Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, patrykd napisał:

Zauwazykem ze na modelach nie robisz obić. Dlaczego? 

Kiepski masz wzrok. Robię. Zobacz na T-28 którego kończę. Moje obicia są subtelne. Nie lubię nadmiernego młotkowania. 

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)

Ten T28 baaaaardzo mi się podoba. Jak robisz kurzenie? Bardzo subtelne, nie natarczywe, ale ładnie widoczne , bez przytłumienia detali. W moim guście po prostu.

Pigmenty? Czy jakieś specyfiki?

Edytowane przez Radek Filipek
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Wlej sobie do starego, taniego aerografu jakiś siuwaks - jasny, szary. W moim przypadku był to AK022. Tylko trzeba sobie dobrze rozcieńczyć. Coś w stylu filtru. Potem aerografem sobie malujesz gdzie ma być kurz (najlepiej warstwowo). Potem już tylko Thinner do siuwaksów i praca pędzlem. Na bokach tak robiłem właśnie zacieki i na płaskich powierzchniach „rozbijałem”.  Tylko do płaskich już sobie zanurzałem pędzelek w siuwaksie i nakładałem rozklepując thinnerem. W sumie to wszystko praktycznie jedną butelką robiłem. Potem tylko Buffem Tamiy gdzie nie gdzie. Wash był już innego koloru więc jakoś to żyje. Dobrze kolory dobierz, kombinuj. :D 

PS Polecam sobie satynę z matem zmieszać i na takiej powierzchni pracować. 

Edytowane przez Konrad-Ciba
  • Like 1
Napisano

Tak, jasny. Jeszcze na tych modelach ta guma jest taka jaśniejsza ale stosuje już inny kolor na bandaże. Koła są oczywiście pomalowane, raczej bym nie rozstawił zielonych gum. Pozdrawiam. K. 

• Like 1
Napisano (edytowane)

Bardzo miło i fajnie klei mi się StuGa z Tamiy. Postanowiłem trochę rozwinąć wątek tych pojazdów i zakupiłem oto takie dwie sztuki. Model Tamiy będę budować dwa razy. Jeden już jest na warsztacie a drugi będzie robiony jak przyjdzie na niego ochota i trzeba się będzie odstresować po jakimś HobbyBossie lub innym wynalazku. Czyli będzie Marjatta z betonem i drewnem i bez. A ta F8 z Takoma piękna jest. Super model będzie. 😁

42BDA3EF-EF52-486F-AEAE-61284ACBEB5D.jpeg

Edytowane przez Konrad-Ciba
Napisano
W dniu 20.12.2023 o 23:40, produdi napisał:

To dopiero kawał naleśnika 😛

Sporawy jest, gablota do niego jeszcze większa ale na półce okazałe się prezentuje ten model a dwa to już w ogóle. 

Napisano

Dwa T-28 gotowe na elementy fototrawione. Nie mam jeszcze luf i gąsienic do tych modeli. 

gjkM6NS.jpeg
9NvnxAI.jpeg

lj1nzpI.jpeg
13ZoyjX.jpeg

FT gotowy na malowanie. 

YQIeap4.jpeg

T-35 wczesny gotowy do malowania. 

rJPu3Xj.jpeg
c9N9XHJ.jpeg

Umv9l9B.jpeg

Pozdrawiam. K. 

• Like 3
Napisano
3 godziny temu, M.A.V. napisał:

kyrielejson toż to istna fabryka na trzy zmiany....    :benc:

Jestem pozytywnie zakręcony skończeniem T-28 i chce mi się robić, teraz póki mam wolne trzeba to wykorzystać. 

• Like 2
Napisano
W dniu 23.12.2023 o 11:17, Konrad-Ciba napisał:

Jestem pozytywnie zakręcony skończeniem T-28 i chce mi się robić, teraz póki mam wolne trzeba to wykorzystać. 

I takie podejście szanuję :)