matejson Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 Cześć, Rzutem na taśmę w starym roku skończyłem kolejną pracę. Modele to zestawy Trumpetera. Stug delikatnie poprawiony (grille, uchwyty, lufa, antena). Do lawety dodałem żywiczne koła CMK. Figurki to wydruki żywiczne 3D od AMMO (pozy fajne, ale "rzeźba" dyskusyjna). Skala 1/72 Fotka, która się inspirowałem. 18 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evildead Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 Extra się prezentuje 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 rewelacyjna dioramka 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panDespota Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 Niesamowite! Super klimat. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejson Posted December 27, 2022 Author Share Posted December 27, 2022 Cieszę, że się podoba. Bo to jest jedna z tych prac, która mi nie podpasowała moim oczekiwaniom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neptun1939 Posted December 28, 2022 Share Posted December 28, 2022 Super dioramka i koncepcja. Lubię takie inspiracje zdjęciami z epoki. Jednak masz jeden błąd merytoryczny Berety w WH były używane tylko i wyłącznie w broni pancernej i były one czarne. Mało tego! Jeśli mnie pamięć nie myli, to już w kampanii 1940 roku były wycofywane z użycia i zastępowane furażerkami. Później od 1943 sukiennymi czapkami z daszkiem (Feldmutze M43) wzorowanych na czapkach strzelców alpejskich. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś oprawi, bo specem od szwabów nie jestem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejson Posted December 28, 2022 Author Share Posted December 28, 2022 Nie do końca tak jak piszesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_X Posted December 28, 2022 Share Posted December 28, 2022 W kampanii francuskiej jeszcze berety były. Powinni byli z antenką robić, to takie jak z OPZZ by były. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted December 29, 2022 Share Posted December 29, 2022 (edited) Nie wiem dokładnie jak to się odbywało w armii niemieckiej ale nie sądzę, że danego dnia wszyscy czołgiści niemieccy wyrzucali berety do kosza a zakładali furażerki. Niemiecka gospodarność szczególnie w warunkach wojennych chyba by nie pozwoliła na to. Śmiem twierdzić, że były okresy przejściowe w których używano różnych sortów mundurowych. Edited December 29, 2022 by Endrju 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_X Posted December 29, 2022 Share Posted December 29, 2022 (edited) 3 godziny temu, Endrju napisał: Nie wiem dokładnie jak to się odbywało w armii niemieckiej ale nie sądzę, że danego dnia wszyscy czołgiści niemieccy wyrzucali berety do kosza a zakładali furażerki. Niemiecka gospodarność szczególnie w warunkach wojennych chyba by nie pozwoliła na to. Śmiem twierdzić, że były okresy przejściowe w których używano różnych sortów mundurowych. Kiedyś czytałem książkę napisaną przez Polaka, który był przymusowo wcielony do armii niemieckiej, tytuł: "Byłem żołnierzem Wehrmachtu" (niestety nie pamiętam nazwiska). Człowiek był wcielony do jakiejś samodzielnej jednostki artylerii bodaj w 1944 r. Brał udział w walkach w Alzacji zimą 44/45 w tzw. "worku kolmarskim" i potem w Niemczech. I nie chodzi o berety, ale jest tam opisana taka sytuacja. Mieli mundury, które opisał jako nowe (chyba M43?). Przyszła dostawa starych zniszczonych mundurów (M40?). Kazali nowe mundury złożyć w kostkę i oddać do magazynu, gdzie dostaną te stare zużyte. I tyle. Także tak to mogło wyglądać również w przypadku beretów. Edited December 29, 2022 by Mr_X 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted December 29, 2022 Share Posted December 29, 2022 Dioramka dla mnie pierwsza klasa. Przy tej skali to dla mnie majstersztyk. Nie wiem co Tobie nie podpasywało Twoim oczekiwaniom ale technicznie Twoja diorama, tak samo jak wszystkie inne które znam, jest dla mnie super. Przepraszam autora że swoją aktywność w wątku zacząłem od komentowania wpisów kolegów. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
push-up78 Posted December 29, 2022 Share Posted December 29, 2022 Myślałem ba początku,że to sprzęt przechwycony przez brytoli te berety i coś jakby battledresy ale zaskoczyłem ,że jednak nie .Pięknie Panie. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejson Posted December 29, 2022 Author Share Posted December 29, 2022 7 godzin temu, Endrju napisał: Przepraszam autora że swoją aktywność w wątku zacząłem od komentowania wpisów kolegów. A przestań, nie masz za co przepraszać 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak45 Posted January 7 Share Posted January 7 W dniu 27.12.2022 o 21:19, matejson napisał: Cieszę, że się podoba. Bo to jest jedna z tych prac, która mi nie podpasowała moim oczekiwaniom. W dniu 27.12.2022 o 21:19, matejson napisał: Cieszę, że się podoba. Bo to jest jedna z tych prac, która mi nie podpasowała moim oczekiwaniom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejson Posted January 8 Author Share Posted January 8 9 godzin temu, czak45 napisał: ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czak45 Posted January 17 Share Posted January 17 Dawno mnie na tym forum nie było. Sorrki za ten wpis. Mam pytanie. Co nie podpasowało Twoim oczekiwaniom? I jak można, bo widzę, że zdjęcia spore. Jakie max. aktualnie można na forum wklejać. Zatrzymałem się chyba na coś ok. 1000 px. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matejson Posted January 18 Author Share Posted January 18 7 godzin temu, czak45 napisał: Dawno mnie na tym forum nie było. Sorrki za ten wpis. Mam pytanie. Co nie podpasowało Twoim oczekiwaniom? I jak można, bo widzę, że zdjęcia spore. Jakie max. aktualnie można na forum wklejać. Zatrzymałem się chyba na coś ok. 1000 px. Woda, malowanie figurek, roślinność i drzewo poniekąd co do zdjęć to wrzucam takie jakie aparat wypluwa - nie zmniejszam samemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted January 18 Share Posted January 18 W dniu 27.12.2022 o 21:19, matejson napisał: Cieszę, że się podoba. Bo to jest jedna z tych prac, która mi nie podpasowała moim oczekiwaniom. Jesli ta ci nie podpasowala to strach pomyslec o tych ktore ci podpasowaly i spelniaja wszystkie kryteria. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts