grzesioc Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca Zapowiada się na kolejny świetny projekt. Obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 30 Czerwca Autor Share Napisano 30 Czerwca Witajcie po długiej przerwie, Malutko było czasu na modele w ostatnich tygodniach, ale udało się wrócić do tego modelu - czas go skończyć na 3 rocznicę rozgrzebania. Model pokryłem na początek lakierem do włosów i farbą All Protective Green od AK RC - jako pierwszą warstwą starej ruskiej zieleni. Niestety, źle sobie ustawiłem aparat i totalnie zjadło mi kontrast i jakość - na zdjęciach wygląda to jak zielono-brązowa kupa, ale musicie uwierzyć na słowo, że dodrapałem się tu i ówdzie do rdzawej bazy. Na to poszły dwie bardzo sowite warstwy lakieru do włosów. Następnie model dostał kolor jugosłowiański - SMB. Tym razem bardziej w kierunku szarości, dlatego bazę stanowiły farby Tamiya - XF-71, XF-53 i XF-57. Rozjaśniłem je następnie XF-21 i Off White AK RC. Na próbę podrapałem sobie miejsca niewidoczne po sklejeniu modelu w całość oraz te mniej istotne - efekty są zadowalające, ale jeszcze mnóstwo pracy przede mną. Pozdrowienia! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca Będziesz dalej drapał, czy już finał tego zabiegu? Może warto jeszcze go pomęczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 4 Lipca Autor Share Napisano 4 Lipca Tak jak napisałem, to tylko na próbę tu i ówdzie. Męczony będzie i to bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 7 Lipca Autor Share Napisano 7 Lipca Cześć, Kolor bazowy wydrapany. Ale to jeszcze nie koniec. Pozdrowienia! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Lipca Autor Share Napisano 28 Lipca Bawimy się dalej. Dodałem jeszcze jeden odcień zieleni - nieco jaśniejszy - również na lakier do włosów. Potem postanowiłem zrobić sobie aerografem bazę pod rdzę - mieszanką Hull Red + żółty - czyli tą samą, którą używałem wcześniej. Oczywiście opanowanie aerografu przy tak rzadkim malowaniu jak to u mnie obecnie okazało się chwilami przerastające mnie, więc tu i tam narobiłem kleksów. Ale ponieważ nie używałem żadnego lakieru pomiędzy warstwami, to mogłem jeszcze raz aktywować wodą lakier do włosów i później większość fakapów skrzętnie zmyłem - już zrobieniu tych zdjęć. Jest bardzo kontrastowo... i może to i dobrze, zobaczymy, co będzie dalej, bo takim sposobem dawno nie malowałem żadnego modelu. A może w sumie nigdy? Pozdrowienia! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 31 Lipca Autor Share Napisano 31 Lipca Zacząłem mazianie oznaczeń. Pierwotnie planowałem wykorzystać zaprojektowane maski, ale efekt był kiepski, więc poszedłem w malowanie z łapy. Kilka miejsc wymaga drobnych poprawek. Gumowe osłony pomalowałem kilkoma odcieniami szarości, też z pomocą lakieru do włosów - na żywo ten efekt jest bardziej widoczny. Pozdrowienia! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 31 Lipca Share Napisano 31 Lipca Świetnie to wygląda! Co konkretnie z kalkami nie spracowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 2 Sierpnia Autor Share Napisano 2 Sierpnia W dniu 31.07.2024 o 22:35, FAHR napisał: Świetnie to wygląda! Co konkretnie z kalkami nie spracowało? Dzięki. Robiłem sobie projekt masek, na kalki się nie porywałem. Nie spracowało wszystko w sumie. proporcje, wygląd, wycinanie, naklejanie, malowanie po maskach... wykorzystałem tylko zarys czaszek, który potem przeciągnąłem i tak pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 2 Sierpnia Share Napisano 2 Sierpnia 50 minut temu, Kamil K. napisał: Dzięki. Robiłem sobie projekt masek, na kalki się nie porywałem. A widzisz, nie doczytałem, że piszesz o maskach i się zastanawiałem co za problem był z kalkami... nie było tematu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia Witajcie, Specyficzna konstrukcja pojazdu sprawiła, że postanowiłem najpierw złożyć do kupy układ jezdny, a potem zajmować się górą, tak by na końcu przykleić boczne osłony. Żeby to zrobić musiałem najpierw skończyć błoto na podwoziu. To mieszanka Splatter Effect AK Interactive, ziemi, trawy morskiej i trocin. Teraz czeka mnie kolorowanie i złożenie układu jezdnego w całość. Pozdrowienia! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia Błoto jakby linijką zrobione. Jesteś pewien że tak ma wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia Jestem pewny, że całość zasłoni guma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia 46 minut temu, Kamil K. napisał: Jestem pewny, że całość zasłoni guma. To po co tam błoto w ogóle dajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia W dniu 4.08.2024 o 15:31, patrykd napisał: W dniu 4.08.2024 o 14:44, Kamil K. napisał: Jestem pewny, że całość zasłoni guma. To po co tam błoto w ogóle dajesz Bo może, a poprawność wykonania wymaga i kronikarski obowiązek. Przyklejaj te fartuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia 4 godziny temu, Lipstein napisał: Bo może, a poprawność wykonania wymaga i kronikarski obowiązek. Hehe, tak mi się przypomniał mój pierwszy model czołgu w trzy-piątce jak nie robiąc wnętrza i zamykając wszystkie włazy spędzlowałem wnętrze na biało;))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 7 Sierpnia Autor Share Napisano 7 Sierpnia W dniu 5.08.2024 o 20:54, FAHR napisał: Hehe, tak mi się przypomniał mój pierwszy model czołgu w trzy-piątce jak nie robiąc wnętrza i zamykając wszystkie włazy spędzlowałem wnętrze na biało;))) Wszystko można, jest tylko kwestia czasu, który mamy i sensowności działania. : )) A tymczasem... układ jezdny złapał kolor i się złożył do kupy. Jeszcze będę się na pewno bawił z kolorem, np. na gąsienicach, ale dopiero jak będę miał wszystko złożone do kupy - razem z bocznymi gumami. Pozdrowienia! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Sierpnia Autor Share Napisano 13 Sierpnia Witajcie, Z czasem różnie teraz, ale powoli zacząłem brudzenie olejami. Na początek zacząłem od washa - nie miałem czasu na więcej, więc wycieniowałem sobie wstępnie główne zakamarki... Potem była dłuższa chwila, więc zacząłem olejowanie... Pre-brudzing w toku. Pozdrowienia! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Sierpnia Share Napisano 17 Sierpnia Masz chłopie talent. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 18 Sierpnia Autor Share Napisano 18 Sierpnia 23 godziny temu, Lipstein napisał: Masz chłopie talent. To nie talent, to lata klejenia, malowania i powtarzania tych samych czynności do porzygu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia 18 godzin temu, Kamil K. napisał: lata klejenia, malowania i powtarzania tych samych czynności do porzygu u mnie też, ale niestety bez takich efektów. Może zacznę na szydełku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Sierpnia Autor Share Napisano 22 Sierpnia W dniu 19.08.2024 o 16:54, Lipstein napisał: u mnie też, ale niestety bez takich efektów. Może zacznę na szydełku? Nigdy nie wolno się poddawać A szydełkowanie? Trzeba by zaczynać od zera. Mi by się nie chciało. Tak sobie brzydzę powoli olejami i w kolejnej warstwie pojawiło się więcej ciemnego brudu oraz rdza - głównie w formie zacieków z już gotowych skorodowanych miejsc lub jako ich delikatna podbudowa. Pozdrowienia! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia Pięknie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia Pancerz już bym zostawił, żeby nie przesadzić, ale co do gąsienic zapytam: mają być suche czy ze świeżym błotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Sierpnia Autor Share Napisano 22 Sierpnia 1 godzinę temu, Lipstein napisał: Pancerz już bym zostawił, żeby nie przesadzić, ale co do gąsienic zapytam: mają być suche czy ze świeżym błotem? Pół na pół - wygląda mi to jak pojazd stojący, z przesychającym ku górze błotem. Dlatego dół gąsienic będzie raczej ciemny i mokry, podobnie dolne części kilku kół, a reszta będzie bardziej przesuszona - ale to już dogram, jak model będzie na podstawce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi