jrf Napisano 31 Stycznia 2023 Napisano 31 Stycznia 2023 Witam. Może już gdzieś były ale w nawiązaniu do inboxów modeli ZTS-u pozwolę sobie wrzucić fotkę paru pudełek pruszkowskich modeli z czasów PRL-u. Choć RWD-6 to może być samiuśki początek lat 90-tych. 3 Cytuj
jmx62 Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) No to jeszcze brakuje tego niżej, około 1985r. Co do starszego brata RWD-6 to prawdopodobnie jeszcze lata 80te, końcówka, może się mylę. Dopiero zauważyłem że brak Łosia, tego większego 72 razy zmniejszonego bo kolega jrf założyciel tego wątku dał fotkę Łosia ale z serii Mikro144 Edytowane 1 Lutego 2023 przez jmx62 1 Cytuj
Wymysl Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 20 minut temu, jmx62 napisał: Dopiero zauważyłem że brak Łosia, Mówisz, masz 1 1 Cytuj
kopernik Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 Łoś miał kilka pudełek. Pierwsze było długie, następne dopiero dopasowane do ramek. Graficznie też się różniły szczegółami. Te są inne od zamieszczonego wyżej ( pierwsze, to długie ). 3 Cytuj
Rafał B Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 40 minut temu, kopernik napisał: Łoś miał kilka pudełek. Pierwsze było długie, następne dopiero dopasowane do ramek. Większe pudełko było wersją eksportową i z tego co pamiętam, było ładnie lakierowane. Na rynek krajowy trafiły pudełka uboższe i mniejsze. Cytuj
Grzes Napisano 1 Lutego 2023 Napisano 1 Lutego 2023 9 minut temu, Rafał B napisał: Większe pudełko było wersją eksportową i z tego co pamiętam, było ładnie lakierowane. Nie wiem czy było eksportowe, ale jak piszesz, było piękne, lakierowane i w takim był mój pierwszy Łoś! 1 Cytuj
burzatg Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 12 godzin temu, Wymysl napisał: ŁOŚ! To był świetny model! Ładne spasowanie. Cytuj
Rafał B Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 11 godzin temu, Grzes napisał: Nie wiem czy było eksportowe, ale jak piszesz, było piękne, lakierowane i w takim był mój pierwszy Łoś! Podobno, że pierwsze z nich pojawiły się wpierw w sprzedaży w demoludach i zgadzało by się to z tym, że mój znajomy przywiózł go był wtedy z enerdówka. Zobaczyłem go wtedy pierwszy raz i byłem zaskoczony, bo w obrocie krajowym jeszcze go wówczas nie było, poza tym jak na tamte czasy przedstawiał poziom niemal zachodni. Niedługo później krótka partia z dużym i lakierowanym pudłem pojawiła się i w naszej krajowej sprzedaży, ale kolejne edycje były już w pudełku zubożałym. Kilka tych Łosi się w tamtym czasie skleiło. Na marginesie taka ciekawa historyjka z tym Łosiem mi się przypomniała, bo w tamtym czasie cieszył się ponoć niezłym wzięciem, zwłaszcza w kraju kwitnącej wiśni. Niejaki bowiem śp "Kotwica", handlujący w każdą niedzielę modelami marzeń ze zgniłego zachodu pod słynną krakowską Halą Targową, wymieniał podobno u swych dostarczycieli z zachodu po sztuce Łosia za 3 Hasegawy. Swoją drogą wszystkie zachodnie modele, którymi wtedy handlował rozchodziły mu się na pniu. Wystarczyło, że rozkładał się na swym miejscu z torbami, a już części modeli w nich nie było, ludzie wręcz wyrywali je sobie z rąk. No chyba, że były wcześniej zamówione i choć tanio nie było ludzie zamawiali, wtedy miałeś model zaklepany. Cytuj
BRAVO112 Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 13 godzin temu, Rafał B napisał: było ładnie lakierowane. to byla folia, ktora po 30 latach sama odlazi od kartonu Cytuj
BRAVO112 Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 34 minuty temu, Grzes napisał: Nie zapominajmy o skali 1:144 a nie wiecie, gdzie to kupic??? Cytuj
Wymysl Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 15 godzin temu, kopernik napisał: Łoś miał kilka pudełek. Pierwsze było długie, następne dopiero dopasowane do ramek. Graficznie też się różniły szczegółami. Te są inne od zamieszczonego wyżej ( pierwsze, to długie ). Byłem przekonany, że były dwa: długie i krótkie. Ale jak widać długie długiemu nierówne. 2 godziny temu, Rafał B napisał: Niedługo później krótka partia z dużym i lakierowanym pudłem pojawiła się i w naszej krajowej sprzedaży, ale kolejne edycje były już w pudełku zubożałym. Tak, pierwszego Łosia miał starszy kolega ok. 1983 w długim pudełku, je później nigdy na takiego się nie załapałem, aż dopiero w XXI wieku. 36 minut temu, BRAVO112 napisał: to byla folia, ktora po 30 latach sama odlazi od kartonu W moim egzemplarzu nic nie odłazi. Rocznik 1983 wygląda jak nówka. Cytuj
Grzes Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: a nie wiecie, gdzie to kupic??? Rzadko, ale bywa: https://allegro.pl/oferta/polskie-samoloty-wojskowe-mikro-rzadkie-13000251400 1 Cytuj
Rafał B Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 3 godziny temu, BRAVO112 napisał: to byla folia, ktora po 30 latach sama odlazi od kartonu ...może to i folia była, w końcu to 40 lat temu było Cytuj
BRAVO112 Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 3 godziny temu, Wymysl napisał: W moim egzemplarzu nic nie odłazi. Rocznik 1983 wygląda jak nówka. bo ja niestety przewiazalem pudelka szara tasma klejaca i dlatego odlazi ( razem z tasma ) Cytuj
Rafał B Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: bo ja niestety przewiazalem pudelka szara tasma klejaca i dlatego odlazi ( razem z tasma ) Jeżeli odłazi Ci tylko z taśmą, a właściwie pod samą tylko taśmą, to nie jest to folia, tylko lakier UV. Folia jest na tyle mocna, że przy zrywaniu z niej taśmy nie schodziła by wraz z nią miejscowo, tylko najprawdopodobniej zrywała by się na całym boku pudełka. Cytuj
Baas ArK Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 22 godziny temu, Rafał B napisał: Większe pudełko było wersją eksportową i z tego co pamiętam, było ładnie lakierowane. Na rynek krajowy trafiły pudełka uboższe i mniejsze. Mój pierwszy był w dużym pudełku, kupiony w CSH na Krakowskiej (jako znawca Hali powinieneś kojarzyć gdzie była ). Małe pudełka spotkałem dopiero kilka lata później. 1 Cytuj
Rafał B Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 7 minut temu, Baas ArK napisał: Mój pierwszy był w dużym pudełku, kupiony w CSH na Krakowskiej (jako znawca Hali powinieneś kojarzyć gdzie była ). No ba! CSH na Krakowskiej, była miejscem wielu pielgrzymek Cytuj
Artek82 Napisano 2 Lutego 2023 Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) Z mniej znanych wersji eksportowych Edytowane 2 Lutego 2023 przez Artek82 1 Cytuj
witox Napisano 4 Lutego 2023 Napisano 4 Lutego 2023 Nie wiem czy Łoś w tym dużym lakierowanym pudle był wersją eksportową, ale na samym początku sprzedaży w Polsce dostępny był tylko w takiej postaci. Mniejsze pudełko pojawiło się rok-dwa lata później. Była jeszcze jedna różnica - w dużym pudle wypraski były w kolorze białym, w tym drugim wydaniu (przynajmniej pierwszych seriach) jakimś głupawym niebieskawym. Trochę podobnie było z Jakami 1M- to pierwotne pudełko (z jednym Jakiem) miało białe wypraski, to drugie chyba zielone (albo niebieskawe). Cytuj
witox Napisano 4 Lutego 2023 Napisano 4 Lutego 2023 Zdaje mi się, że w tym późniejszym okresie bywały też wypraski Łosia w kolorze żółtawym, Jaka być może też. W każdym razie był okres, gdy na model Jaka 1M można było było natrafić w obu pudłach i starszym i nowszym. Cytuj
Baas ArK Napisano 4 Lutego 2023 Napisano 4 Lutego 2023 22 godziny temu, witox napisał: Mniejsze pudełko pojawiło się rok-dwa lata później. Była jeszcze jedna różnica - w dużym pudle wypraski były w kolorze białym, w tym drugim wydaniu (przynajmniej pierwszych seriach) jakimś głupawym niebieskawym. Raczej na odwrót. Gdzieś w pudle z resztówkami poniewiera mi się jeden statecznik z wersji B. Jest bladoniebieski. 1 Cytuj
witox Napisano 6 Lutego 2023 Napisano 6 Lutego 2023 Co do tego, że pierwszy Łoś, którego zrobiłem był z białych wyprasek jestem pewien na 100%. Nie wykluczam, że w dużym pudle mogły być i inne kolory, niemniej dwie inne znane mi osoby też miały go w kolorze białym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi