Superbe Napisano 21 Lutego 2023 Autor Share Napisano 21 Lutego 2023 Socjo, dzięki, byłeś szybszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 21 Lutego 2023 Share Napisano 21 Lutego 2023 (edytowane) Może to Wam się przyda? Text-Book of Seamanship (maritime.org) MNÓSTWO SCHEMATÓW I ILUSTRACJI, nowość, z 1891 Cytat ext-Book of Seamanship, 1891, is an updated age of sail textbook at the beginning of the true transition of warships from sail to steam power. In this online version of the manual we have attempted to keep the flavor of the original layout while taking advantage of the Web's universal accessibility. Different browsers and fonts will cause the text to move, but the text will remain roughly where it is in the original manual. We have not attempted to correct any errors found in the original document. However, this text was captured by optical character recognition and then encoded for the Web which has added new errors we wish to correct. Edytowane 21 Lutego 2023 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 21 Lutego 2023 Autor Share Napisano 21 Lutego 2023 Dzięki ale znam to, choć rzadko korzystam do tych modeli, które robię. Przyznaję, że jednak to ciekawe wydanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 Nieco zmodyfikowałem wykonanie wieszaków do pert. Jest szybsze i prostsze w wykonaniu. Doszedłem do wniosku, że skręcony drucik nie jest potrzebny, tak nie ma żadnych obciażeń więc wystarczy pojedynczy. Ewentualne nierówności w wykonaniu wieszaczka i tak będą w sumie niewiele widoczne. To jest mosiężny drucik 0,3 mm przepalony nad ogniem, by pozbyć się sztywności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Lutego 2023 Share Napisano 22 Lutego 2023 Szelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Lutego 2023 Autor Share Napisano 23 Lutego 2023 Czuwaj Gała, czuwaj...Tak to widzisz jest, że jeden nie może pojąć nazewnictwa okrętowego, inny nie potrafi pisać po polsku. Samo życie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 25 Lutego 2023 Autor Share Napisano 25 Lutego 2023 Dłubię powolikompletne reje, nie zapominjąc by były tam szelki i perty (Gała, nauka nie idzie w las, jak widzisz). Niemal połowa jest wykonana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 Podobnie jak Myszaty wstawiłem maszty by sprawdzic, czy zaczyna to być podobne do wzoru... Wygląda, że może coś z tego być... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 Sorki za duplikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 jakże idealnie wymierzona półeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 Robiłem cudeńka, by gdzieś to poupychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 W dniu 27.02.2023 o 12:39, Superbe napisał: Podobnie jak Myszaty wstawiłem maszty by sprawdzic, czy zaczyna to być podobne do wzoru... Wygląda, że może coś z tego być... Kawał łajby masz tam upchnięty A gdzie się zmieści flota Kolumba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 28 Lutego 2023 Autor Share Napisano 28 Lutego 2023 Zmieści się zmieści..Rozplanowane co do centymetra, tylko nie wiem, czy zdąże wszystko zrobić na tym padole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 28 Lutego 2023 Autor Share Napisano 28 Lutego 2023 No i mam problemik...Dziób należy przerobić dodając lekkie podwyższenie (coś w rodzaju falochronu?) przed pokładem.Inaczej nie ma szans by jakoś rozsadnie zamontować siatkę ochronną. Trudno ale muszę to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 1 Marca 2023 Autor Share Napisano 1 Marca 2023 No i prawie gotowe.Zamontowane kotwice, zrobione ozdoby na dziobie i podwyższona burta. Bez jej podwyzszenia nie wyobrażam obie jak miaby wygladać montaż siatki zabezpieczajacej (teraz będę z tym walczyć). Po prostu bez tej przeróbki, pomiędzy dolna krawędzią bukszprytu, a górną krawędzią siatki było za mało miejsca. Bez siatki wyglada to tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) Jest dobrze, takie drobiazgi robią robotę, to spory model, ale muszę przyznać że widać pośpiech przy kadłubie - spasowanie i malowanie. Edytowane 1 Marca 2023 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 1 Marca 2023 Autor Share Napisano 1 Marca 2023 Braki przy kadłubie to rzecz odrębna.Spasowanie? Cieszę się, że w ogóle go złożyłem po takim spasowaniu fabrycznym. A malowanie? Co się jeszcze da to się uzupełni poprzez domalowania, a co nie bedzie robić jak brud, zacieki itd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 7 godzin temu, Superbe napisał: Nie mogę się już doczekać żeby zobaczyć tak to poprawisz/ukryjesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 2 Marca 2023 Autor Share Napisano 2 Marca 2023 Może jakoś mi się uda?. Jeśli nie to może Ty podpowiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Superbe napisał: Jeśli nie to może Ty podpowiesz? ja wiem ja wiem e to proste: trzeba zeszlifować dzobnice zaszpachlować zeszlifować wydzielić tasmą części boczne co by nie piskać całości psiknac podkład / pomalować zrobić lepiej schodzące sie pasy czerwieni bieli i czerni z z pomocą taśm i pomalować zdjąć tasmy wyrównać kolory z nowego elementy z reszta starego kadłuba lakier i gotowe a na poważnie - delikatny temat na tym etapie :_))))) Edytowane 2 Marca 2023 przez laskonogi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 2 Marca 2023 Autor Share Napisano 2 Marca 2023 Ja też na poważnie. Wg mnie, cały ten syf (choć uważam że jest go za dużo jak na mój gust) załatwia temat. Skoro to ma być przynajmniej leciutko uświniony, to farba np biała w jednym miejscu może mieć inny odcień, inny ton niż w innym, ze względu na inną ilość rdzy, glonu czy innego badziewia. Wydaje mi się, że to co niżej jest właściwe ale to jedynie moja opinia, a ja się na tym nie znam P.S. Inny odcień farby dodanego elementu wynika teą z faktu, że dorabiałem go z plastiku o nieco innej barwie niż całość, a biała farba nie za bardzo to paskudztwo kryje. Stąd też ta część została uświniona. Zastanawiam się jednak na poważnie, czy jednak nie za wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 Mieliście rację, ze należało to poprawić więc ... Tym razem tak to chyba już pozostanie P.S. Gdzie to wszystkich wymiotło ??? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Kleją No i gicio. Siatka pierwsza klasa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Z cyklu „Czy widzisz podobieństwa”? bo ja za bardzo nie widzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 Prawdopodobnie masz na myśli tę nadbudowę u mnie. Tak, to prawda ...Zamierzałem zrobić dziób w sposób podobny jak tu Ale coś mi nie wyszło i dlatego jest jak jest. Nie uwazam tego za jakiś tragiczny błąd, więc raczej nie będę już z tym walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi