zaruk Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Moja propozycja. Weź na wstrzymanie, idź do plastycznego i kup sobie farby olejne w potrzebnych Ci kolorach. Przygotuj powierzchnię pokrywając ją warstwą lakieru (ja używam satyny, niektórzy połysku). Nie za cienką, bo nie pokryje porowatej farby, która skutecznie będzie wchłaniać oleje, zatrzymując je i uniemożliwiając ich rozprowadzenie - jak na zdjęciu powyżej. Kiedy lakier już wyschnie zrób tak, jak radził Gała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 Zaruk....mam takie oleje, co się nada do tej zabawy? Spróbuję samymi kredkami, apotem tak jak radzicie z Gałą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Mam Van Goghi, są bardzo dobre. Tych na dole nie znam, ale po prostu spróbuj na boku, jak się rozprowadzają pędzlem umoczonym w łajt spirycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 No to wieczorem zrobię próbkę z kredkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 6 minut temu, Superbe napisał: No to wieczorem zrobię próbkę z kredkami... No to ja nie rozumiem. Jakie kredki? Świecowe? Zresztą, co tam - próbuj. Idę zrobić akwarium, może ryby będą miały ze mnie więcej korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) 58 minut temu, Superbe napisał: No to wieczorem zrobię próbkę z kredkami... Ale Ty mieszkasz w takim miejscu, że nie możesz kupić po prostu jednej farby artystycznej olejnej, np. białej, żeby ja wymieszać z czarną, żeby mieć szarą? Albo zamówić? Edytowane 30 Stycznia 2023 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 U góry pokazałem jakie mam, a dane Ci wysłałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Ja się tam nie znam za bardzo - ale te dolne oleje - mam podobne,moje są do niczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 To jest robione pastelami reszta to oleje Przepraszam ale coś mi się spiepr..i nie mogę tego przekręcić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 2 minutes ago, myszaty said: a się tam nie znam za bardzo - ale te dolne oleje - mam podobne,moje są do niczego... Nie są rewelacyjne ale to ew. tylko biały potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 Socjo...zmieszać biały z czarnym mogę, bo mam oba kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Moje zamiast się rozrzedzić robią taką jakby zawiesinę - nie pomagają ani terpentyny ani fiksatywa czy sykatywa. Nie chcą się rozmazywać czy barwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Kyrieeleison Zaruk, nawet mi głowy nie przyszło zapytać o tak oczywistą oczywistość. To by wiele wyjaśniało... Ja to się już lepiej nie będę tu odzywał. Wyjeżdżam tu z materiałem z ogólniaka, kiedy tu jeszcze przedszkole nie przerobione 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) 5 godzin temu, zaruk napisał: No to ja nie rozumiem. Jakie kredki? Świecowe? Zresztą, co tam - próbuj. Idę zrobić akwarium, może ryby będą miały ze mnie więcej korzyści. Obstawiałbym takie z AK do łeteringów(chociaż jak tak czytam to chgw). Sam mam kilkanaście. Można rysować, rozmazywać etc. Zwykłymi też jakieś rysy na pancerzach robiłem. bo nie miałem nic pod ręką akurat... Edytowane 30 Stycznia 2023 przez Lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2023 Gwoli jasności z kredkami...Pisałem wyżej, że to pastele Kooh-i-Noor Mam jeszcze jedno pytanie i mam nadzieję, że ostatnie z zakresu zacieków Czy takie zacieki jak na poniższym modelu są akceptowalne, czy uważacie że tak to może być w wydaniu raczej minimalistycznym? Bardzo proszę o szczere wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 Zrób mało ale równomiernie (w sensie na całości, nie tylko część) poczekaj kilka dni oswój się z widokiem i wtedy podejmiesz decyzję czy starczy czy dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2023 16 minutes ago, unicaunica said: Zrób mało ale równomiernie (w sensie na całości, nie tylko część) poczekaj kilka dni oswój się z widokiem i wtedy podejmiesz decyzję czy starczy czy dołożyć. Ok tylko co mam zrobić, coś co jest na jakiejś fotce, skoro to wszystko jest źle, czy coś innego? I co sądzisz o ostatnim zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2023 No dobra chłopaki, przedszkolak mało umiejący ale żadny wiedzy i upierdliwy, zaczyna ponownie swą zabawę To ma być pewien kierunkowskaz a to próbka naśladownictwa zacieków. Jak to opanuję to się zobaczy co dalej... Wszelkie uwagi w zakresie co zmienić, dodać ,usunąć,zmniejszyc , rozszerzyć, zmienić kolor i co tam jeszcze, bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 (edytowane) To juz naprawdę lepsza były niektóre z opcji pierwszej: To powinno być subtelne, linia roztarcia zacieku i farby bazowej delikatna. Jak powierzchniowo cchesz zmienić kolor bazowy - rób to dośc transparentnie... Tak jak na fotkach modelu okretu podwodnego, który Ci przesłałem . Lepiej to wszystko zrobić zbyt delikatnie, niż zbyt mocno - a tak jest na ostatnich fotkach. Ta ostania próba jest w ogóle niekwalifikująca się. Edytowane 31 Stycznia 2023 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 3 godziny temu, Superbe napisał: Wszelkie uwagi w zakresie co zmienić, dodać ,usunąć,zmniejszyc , rozszerzyć, zmienić kolor i co tam jeszcze, bezcenne a ja mówiłem ze za dużo uwag moze każdego zniechęcić :))) no a na poważnie to usunąc całość - panowie pisza ci jak to zrobić ... to powtórzmy całość zadania 1 bierzemy model pomalowany kolorem podstawowym - w twoim przypadku czarny i biały 2 malujemy to porządnie lakierem - de facto do wash etc najleprza satyna bądz połysk 3 bierzemy pedzel ostro zakończony - tak +- grubości 1 bedzie łatwiej kontrolować linie i robimy olejną cienką linię - jak nie wiesz jaki kolor wybrac AK ma w ofercie takie olejne z pedzelkiem "Oilbrusher-y" i tam sa jakies brudy etc 4 czekamy ok 10 min 5 bierzemy wite spiryt i pędzlem płaskim ścietym kontowo cos w taki deseń https://paperconcept.pl/pl/skosne/24171-pedzel-skosny-syntetyczny-cotman-seria-667-winsor-newton-rozmiar-14.html?gclid=CjwKCAiAleOeBhBdEiwAfgmXf6K4x7Bwz-jtXlibttutEYO_MqC4QZIo7ru-RLvzXolrzc9M_JxDGBoC-I8QAvD_BwE zacznasz zmywać delikatnie modelując aby została cienka linia i cień kolorystyczny pogladowy film z pomocą specyfików od AK akurat taki mam ale to zadna reklama bo mozna to zrobić wieloma innymi moze cos wykorzystasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 Chłopaki, jesteście naprawdę super, że uparliście się bym skończył przedszkole i zaczał podstawówkę. Fajnie!Wielkie dzięki dla wszystkich, a Laskonogi...Czyżbyś był nauczycielem? Taki rozkład jazdy był mi konieczny, dzięki! Zmyłem te wszystkie farfocle i chciałem polakierować burtę. Doszedłem do wniosku, że trudnoś rozprowadzenia zacieku moze wynikać z tego, że używałem werniksu majacego już dobrych kilka lat. I tak się kończy więc muszę kupić nowy. Ale podpowiedzcie, proszę, wskażcie konkretny lakier jakiego używacie, jaki powinienem kupić. Bardzo proszę , jeśli to nie za wiele, o fotkę opakowania. Są w Castoramie lakiery do drewna akrylowe i poliuretanowwo-akrylowe, nie chcę znów czegoś spiep... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 słabo ze mną i z lakierami z castoramy etc zasada jest tak jak malujesz np akrylami kładziesz na to akrylowy lakier i na tym bawisz sie olejami jesli na te oleje potem chcesz nakładać akryle to lepiej położyć jakiś lakier olejny i bawić sie akrylami czyli oddzielamy warstwę naszej farby lakierem który jest odmienny od kolejnej warstwy specyfików jakie nakładamy tyle teorii praktyka - ja osobiście rzadko nakładam olejny lakier bo dla mnie oleje sa faza końcową i idzie na to juz tylko lakier akrylowy/ wykończeniowy teraz tak jak malujesz aerografem to sa w sklepach modelarskich lakiery ready do aerografu - i takie ci polecam ma cos takiego vallejo, ak, tez nasza rodzima modellers world (to jak sie prócz modelarza chcesz poczuć alchemikiem:)) jak walisz z pędzla wszystko to lakier kóp w spray //vallejo i tamyia maja na pewno cos takiego => przed użyciem podgrzej do ok 40 stopni będzie lepiej i cieniej fukać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 Maluję pędzlem, nie mam aero. Muszę więc znaleźć jakiś lakier pod pędzel... Podtrzymuję pytanie: jaki konkretnie, tani i dobry. Z kasą obecnie naprawdę bieda, aż piszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 lakier pędzlem na tej powierzchni to trudne - kup w spray gloss najlepiej modelarski ale pewnie jakiś samochodowy też sie nada idz do sklepu i popytaj kup w spray naprawdę to jest inna liga gładkości i równości powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 Przed chwilą znalazłem to https://portal.mojehobby.pl/forum/Techniki-weatheringu.html i przypomniał mi się Sidolux!. Pomaluję 2-3 razy, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak będzie mało to i więcej, bo w emeryckiej kieszeni naprawdę cienizna. A Sido zawsze stosowałem z powodzeniem do wielu innych rzeczy Biorę się za malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi