Jump to content

[W] Kübelwagen Type 82 (Tamiya, 1:35)

Recommended Posts

Posted

Ciałko,

kolejny (po Blitzie) szkopski wóz do wszystkiego - i jakiegoś generała przewiezie a jak trzeba to i po „dziewczynki” też pojedzie :)

Zaczynamy od dołu, w końcu na taśmie produkcyjnej też idą w górę :lol:

kubelwagen-01.jpg

kubelwagen-02.jpg

• Like 6
Posted

No No, całkiem fajnie to wygląda. Ładny silnik i ładne wydechy. Jak reszta tak będzie wyglądać, będzie fajny model. 

• Thanks 1
Posted

Krótko mówiąc, dzień bez galerii dniem straconym 👏👍😉

Jak tak dalej pójdzie Maciek, to przez Ciebie sam wrócę do wszystkich rozgrzebanych i porzuconych przeze mnie modeli :haha:

• Haha 1
Posted

To nie będzie „czysty” DAK, włochy 1943, czysty dunkelgelb. A farby to Mr.Hobby - gdzieś indziej już pisałem że na szkopski złom mam farbki od tego producenta :D

Posted
4 godziny temu, Greif napisał:

tylko dlaczego odwrotnie ma kolory?

Bo w wojsku są niemożliwe tylko dwie rzeczy. Przewrócić hełm na drugą stronę i okopać się w wodzie. Osią czasu można manipulować dowolnie. A bym zapomniał trzy rzeczy. No bo jeszcze niemożliwe jest dojechać do koszar z poligonu bez wypatykowania układu jezdnegowink3

Posted
7 godzin temu, Greif napisał:

tylko dlaczego odwrotnie ma kolory?

w fabryce był szary a później rozbierali całe wnętrze żeby pomalować na żółty. Poza tym samochód obija się z zewnątrz i tu trzeba robić obicia a w środku drzwi nie są dotykane i obijane. Logiczne, nie? :mrgreen:

Poza tym taka ma być wizja autora - szybko i kolorowo.

Wypychacze nie rażą po oczach?

kibel.jpg

Posted

Przede wszystkim jest to wersja pojazdu z 1943 r. więc kolor Panzergrau jest raczej mało prawdopodobny, gdyż od stycznia '43 obowiązywał kolor dunkelgeb.

Teoretycznie mógł się zdarzyć egzemplarz pomalowany Panzergrau, ale jest to raczej teoretycznie.

Poza tym jeśli już to:

Screenshot 2023-02-04 at 10-19-26 Pinterest.png

Screenshot 2023-02-04 at 10-18-51 Pinterest.png

• Like 2
Posted (edited)
W dniu 31.01.2023 o 20:57, Thalgonis napisał:

To nie będzie „czysty” DAK, włochy 1943, czysty dunkelgelb. ....

Edited by Thalgonis
Posted

No to tak na koniec - ten model - Kubelwagen Type 82 Tamiya 35213 nie nadaje się na teatr Afrykański.

Pojazd ten powstał (ta wersja) pod koniec 1943 roku.  W Afryce w tym czasie walk już nie było.

Teatr Włoski jak najbardziej.

Pozdrawiam

Krzysztof

Posted

Krzysztofie - Et tu Chris contra me? :)

Przecież na samy m początku tego wątku pisałem, że to słoneczna itialia a nie DAK :)

Posted

Nie jakbym śmiał. Dlatego też napisałem że Włochy jak najbardziej.

Był poruszony temat o Afryce i szarym kolorze - (który był na początku w Afryce) dlatego małe sprecyzowanie.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Thanks 1
Posted

Eeee, to już raczej 45-ty jest, końcówka wojny i widać pełne rozluźnienie w wojsku, bo niemiaszek długie włosy zapuścił 😎

• Haha 2