Jump to content

Stug III Ausf.C/D & Sd.Ah.116 - Front wschodni 1941

matejson
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Rzutem na taśmę w starym roku skończyłem kolejną pracę.

Modele to zestawy Trumpetera. Stug delikatnie poprawiony (grille, uchwyty, lufa, antena). Do lawety dodałem żywiczne koła CMK.

Figurki to wydruki żywiczne 3D od AMMO (pozy fajne, ale "rzeźba" dyskusyjna).

Skala 1/72

Fotka, która się inspirowałem.

kfQKvTU.jpg

VpZIFLB.jpg

DBleFPX.jpg

7Zwyar5.jpg

z5oFoeE.jpg

nNrJr3r.jpg

atf2IAX.jpg

d26Ql1q.jpg

SDQyWfK.jpg

cmEufuV.jpg

• Like 18

Super dioramka i koncepcja. Lubię takie inspiracje zdjęciami z epoki. Jednak masz jeden błąd merytoryczny 😜
Berety w WH były używane tylko i wyłącznie w broni pancernej i były one czarne. Mało tego! Jeśli mnie pamięć nie myli, to już w kampanii 1940 roku były wycofywane z użycia i zastępowane furażerkami. Później od 1943  sukiennymi czapkami z daszkiem (Feldmutze M43) wzorowanych na czapkach strzelców alpejskich. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś oprawi, bo specem od szwabów nie jestem 😛

Nie wiem dokładnie jak to się odbywało w armii niemieckiej ale nie sądzę, że danego dnia wszyscy czołgiści niemieccy wyrzucali berety do kosza a zakładali furażerki. Niemiecka gospodarność szczególnie w warunkach wojennych chyba by nie pozwoliła na to. Śmiem twierdzić, że były okresy przejściowe w których używano różnych sortów mundurowych. 

Edited by Endrju
  • Like 2

3 godziny temu, Endrju napisał:

Nie wiem dokładnie jak to się odbywało w armii niemieckiej ale nie sądzę, że danego dnia wszyscy czołgiści niemieccy wyrzucali berety do kosza a zakładali furażerki. Niemiecka gospodarność szczególnie w warunkach wojennych chyba by nie pozwoliła na to. Śmiem twierdzić, że były okresy przejściowe w których używano różnych sortów mundurowych. 

Kiedyś czytałem książkę napisaną przez Polaka, który był przymusowo wcielony do armii niemieckiej, tytuł: "Byłem żołnierzem Wehrmachtu" (niestety nie pamiętam nazwiska). Człowiek był wcielony do jakiejś samodzielnej jednostki artylerii bodaj w 1944 r. Brał udział w walkach w Alzacji zimą 44/45 w tzw. "worku kolmarskim" i potem w Niemczech. I nie chodzi o berety, ale jest tam opisana taka sytuacja. Mieli mundury, które opisał jako nowe (chyba M43?). Przyszła dostawa starych zniszczonych mundurów (M40?). Kazali nowe mundury złożyć w kostkę i oddać do magazynu, gdzie dostaną te stare zużyte. I tyle. Także tak to mogło wyglądać również w przypadku beretów.

Edited by Mr_X
  • Like 2

Dioramka dla mnie pierwsza klasa. Przy tej skali to dla mnie majstersztyk. Nie wiem co Tobie nie podpasywało Twoim oczekiwaniom ale technicznie Twoja diorama, tak samo jak wszystkie inne które znam, jest dla mnie super.  👍

Przepraszam autora że swoją aktywność w wątku zacząłem od komentowania wpisów kolegów. 😀

• Like 1

7 godzin temu, Endrju napisał:

Przepraszam autora że swoją aktywność w wątku zacząłem od komentowania wpisów kolegów. 😀

A przestań, nie masz za co przepraszać :)

• Like 1

• 2 weeks later...
W dniu 27.12.2022 o 21:19, matejson napisał:

Cieszę, że się podoba. Bo to jest jedna z tych prac, która mi nie podpasowała moim oczekiwaniom. 

Cieszę, że się podoba. Bo to jest jedna z tych prac, która mi nie podpasowała moim oczekiwaniom. 

• 2 weeks later...

Dawno mnie na tym forum nie było. Sorrki za ten wpis.

Mam pytanie. Co nie podpasowało Twoim oczekiwaniom?

I jak można, bo widzę, że zdjęcia spore. Jakie max. aktualnie można na forum wklejać.

Zatrzymałem się chyba na coś ok. 1000 px.

7 godzin temu, czak45 napisał:

Dawno mnie na tym forum nie było. Sorrki za ten wpis.

Mam pytanie. Co nie podpasowało Twoim oczekiwaniom?

I jak można, bo widzę, że zdjęcia spore. Jakie max. aktualnie można na forum wklejać.

Zatrzymałem się chyba na coś ok. 1000 px.

Woda, malowanie figurek, roślinność i drzewo poniekąd :) 
co do zdjęć to wrzucam takie jakie aparat wypluwa - nie zmniejszam samemu. 

Jesli ta ci nie podpasowala to strach pomyslec o tych ktore ci podpasowaly i spelniaja wszystkie kryteria.😅