedycji tego zestawu. Nie jest to tylko wznowienie, gdyż producent daje nowe kalkomanie ( poprawione ) których w starym wydaniu nie było. Schemat samego malowania także się nieco różni układem i samym wyglądem plam, także zawierzam Czechom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 18 Lutego 2023 Autor Share Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) Witajcie Koledzy Blisko tydzień kazałem czekać na kolejną aktualizację, ale nie miałem jakoś weny by przysiąść do modelu zważywszy, że zdawałem sobie sprawę iż na godzinnej posiadówce się nie może skończyć. Dziś zająłem się wypłowieniami na powierzchni całego płatowca. Myślę, że Airacobra nabiera charakteru. Poprawiłem także niektóre plamy kamuflażu. Golenie podwozia uzupełniłem o przewody, i tym sposobem całą drobnicę mam już gotową. Kolejnym krokiem, będzie wymalowanie czarnego tła pod szczękę rekina i lakier błyszczący. Teraz zastanawiam się czy dać kalkomanie które były w pudełku, czy szukać tych z nowego wydania, a to zapewne nieco przedłuży budowę. Edytowane 18 Lutego 2023 przez kapsel 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 51 minut temu, kapsel napisał: Dziś zająłem się wypłowieniami na powierzchni całego płatowca. Myślę, że Airacobra nabiera charakteru. Poprawiłem także niektóre plamy kamuflażu. Ajabym go jeszcze trochę ostrzej przejechał z wypłowieniami, a potem gasił filtrem z mocno rozcieńczonego koloru bazowego. Ale i tak wygląda fajnie i - jak piszesz - nabiera charakteru. 54 minuty temu, kapsel napisał: Teraz zastanawiam się czy dać kalkomanie które były w pudełku, czy szukać tych z nowego wydania, a to zapewne nieco przedłuży budowę. A to już jak Pan Szanowny uważa. Ja sam z chęcią przytuliłbym francuskie nalepki z antycznej edycji profipacka. Więc korzystając niejako (na krzywy ryj) z okazji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 No ciekawie, ciekawie. Czekam na finał . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 3 godziny temu, HK1885 napisał: Ja sam z chęcią przytuliłbym francuskie nalepki z antycznej edycji profipacka. Więc korzystając niejako (na krzywy ryj) z okazji. Ale, że Ty byś chciał takie nalepki, z tym kaczorem też, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Lutego 2023 Share Napisano 18 Lutego 2023 36 minut temu, socjo1 napisał: Ale, że Ty byś chciał takie nalepki, z tym kaczorem też, czy nie? Tylko francuskie - GC I/4 Navarre, 218769. Chyba, że ktoś ma ten zestaw To wtedy któreś z tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 Serwus Dziś także udało się troszkę posiedzieć przy Cobrze. Zgodnie z sugestią kolegi Kwino, dobrze rozcieńczonymi farbami kolorów bazowych ( w zasadzie był to rozcieńczalnik o zabarwieniu farb ), przy niskim ciśnieniu przeleciałem raz jeszcze górne powierzchnie płatowa. Fajnie to stłumiło kontrast i dało nieco nasycenia kamuflażowi. Wymalowałem także chodniki oraz pola pod szczęki. Niestety nie udało mi się namierzyć kalkomanii, więc polecę z tym co mam, zdając sobie sprawę, że mogą być błędne. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 20 Lutego 2023 Share Napisano 20 Lutego 2023 Naprawdę zacnie to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 21 Lutego 2023 Autor Share Napisano 21 Lutego 2023 Witam Wczoraj poszedł lakier, a dziś zacząłem nakładać kalkomanie, zaczynając od najtrudniejszych. W związku z tym, że odzew przy poszukiwaniach nalepek z nowego wydania był zerowy, doszedłem do wniosku że nałożę wszystko to, co dał producent. Pomimo 20 lat z górką, nakładają się nad wyraz przyjemnie i bezproblemowo. Największe obawy miałem o szczęki, ale te siadły wręcz regulaminowo. Na dziś koniec, a reszta pozostałej drobnicy zapewne jutro. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 Taka ładna, jeszcze czysta... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 Coraz fajniejszy. Już się podoba. 8 godzin temu, kapsel napisał: Pomimo 20 lat z górką, nakładają się nad wyraz przyjemnie i bezproblemowo. Czyli dobre nalepki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 Mało ciekawego wątku ciąg dalszy.. Cobra ma już wszystkie nalepki. Dostała także satynowy lakier, gdyż wymyśliłem sobie iż na takiej powierzchni wszelkie oleje i pudry zostawią po sobie więcej. Dzięki Heniu za podpowiedź odnośnie zmiany tła... druga lampka w drodze 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 Świetnie się prezentuje . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 Dzięki barszczo.. przyszedł czas na coś czego totalnie nie umiem i zawsze się bałem, czyli te brudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 Godzinę temu, kapsel napisał: Cobra ma już wszystkie nalepki. Fajnie wygląda. Godzinę temu, kapsel napisał: Dostała także satynowy lakier, gdyż wymyśliłem sobie iż na takiej powierzchni wszelkie oleje i pudry zostawią po sobie więcej Jak będziesz zapuszczał washa to najlepiej na błysku. Natomiast brudzenie na matowym lakierze (albo mieszance mat - półmat 1:1), robione na powierzchnię zwilżoną white spiritem. Godzinę temu, kapsel napisał: Dzięki Heniu za podpowiedź odnośnie zmiany tła... druga lampka w drodze Pobaw się jeszcze Picasą. 36 minut temu, kapsel napisał: przyszedł czas na coś czego totalnie nie umiem i zawsze się bałem, czyli te brudzenia. Nie wydziwiaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 Ładnie, miękko wycieniowany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 48 minut temu, HK1885 napisał: Nie wydziwiaj. W punkt . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 18 Listopada 2023 Autor Share Napisano 18 Listopada 2023 Dzień dobry Szanowni Koledzy Po długiej przerwie jakiegoś lenistwa i niemocy twórczej, czas najwyższy powrócić na forum i jesienno-zimowe popołudnia spędzać w warsztacie. Projekt P-400 nie umarł i zbliża się ku końcowi, chociaż zanim wkroczę w swoje ulubione tempo prac czasu pewnie jeszcze nieco upłynie. Zacząłem więc powoli dodawać zadrapań na płatowcu. Póki co jedno foto, ale zapewne jutro będę już mieć wykonane wszystkie drapanki jakie planuję wykonać. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Listopada 2023 Share Napisano 18 Listopada 2023 Godzinę temu, kapsel napisał: Po długiej przerwie jakiegoś lenistwa i niemocy twórczej, czas najwyższy powrócić na forum Znam, rozumiem, wybaczam . Cobra prezentuje się wyśmienicie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 19 Listopada 2023 Autor Share Napisano 19 Listopada 2023 Witam Pomalutku, po troszeczku działam z Cobrą. Jak planowałem, dziś na płatowiec wjechały drobne rysy i delikatne ubytki farby. Całość dopełnię pod koniec prac aluminiową kredką w razie potrzeby. Pozostaje zająć się całą drobiną i dalej bawić się w łedering. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 20 Listopada 2023 Autor Share Napisano 20 Listopada 2023 Czołem Prace nad Cobrą troszkę przyspieszyły, co niewątpliwie bardzo mnie cieszy . Dziś położyłem jasno brązowy wash i przykleiłem większość drobnicy. Na obecną chwilę pyskata bestia ma się tak: Nie spieszy mi się jakoś specjalnie by stwierdzić że skończyłem, i myślę jak tu bardziej urozmaicić kolorystykę płatowca. Sądzę, że pobawię się jeszcze olejami i pigmentami. Tymczasem i do następnego 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 20 Listopada 2023 Share Napisano 20 Listopada 2023 Uff - wróciłeś Miło też zauważyć, że nie zapomniałeś, jak się robi modele 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi