socjo1 Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 10 minut temu, laskonogi napisał: a teraz proszę mi ruchu ciachu na pytania odpowiedzieć co do szalup / olinowania etc Chyba musisz... antycypować. Temat cokolwiek egzotyczny, więc trudno spodziewać się morza odpowiedzi. Ja w każdym razie dziękuję za wrzucenie warsztatu, oglądam sobie i czytam z ciekawością - właśnie dla egzotyki - i schludnej roboty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 2 godziny temu, socjo1 napisał: Temat cokolwiek egzotyczny, no bez przesady to taka chinska wersja europejskich pływadeł 2 godziny temu, socjo1 napisał: więc trudno spodziewać się morza odpowiedzi. każdy okruch pomysłu/sugestii jest na wagę złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 Mówiłem żebyś na Cuszimie szukał, znalezienie tego zdjecia zajeło mi jakieś 10 sekund. Po co ktoś miałby składać żurawia który aby podnieść kilkutonową kotwicę był grubości lufy 12 calówki. Ogarnij sie chłopie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 (edytowane) I kolejne 15 sekund tamże, tym razem we francuskim przekombinowanym stylu: Edytowane 9 Stycznia 2023 przez Szydercza Gała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 https://www.kfs-miniatures.com/poradnik-olinowanie-materialy/ tu masz do wyboru i koloru... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 W dniu 7.01.2023 o 12:29, laskonogi napisał: a tak na marginesie czy to możliwe iż te szalupy na śródokręciu sobie tak wisiały ? ni miały żadnych podpór ? wg mnie tam były belki oparte o tą nadbudówkę z kominem : musiało coś być - jak nie oparcie o nadbudówkę to często był stalowy ruszt na którym kładziono wszelakie łUTki : tak to wyglądało od spodu : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2023 W dniu 9.01.2023 o 00:59, Szydercza Gała napisał: Ogarnij sie chłopie. oj ty emocjonalny rolercosterze - na tej 2 focie to rozumiem że ten żurawik obracał sie w pozycji poziomej tak jak jest, czy jednak jest złożony po za tym nie kazdy ma taki szybki internet nie mówiąc o takich zasobach wiedzy - dzieki Dobra na poważnie kupuje koncept iż to było nie składane co mnie irytuje oczywiście, bo ni kuta nie ma opcji zachować logiki - w tej opcji wchodzą w światło obrotu działa czego oczywiście nie przemyślałem wcześniej i mam zonga W dniu 9.01.2023 o 14:34, M.A.V. napisał: wg mnie tam były belki oparte o tą nadbudówkę z kominem : MAV przepraszam zapewne nieprecyzyjnie sei wypowiedziałem mi chodziło o te szalupy model ma taki koncept jak na zdjęciu powyżej przez ciebie cytowanym czyli takie podpory które trzymam pensetą i jakoś mi sie one nie widza ... ale że tak w powietrzu te szalupy o których mowisz mają mniej wiecej własnie takie podpory jak przez ciebie sugeorowane - dzieki swoją drogą piękne foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2023 W dniu 6.01.2023 o 01:50, Szydercza Gała napisał: Moje zdanie znasz przeporwadziłem proces gompokowowania ... no ale to trzeba mieć ręce mistrza na razie jest / czyli aparat nie wyłapuje wszystkiego. A to co jet zrobione ni jak nie przypomina rzeczonych burt ... :P) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Stycznia 2023 Share Napisano 12 Stycznia 2023 No coś tam jest, jak chcesz żeby nabrało mocy to fuknij na to filtr z żółtego, albo zostaw co jest i popracuj nad samym scumline'm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) no dobra ostatnie tyg pomijając grypę którą i ja wreszcie złapałem poświeciłem na rozkmnianie żurawików pkt wyjścia był taki zestawowe byly takie wiec je troszkę upgradowałem do formy takowej (jakieś knagi jakies kuka jakiś bloczek) w sumie niewiele ale nawiercanie i kminie nie ktore w ktora strone i jak to to ma przebiegać troche mi zajęło dojdą jeszcze bloczki które upgradowałem o haki co to by troszkę urealnić docelowo przeplotę przez to wszystko i na knagach połączę 0,25 drucik cynowy ... jak wyjdzie no to siem łokaże Edytowane 1 Lutego 2023 przez laskonogi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Trochę zajęło ale dodało realizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 No w 144 to już nie ma przebacz, trza ROBIĆ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 2 Lutego 2023 Autor Share Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) W dniu 1.02.2023 o 12:18, Superbe napisał: Trochę zajęło najwięcej jak to zrobić aby sie nie narobić by w miarę powtarzalnie i jeszcze jakoś tak robiło wrażenie ze cos tam się dzieje 2 godziny temu, Szydercza Gała napisał: nie ma przebacz, trza ROBIĆ najlepsze ze to trzeba poprzeplatać a sie uparłem ze jedne będą w pozycji zewnętrznej z lina wyciągniętymi do "tafli wody" ... no nie wiem nie wiem inspiracja ... Edytowane 2 Lutego 2023 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 3 Lutego 2023 Autor Share Napisano 3 Lutego 2023 mam temat zerkłem sobie na pokład dziobowy i wychodzi mi iz trosze tu łyso trzeba by dodać knagi etc - (na czerwono) ich umiejscowienie te bliżej dziobu duże te koło kotwicy mniejsze ? ale jest pyt i "kabestan" do kotwicy (na niebiesko) - trochę nie rozumiem zasady działania - czy ta zejściówka to było zejście do komory kotwicznej ? jak wyciągali ? to jak szła ta kotwiczna po pokładzie - musze jakieś odbarwienia zrobić ale nie wiem jak to mogło iśc ? a może trzeba by jakieś dodatkowe kabestany ? ze zdjęć nic nie wynika ktos cos w temacie ? ps chyba półkluzy z przodu by sie przydały ??? ale jak je zrobić to nie wiem )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 W dniu 1.02.2023 o 11:54, laskonogi napisał: no dobra ostatnie tyg pomijając grypę którą i ja wreszcie złapałem poświeciłem na rozkmnianie żurawików pkt wyjścia był taki zestawowe byly takie wiec je troszkę upgradowałem do formy takowej (jakieś knagi jakies kuka jakiś bloczek) w sumie niewiele ale nawiercanie i kminie nie ktore w ktora strone i jak to to ma przebiegać troche mi zajęło dojdą jeszcze bloczki które upgradowałem o haki co to by troszkę urealnić docelowo przeplotę przez to wszystko i na knagach połączę 0,25 drucik cynowy ... jak wyjdzie no to siem łokaże 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 Przecież ten łańcuch w ogóle na pokład nie wychodził, cały mechanizm z kabestanem jest pod pokładem. To co tam wystaje nad pokład zapewne stoi na osi i jest sprzężone z głównym kabestanem, ale nie służy na nawijania na to łańcucha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 3 Lutego 2023 Autor Share Napisano 3 Lutego 2023 24 minuty temu, Szydercza Gała napisał: To co tam wystaje nad pokład zapewne stoi na osi i jest sprzężone z głównym kabestanem, ale nie służy na nawijania na to łańcucha... to dla słabszych po co to jest ? w sensie czy jakies ślady eksploatacji na pokładzie dziobowym w takim razie są, czy oprocz tych w okół kotwic to raczej spokój ? i pytanie dodatkowe na dziobie na żurawikach co to moze byc owiniete - liny ? siatki ? jakis pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 (edytowane) Do wybierania cum, do wybierania holu, coś tam zawsze można sobie na takiej łajbie ponawijać... A na żurawikach to z pewnością kSZaki i rozprute oFce Edytowane 3 Lutego 2023 przez Szydercza Gała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 20 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Przecież ten łańcuch w ogóle na pokład nie wychodził, cały mechanizm z kabestanem jest pod pokładem. dokładnie ! W dniu 3.02.2023 o 13:33, laskonogi napisał: trzeba by dodać knagi etc - (na czerwono) ich umiejscowienie te bliżej dziobu duże te koło kotwicy mniejsze ? ale jak je zrobić to nie wiem to jest taka skala że aby ładnie wyglądały powinny być wszystkie takie same - zagadaj do Przemka to Ci nadrukuje w 3D , tylko musisz dokładnie policzyć ile ich wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 W dniu 3.02.2023 o 23:06, Szydercza Gała napisał: Do wybierania cum, do wybierania holu, coś tam zawsze można sobie na takiej łajbie ponawijać... A na żurawikach to z pewnością kSZaki i rozprute oFce Jak to: po co to wystaje? A handszpaki to gdzie załoga miała sobie wsadzić, jak napent mechaniczny temu kabestanu trafił szlak? W kułko dreptali, szanty śpiefali I phali. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 9 minut temu, PrzemekW napisał: A handszpaki to gdzie załoga miała sobie wsadzić, to juz chyba czas na guzik i parę, handszpaki na szufle do węgla zmienili W dniu 4.02.2023 o 18:39, M.A.V. napisał: o jest taka skala że aby ładnie wyglądały powinny być wszystkie takie same no wiem wiem duże będą miały cześć drukowaną, małe dostosuje z blackcata / 350 - największe z uniwersalnego zestawu - jak znalazł do 144 :)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Jak można ,, handszpaki pałamiiiii..." To może i guzika z wajchą popsuli...a wungiel to paanie drogi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 39 minut temu, laskonogi napisał: to juz chyba czas na guzik i parę, handszpaki na szufle do węgla zmienili A byłeś Waść hodźby na "Błyskawicy"? To se kuknij, gdzie załoga handszpaki se wtykała. Guzik - guzikiem a załoga ma phać. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Lutego 2023 Autor Share Napisano 6 Lutego 2023 3 godziny temu, PrzemekW napisał: A byłeś Waść hodźby na "Błyskawicy"? niewątpliwie masz racje, faktycznie! a co za tym idzie to cos jest z d na moim dziobie bo winno mieć taki oktagonalny kształt i dziury na handszpaki ? hm no to ja nie wiem to sie mnie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 5 godzin temu, laskonogi napisał: niewątpliwie masz racje, faktycznie! a co za tym idzie to cos jest z d na moim dziobie bo winno mieć taki oktagonalny kształt i dziury na handszpaki ? hm no to ja nie wiem to sie mnie da Przy tej wielkości kotwicy głowica kabestanu mogła mieć o wiele więcej gniazd na handszpaki niż osiem. Całkiem dobrze mogła być okrągła. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi