Mikolaj75 Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 Warsztat Zenka mnie zainspirował, a że sprawa się elegancko zbiegła z transportowym konkursem na pwm, to przedstawię relację też tu. U mnie akurat nie Bryzy a Skytruck, stąd szereg różnic i trudności w poszukiwaniach materiałów. Niby zdjęć pełno, a jak się coś chce konkretnie to trochę bieda. Budowa w konwencji średniozaangażowanej - część detali podkręcę, sam samolot raczej mało pootwierany będzie. Zaczynam od kadłuba, konkretnie od przedziału transportowego. Na początek przygotowanie ścianek wewnętrznych z otworami na okna - muszą być nieco większe niż wypraskowe dla uniknięcia wrażenia pogrubienia ścian: Podłoga: Listewka ograniczająco-orientująca wraz z wstępną kontrolą geometrii: I pomalutku urządzanie ścian : Wszystko pasuje i nawet trzyma geometrię: CDN 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 Jaki jest patent na wklejanie tworzywa w takich równych odstępach jak na tej strukturze kadłuba? Chodzi mi o to, że wygląda jakbyś wklejał osobne kawałeczki pomiędzy każdym pionowym profilem, ale całość jest "zbyt prostoliniowa", więc albo masz poziomicę w oczach albo jest trik który chętnie poznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 Nieśmiało proszę by silniki były w skrzydłach i nie były waloryzowane zbyt dokładnie. Mogę nie dożyć finału budowy. Pamiętam czasy Su-20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 40 minut temu, Mikolaj75 napisał: U mnie akurat nie Bryzy a Skytruck Masz już koncepcję jaki egzemplarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 okna wyciales rewelacyjnie !!! Reszta tez pierwsza klasa domyslam sie, ze szklo wchodzi w wewnetrzna scianke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2023 Dzięki za wpisy. Odpowiedzi (trochę nie po kolei): - Maxy - te czasy wrócą...; -Wymysl - najprawdopodobniej SP-DDA; - Bravo - okna będą raczej zestawowe, albo cięte odrębnie, ale wklejane od zewnątrz po malowaniu; - Jachud - rzeczywiście każda część podłużnic była wklejana osobno na cienki klej. Utrzymanie linii zapewnia rozplanowanie - najpierw linia centralna (dla robionego obszaru), potem zewnętrzne, potem po kolei tak, aby zawsze wklejać w środku pomiędzy już wykonanymi pilnując ciągłości w ramach jednej linii. Opis pewnie zawiły, może trochę rozjaśni to ta fotka: 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 A czym wycinałeś okna w ściankach wewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2023 10 minut temu, zaruk napisał: A czym wycinałeś okna w ściankach wewnętrznych? Hej - no masz na pierwszych zdjęciach - zrobiłem szablon, którym igłą wyciąłem 9 identycznych okienek. Oczywiście trzeba leciutko przepolerować, ale uważam, że dobry i powtarzalny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 Chyba potrzebowałem potwierdzenia. Jestem sprzed epoki obrazkowej. Teraz już rozumiem, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 a czy Pan Ziober to nie jest Twoj wujek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2023 32 minuty temu, BRAVO112 napisał: a czy Pan Ziober to nie jest Twoj wujek? Nie, Andrzej Ziober to nie jest mój wujek. Jest to natomiast Modelarz, od którego - przynajmniej w mojej subiektywnej opinii - nauczyłem się najwięcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 6 godzin temu, Maxy napisał: Nieśmiało proszę by silniki były w skrzydłach i nie były waloryzowane zbyt dokładnie. Mogę nie dożyć finału budowy. Pamiętam czasy Su-20. A ja Jaka. Nieśmiało zgłaszam akces do kibicowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) 6 godzin temu, jachud3 napisał: Jaki jest patent na wklejanie tworzywa w takich równych odstępach jak na tej strukturze kadłuba? Dawno, dawno temu sklejałem sobie P-61 z Monogramu i wymyśliłem sobie wtedy, że przed wklejeniem wręg przetrasuję sobie linie podłużnic jak linie podziałowe, żeby mi się te podłużnice po kawałku łatwo układało i nawet to dawało radę. Przepraszam, że tak nie pytany odpowiadam Edytowane 28 Stycznia 2023 przez lord_karton 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Stycznia 2023 Share Napisano 29 Stycznia 2023 11 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Opis pewnie zawiły, może trochę rozjaśni to ta fotka: Wszystko jasne, dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Stycznia 2023 Share Napisano 29 Stycznia 2023 napisalem tak, bo spotkalem P. Ziobera w Utrechchcie i ogladalem jego Mi-8 ( chyba )z wewnetrzna struktura kadluba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 29 Stycznia 2023 Share Napisano 29 Stycznia 2023 Co to się wyrabia 3 M-28 jednocześnie na forum, do tego jeden będzie robiony lepiej niż jak z Mielca wyleciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 29 Stycznia 2023 Share Napisano 29 Stycznia 2023 22 minuty temu, mirage3 napisał: Co to się wyrabia 3 M-28 jednocześnie na forum Jak to kiedyś mówiono: klęska urodzaju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 29 Stycznia 2023 Share Napisano 29 Stycznia 2023 4 godziny temu, BRAVO112 napisał: napisalem tak, bo spotkalem P. Ziobera w Utrechchcie i ogladalem jego Mi-8 ( chyba )z wewnetrzna struktura kadluba Jeśli mnie pamięć nie myli, to był Mi-6; relacja Pana Andrzeja z budowy była w odcinkach na łamach AeroPlanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Cieszy mnie, że jest kolejny warsztat z M-28 - będę miał możliwość korygowania swoich prac . I od razu mam pytanie. Czy tył powinien być cały z widocznymi podłużnicami i wręgami? Czy też mniej więcej 2/3 powierzchni. Znalazłem tylko takie dwa zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 Dzięki Zenek za te fotki - tak, zapewne masz tu rację, bo fotki Skytrucka też pokazują tę "wykładzinę". Oczywiście trzeba to tylko zweryfikować, bo są róże konfiguracje "tylnych wrót". U mnie otwierają się do wewnątrz i i tak mi prawie wszystko zakryją... Taki los detalisty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Drabinka wymiata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi