Skocz do zawartości

1:35 Jugosłowiański warsztat teciakowy - 2x T-34-85

Kamil K.

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 months later...

Witajcie po długiej przerwie, 

Malutko było czasu na modele w ostatnich tygodniach, ale udało się wrócić do tego modelu - czas go skończyć na 3 rocznicę rozgrzebania. :D

Model pokryłem na początek lakierem do włosów i farbą All Protective Green od AK RC - jako pierwszą warstwą starej ruskiej zieleni. Niestety, źle sobie ustawiłem aparat i totalnie zjadło mi kontrast i jakość - na zdjęciach wygląda to jak zielono-brązowa kupa, ale musicie uwierzyć na słowo, że dodrapałem się tu i ówdzie do rdzawej bazy. 

vuOItUj.jpg

fjV0SXc.jpg 

Na to poszły dwie bardzo sowite warstwy lakieru do włosów. 

xAPWp7M.jpg

Następnie model dostał kolor jugosłowiański - SMB. Tym razem bardziej w kierunku szarości, dlatego bazę stanowiły farby Tamiya - XF-71, XF-53 i XF-57. Rozjaśniłem je następnie XF-21 i Off White AK RC. 

cy6pwWX.jpg 

E5YQUXY.jpg

Na próbę podrapałem sobie miejsca niewidoczne po sklejeniu modelu w całość oraz te mniej istotne - efekty są zadowalające, ale jeszcze mnóstwo pracy przede mną. 

7ZJLuXS.jpg

BOR3FLr.jpg

WrB9Z4U.jpg

InhkXl9.jpg

Pozdrowienia! 

• Like 8

Będziesz dalej drapał, czy już finał tego zabiegu? Może warto jeszcze go pomęczyć

• 3 weeks later...

Bawimy się dalej. 

Dodałem jeszcze jeden odcień zieleni - nieco jaśniejszy - również na lakier do włosów. 

1YvblD4.jpg

9KdsvQk.jpg

Potem postanowiłem zrobić sobie aerografem bazę pod rdzę - mieszanką Hull Red + żółty - czyli tą samą, którą używałem wcześniej. 

cpxTppZ.jpg 

Oczywiście opanowanie aerografu przy tak rzadkim malowaniu jak to u mnie obecnie okazało się chwilami przerastające mnie, więc tu i tam narobiłem kleksów. Ale ponieważ nie używałem żadnego lakieru pomiędzy warstwami, to mogłem jeszcze raz aktywować wodą lakier do włosów i później większość fakapów skrzętnie zmyłem - już zrobieniu tych zdjęć. :wink: 

NBc1hLI.jpg

Jest bardzo kontrastowo... i może to i dobrze, zobaczymy, co będzie dalej, bo takim sposobem dawno nie malowałem żadnego modelu. A może w sumie nigdy?  😉 

Pozdrowienia! 

• Like 6

Zacząłem mazianie oznaczeń. Pierwotnie planowałem wykorzystać zaprojektowane maski, ale efekt był kiepski, więc poszedłem w malowanie z łapy. 😉 Kilka miejsc wymaga drobnych poprawek. Gumowe osłony pomalowałem kilkoma odcieniami szarości, też z pomocą lakieru do włosów - na żywo ten efekt jest bardziej widoczny. 

qpA7KY5.jpg 

P9pIvHU.jpg

LuSv3N3.jpg

Pozdrowienia! 

• Like 9

W dniu 31.07.2024 o 22:35, FAHR napisał:

Świetnie to wygląda! Co konkretnie z kalkami nie spracowało? 

Dzięki. Robiłem sobie projekt masek, na kalki się nie porywałem. 

Nie spracowało wszystko w sumie. 😉 proporcje, wygląd, wycinanie, naklejanie, malowanie po maskach... :wink: wykorzystałem tylko zarys czaszek, który potem przeciągnąłem i tak pędzelkiem. 

50 minut temu, Kamil K. napisał:

Dzięki. Robiłem sobie projekt masek, na kalki się nie porywałem. 

A widzisz, nie doczytałem, że piszesz o maskach i się zastanawiałem  co za problem był z kalkami... nie było tematu;) 

Witajcie, 

Specyficzna konstrukcja pojazdu sprawiła, że postanowiłem najpierw złożyć do kupy układ jezdny, a potem zajmować się górą, tak by na końcu przykleić boczne osłony. Żeby to zrobić musiałem najpierw skończyć błoto na podwoziu. 

uqYO5Fb.jpg 

To mieszanka Splatter Effect AK Interactive, ziemi, trawy morskiej i trocin. Teraz czeka mnie kolorowanie i złożenie układu jezdnego w całość. 😉
IaeBx5f.jpg

tkqXquf.jpg

Pozdrowienia! 

• Like 4

W dniu 4.08.2024 o 15:31, patrykd napisał:
W dniu 4.08.2024 o 14:44, Kamil K. napisał:

Jestem pewny, że całość zasłoni guma. 😉

To po co tam błoto w ogóle dajesz😉

Bo może, a poprawność wykonania wymaga i kronikarski obowiązek.

Przyklejaj te fartuchy.

4 godziny temu, Lipstein napisał:

Bo może, a poprawność wykonania wymaga i kronikarski obowiązek.

Hehe, tak mi się przypomniał mój pierwszy model czołgu w trzy-piątce jak nie robiąc wnętrza i zamykając wszystkie włazy spędzlowałem wnętrze na biało;))) 

W dniu 5.08.2024 o 20:54, FAHR napisał:

Hehe, tak mi się przypomniał mój pierwszy model czołgu w trzy-piątce jak nie robiąc wnętrza i zamykając wszystkie włazy spędzlowałem wnętrze na biało;))) 

Wszystko można, jest tylko kwestia czasu, który mamy i sensowności działania. : )) 

A tymczasem... układ jezdny złapał kolor i się złożył do kupy.  Jeszcze będę się na pewno bawił z kolorem, np. na gąsienicach, ale dopiero jak będę miał wszystko złożone do kupy - razem z bocznymi gumami. 

3enqe8H.jpg

I9M3D7r.jpg

SrDLyAB.jpg

AI8AlhX.jpg

Pozdrowienia! 

• Like 5

Witajcie, 

Z czasem różnie teraz, ale powoli zacząłem brudzenie olejami. Na początek zacząłem od washa - nie miałem czasu na więcej, więc wycieniowałem sobie wstępnie główne zakamarki... 

AyWEYjr.jpg 

TX4uufZ.jpg

Potem była dłuższa chwila, więc zacząłem olejowanie... 

WnfpRnV.jpg

Pre-brudzing w toku. 😉 

yVb2oT1.jpg 

Pozdrowienia! 

• Like 6

18 godzin temu, Kamil K. napisał:

lata klejenia, malowania i powtarzania tych samych czynności do porzygu

u mnie też, ale niestety bez takich efektów.

Może zacznę na szydełku?

W dniu 19.08.2024 o 16:54, Lipstein napisał:

u mnie też, ale niestety bez takich efektów.

Może zacznę na szydełku?

Nigdy nie wolno się poddawać 😉 A szydełkowanie? Trzeba by zaczynać od zera. Mi by się nie chciało. :D

Tak sobie brzydzę powoli olejami i w kolejnej warstwie pojawiło się więcej ciemnego brudu oraz rdza - głównie w formie zacieków z już gotowych skorodowanych miejsc lub jako ich delikatna podbudowa. 

D2ONqME.jpg

RqwRcXQ.jpg

aLhZJtW.jpg

ZCYdQKp.jpg

Pozdrowienia! 

• Like 3

Pancerz już bym zostawił, żeby nie przesadzić, ale co do gąsienic zapytam: mają być suche czy ze świeżym błotem?

1 godzinę temu, Lipstein napisał:

Pancerz już bym zostawił, żeby nie przesadzić, ale co do gąsienic zapytam: mają być suche czy ze świeżym błotem?

Pół na pół - wygląda mi to jak pojazd stojący, z przesychającym ku górze błotem. Dlatego dół gąsienic będzie raczej ciemny i mokry, podobnie dolne części kilku kół, a reszta będzie bardziej przesuszona - ale to już dogram, jak model będzie na podstawce. 😉 

• Like 1