don Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 Zabawa z ogniem musiała zakończyć się pożarem. Formowanie stalaża na ciepło się nie powiodło. Wymieniłem na Academy. Są lepsze i dało się pogiąć na zimno. Model gotowy do malowania. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 6 godzin temu, don napisał: Zabawa z ogniem musiała zakończyć się pożarem. Formowanie stalaża na ciepło się nie powiodło. Wymieniłem na Academy. Są lepsze i dało się pogiąć na zimno. Model gotowy do malowania. Następnym razem użyj suszarki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 Podkład położony 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 1 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Baza 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 6 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) Baza lekko rozjaśniona z góry Sidolux i kalki Uszkodzenia zimmeritu Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez don 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2023 Połoszowane Matowy lakier i trochę odrapań I wstępnie narzędzia Przyglądając się archiwalnemu zdjęciu odnoszę wrażenie, że zapasowe gąski z boku są w kolorze pojazdu. Zostawiłem je więc w kolorze dodając odrapania. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 8 Kwietnia 2023 Share Napisano 8 Kwietnia 2023 Mam pytanie o Academy/RFM, który jest bardziej poprawny merytorycznie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2023 5 godzin temu, wprzybylak napisał: Mam pytanie o Academy/RFM, który jest bardziej poprawny merytorycznie? Oba modele wydają się być w porządku jeśli chodzi o poprawność merytoryczną. Dokładnie przyjrzymy się temu podczas składania. Mam nadzieję, że rychło. Academy to wytwór Nibelungenwerk, a RFM Kruppa, ale są części do obu, więc można kombinować. RFM zdecydowanie lepszy. Więcej szczegółów, więcej części i lepsze wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 W tej sytuacji raczej RFM, ma traki/shutzen, które trzeba w Academy dokupić. Dzięki, będę dalej obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 RFM to raczej nowszy model z tej racji będzie bardziej szczegółowy. Nie spr odlewów ale na dwa modele RFM które sklejałem oba miały ślady łączenia form prawie na każdym elemencie. Taka chyba wizytówka RFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2023 (edytowane) Brudzenie kredkami I testy gotowych brudów. Ten na moje oko mógłby śmiało zastąpić wcześniejsze łosze, ale dla urozmaicenia można pociaprać. Suche błoto bez dodania medium w postaci gipsu wugląda słabo Gąski przygotowane do brudzenia. Nie chce mi załadować więcej zdjęć. Muszę tu skończyć. Edytowane 16 Kwietnia 2023 przez don 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Mokre błoto. Testy, więc z różnie z obu stron. Znowu nie wszystkie zdjęcia chciały się załadować, to wrzucam co weszło. Gąski zostały założone, ale przy gumiakach doszło do kilku złamań z przemieszczeniem i teraz pacjent dochodzi do siebie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 17 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2023 Zawieszenie złożone Kilka fotek przy świetle dziennym, przed końcowymi zabiegami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 Błoto na bokach wanny i na kołach wygląda jak baranek nakładany metodycznie pistoletem na podwozie, daj proszę fotkę z założonymi schurzenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2023 19 godzin temu, Lipstein napisał: Błoto na bokach wanny i na kołach wygląda jak baranek nakładany metodycznie pistoletem na podwozie, daj proszę fotkę z założonymi schurzenami Tak wygląda moje wyobrażenie mokrego błota na poruszającym się po błotnistej drodze pojeździe. Przy suchym błocie można by się bawić z odcieniami, ale w tym przypadku nie wymagaj, żeby było kolorowo. Fotka z założonymi schurzenami (aż dwie sztuki) będzie, ale najpierw muszę od zewnątrz nałożyć metodycznie pistoletem - baranka. A tak na poważnie, rozważam dochlapanie błota na podwozie o troszkę gęściejszej strukturze, bo faktycznie wygląda płasko, ale taką miałem wizję. Jeżeli coś dołożę, to minimalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 15 Października 2023 Autor Share Napisano 15 Października 2023 No i lato się skończyło. Temperatura w pracowni nareszcie spadła do poziomu komfort i można do niej wejść. Jakiś czas temu zerknąłem do książki stojącej na półce tuż za moimi plecami i proszę, niespodziewanka: Zdjęcie z tyłu pojazdu nad którym pracuję. Usunąłem uchwyty na zapasowe ogniwa gąsienic i dorobiłem zimmerit jak na foto. Muszę pogiąć tłumik i zrobić "balkon" na pokrywie silnika. Na tylnej płycie nie widać uchwytów na liny. Za to na całej długości stelaż na zapasowy odcinek gąsienicy???? (jak w Panzer IV/70). No chyba nie, bo na górnej krawędzi widać "haki" montowane na późnych Stugach. Gąski by tam nie weszły. Trochę za dużo zagadek, a zdjęcie niewyraźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Zasada - jak robota nie idzie, zostaw to do jutra - okazała się znowu trafna. "Do jutra" trochę się przeciągnęło, ale dzisiaj starłem kurz z pudełka. Pogiąłem tłumik i wymieniłem sprzęg Tył według zdjęcia. Może wygląda dziwnie, ale tak to widzę lewy bok przygotowany pod montaż wyciora i podstawy anteny Podpora lufy Zapasowe gąski + dopancerzenie I to byłoby w zasadzie wszystko z dodatków widocznych (lub niewidocznych) na zdjęciach. Pozostaje kwestia tajemniczej podstawy anteny. Zapewne powinien być w niej spory otwór od góry pod montaż zestawu antenowego, ale nie wiem jak to mogło wyglądać. Potrzebna średnica otworu. Dodatkowo po zamontowaniu podstawy anteny, nie zmieści się wycior w swojej podstawowej postaci, czyli w całości. Na zdjęciu widać wycior bez elementu kluczowego czyli bez " wycioru", czyli ta część była demontowalna, bo musiała być wymienna. A więc do rozpoczęcia malowania pozostaje do rozwiązania temat podstawy anteny. Malowanie będzie zapewne improwizowanym trójbarwnym kamuflażem pokrytym częściowo zimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Jak Tobie się kładzie ten zimmeritt epoxy putty-biało,żółta. Nakrętka po napoju pewnie?Bo grzebieniem tamki by tak zapewne nie wyszło tak fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 18 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2023 Nie pamiętam producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 Godzinę temu, don napisał: Nie pamiętam producenta Trumpeter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 Trumperter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 2 Kwietnia Autor Share Napisano 2 Kwietnia (edytowane) I maleńki progres. Żółć z lekką modulacją Kolory I kolory trochę starte To jako baza pod zimowe camo, ponieważ jeden z kolegów zasugerował i chyba słusznie, że skoro zima to powinno być. Chociaż zdjęcia niewiele mówią to myślę, że można go śmiało trochę pobielić. Edytowane 2 Kwietnia przez don Dodane zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 14 Kwietnia Autor Share Napisano 14 Kwietnia Po wstępnym brudzeniu doszedłem do wniosku, że chyba odpuszczę temu stugowi zimowe bielenie. Dobrudzę, może dam trochę śniegu... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Godzinę temu, don napisał: Mi się już podoba , czekam na dokończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 30 Maja Autor Share Napisano 30 Maja Ciapranie w zasadzie ukończone. Szykują się zapasowe gąski na pancerz. Dodam kilka drobiazgów. Chyba wiszą z boku puszki na maski pgaz. Na tył może jakieś kanistry. Pozostaje jeszcze kwestia gąsienic. Zastanawiam się jakie założyć. Skłaniam się ku szewronom plus pełny ząb. Na zdjęciach widzę jedynie mocne zużycie, chyba że ktoś ma wyraźniejsze foto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi