jrf Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 Witam. Może już gdzieś były ale w nawiązaniu do inboxów modeli ZTS-u pozwolę sobie wrzucić fotkę paru pudełek pruszkowskich modeli z czasów PRL-u. Choć RWD-6 to może być samiuśki początek lat 90-tych. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) No to jeszcze brakuje tego niżej, około 1985r. Co do starszego brata RWD-6 to prawdopodobnie jeszcze lata 80te, końcówka, może się mylę. Dopiero zauważyłem że brak Łosia, tego większego 72 razy zmniejszonego bo kolega jrf założyciel tego wątku dał fotkę Łosia ale z serii Mikro144 Edytowane 1 Lutego 2023 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 20 minut temu, jmx62 napisał: Dopiero zauważyłem że brak Łosia, Mówisz, masz 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 W uzupełnieniu skali 72: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Łoś miał kilka pudełek. Pierwsze było długie, następne dopiero dopasowane do ramek. Graficznie też się różniły szczegółami. Te są inne od zamieszczonego wyżej ( pierwsze, to długie ). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 40 minut temu, kopernik napisał: Łoś miał kilka pudełek. Pierwsze było długie, następne dopiero dopasowane do ramek. Większe pudełko było wersją eksportową i z tego co pamiętam, było ładnie lakierowane. Na rynek krajowy trafiły pudełka uboższe i mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 9 minut temu, Rafał B napisał: Większe pudełko było wersją eksportową i z tego co pamiętam, było ładnie lakierowane. Nie wiem czy było eksportowe, ale jak piszesz, było piękne, lakierowane i w takim był mój pierwszy Łoś! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 12 godzin temu, Wymysl napisał: ŁOŚ! To był świetny model! Ładne spasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 11 godzin temu, Grzes napisał: Nie wiem czy było eksportowe, ale jak piszesz, było piękne, lakierowane i w takim był mój pierwszy Łoś! Podobno, że pierwsze z nich pojawiły się wpierw w sprzedaży w demoludach i zgadzało by się to z tym, że mój znajomy przywiózł go był wtedy z enerdówka. Zobaczyłem go wtedy pierwszy raz i byłem zaskoczony, bo w obrocie krajowym jeszcze go wówczas nie było, poza tym jak na tamte czasy przedstawiał poziom niemal zachodni. Niedługo później krótka partia z dużym i lakierowanym pudłem pojawiła się i w naszej krajowej sprzedaży, ale kolejne edycje były już w pudełku zubożałym. Kilka tych Łosi się w tamtym czasie skleiło. Na marginesie taka ciekawa historyjka z tym Łosiem mi się przypomniała, bo w tamtym czasie cieszył się ponoć niezłym wzięciem, zwłaszcza w kraju kwitnącej wiśni. Niejaki bowiem śp "Kotwica", handlujący w każdą niedzielę modelami marzeń ze zgniłego zachodu pod słynną krakowską Halą Targową, wymieniał podobno u swych dostarczycieli z zachodu po sztuce Łosia za 3 Hasegawy. Swoją drogą wszystkie zachodnie modele, którymi wtedy handlował rozchodziły mu się na pniu. Wystarczyło, że rozkładał się na swym miejscu z torbami, a już części modeli w nich nie było, ludzie wręcz wyrywali je sobie z rąk. No chyba, że były wcześniej zamówione i choć tanio nie było ludzie zamawiali, wtedy miałeś model zaklepany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 Nie zapominajmy o skali 1:144 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 13 godzin temu, Rafał B napisał: było ładnie lakierowane. to byla folia, ktora po 30 latach sama odlazi od kartonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 34 minuty temu, Grzes napisał: Nie zapominajmy o skali 1:144 a nie wiecie, gdzie to kupic??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 15 godzin temu, kopernik napisał: Łoś miał kilka pudełek. Pierwsze było długie, następne dopiero dopasowane do ramek. Graficznie też się różniły szczegółami. Te są inne od zamieszczonego wyżej ( pierwsze, to długie ). Byłem przekonany, że były dwa: długie i krótkie. Ale jak widać długie długiemu nierówne. 2 godziny temu, Rafał B napisał: Niedługo później krótka partia z dużym i lakierowanym pudłem pojawiła się i w naszej krajowej sprzedaży, ale kolejne edycje były już w pudełku zubożałym. Tak, pierwszego Łosia miał starszy kolega ok. 1983 w długim pudełku, je później nigdy na takiego się nie załapałem, aż dopiero w XXI wieku. 36 minut temu, BRAVO112 napisał: to byla folia, ktora po 30 latach sama odlazi od kartonu W moim egzemplarzu nic nie odłazi. Rocznik 1983 wygląda jak nówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: a nie wiecie, gdzie to kupic??? Rzadko, ale bywa: https://allegro.pl/oferta/polskie-samoloty-wojskowe-mikro-rzadkie-13000251400 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 3 godziny temu, BRAVO112 napisał: to byla folia, ktora po 30 latach sama odlazi od kartonu ...może to i folia była, w końcu to 40 lat temu było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 3 godziny temu, Wymysl napisał: W moim egzemplarzu nic nie odłazi. Rocznik 1983 wygląda jak nówka. bo ja niestety przewiazalem pudelka szara tasma klejaca i dlatego odlazi ( razem z tasma ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: bo ja niestety przewiazalem pudelka szara tasma klejaca i dlatego odlazi ( razem z tasma ) Jeżeli odłazi Ci tylko z taśmą, a właściwie pod samą tylko taśmą, to nie jest to folia, tylko lakier UV. Folia jest na tyle mocna, że przy zrywaniu z niej taśmy nie schodziła by wraz z nią miejscowo, tylko najprawdopodobniej zrywała by się na całym boku pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 22 godziny temu, Rafał B napisał: Większe pudełko było wersją eksportową i z tego co pamiętam, było ładnie lakierowane. Na rynek krajowy trafiły pudełka uboższe i mniejsze. Mój pierwszy był w dużym pudełku, kupiony w CSH na Krakowskiej (jako znawca Hali powinieneś kojarzyć gdzie była ). Małe pudełka spotkałem dopiero kilka lata później. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 7 minut temu, Baas ArK napisał: Mój pierwszy był w dużym pudełku, kupiony w CSH na Krakowskiej (jako znawca Hali powinieneś kojarzyć gdzie była ). No ba! CSH na Krakowskiej, była miejscem wielu pielgrzymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) Z mniej znanych wersji eksportowych Edytowane 2 Lutego 2023 przez Artek82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 Nie wiem czy Łoś w tym dużym lakierowanym pudle był wersją eksportową, ale na samym początku sprzedaży w Polsce dostępny był tylko w takiej postaci. Mniejsze pudełko pojawiło się rok-dwa lata później. Była jeszcze jedna różnica - w dużym pudle wypraski były w kolorze białym, w tym drugim wydaniu (przynajmniej pierwszych seriach) jakimś głupawym niebieskawym. Trochę podobnie było z Jakami 1M- to pierwotne pudełko (z jednym Jakiem) miało białe wypraski, to drugie chyba zielone (albo niebieskawe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 Jaki były białe i zielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 Zdaje mi się, że w tym późniejszym okresie bywały też wypraski Łosia w kolorze żółtawym, Jaka być może też. W każdym razie był okres, gdy na model Jaka 1M można było było natrafić w obu pudłach i starszym i nowszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 22 godziny temu, witox napisał: Mniejsze pudełko pojawiło się rok-dwa lata później. Była jeszcze jedna różnica - w dużym pudle wypraski były w kolorze białym, w tym drugim wydaniu (przynajmniej pierwszych seriach) jakimś głupawym niebieskawym. Raczej na odwrót. Gdzieś w pudle z resztówkami poniewiera mi się jeden statecznik z wersji B. Jest bladoniebieski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Co do tego, że pierwszy Łoś, którego zrobiłem był z białych wyprasek jestem pewien na 100%. Nie wykluczam, że w dużym pudle mogły być i inne kolory, niemniej dwie inne znane mi osoby też miały go w kolorze białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi