RH Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 KWM-RH opuścił kolejny modelik I-16 typ 10 pilot Sgt.F.G.Kalugin 122 Fighter Regiment Front zachodni lato 1941 ICM 1:32 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Przepraszam, jeśli uznasz to za czepianie się, ale pilot nazywał się Kaługin, nie Kalugin. Stosowanie międzynarodowej transkrypcji rosyjskiego w sytuscji, gdy slfabet polski dysponuje literami dokładnie oddającymi rosyjskie wygląda sztucznie i pretensjonalnie, a z językowego punktu widzenia jest moim zdaniem po prostu błędem. Więc Żukow, a nie Zhukov, Pokryszkin, a nie Pokrishkin, Ławoczkin, nie Lavochkin, i tak dalej.... A model ładny, podobają mi się zwłaszcza okopcenia na klapach podwozia. Można prosić trochę zbliżeń, zwłaszcza kabiny? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Ja że swojej strony dodam tylko jakby kolega napisał 122 IAP a nie fighter regiment to było by super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Ładny szkrab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frankie Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 I nie Sgt. a "сержант". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 10 godzin temu, Helmut napisał: Przepraszam, jeśli uznasz to za czepianie się, ale pilot nazywał się Kaługin, nie Kalugin. Stosowanie międzynarodowej transkrypcji rosyjskiego w sytuscji, gdy slfabet polski dysponuje literami dokładnie oddającymi rosyjskie wygląda sztucznie i pretensjonalnie, a z językowego punktu widzenia jest moim zdaniem po prostu błędem. Więc Żukow, a nie Zhukov, Pokryszkin, a nie Pokrishkin, Ławoczkin, nie Lavochkin, i tak dalej.... Yakby tak było to każdy model konstrukcji Jakowlewa byłby pisany Jak a nie Yak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 15 minut temu, jmx62 napisał: Yakby tak było to każdy model konstrukcji Jakowlewa byłby pisany Jak a nie Yak. To zależy, kto pisze. Anglosasi mają pełne prawo tak pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 W instrukcji do modelu jest napisane jak byk Sgt. Kalugin wiec z czym wy macie problem? Nie kazdy musi znac ruski i jego transkrypcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 4 minuty temu, Leszek napisał: Nie kazdy musi znac ruski i jego transkrypcje. Ale polski już mógłby. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 49 minut temu, Helmut napisał: To zależy, kto pisze. Anglosasi mają pełne prawo tak pisać. To dlaczego Polskosasi nie mogą pisać Spitfajer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Na pocieszenie pozostaje im to, że mogą pisać Szekspir. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 2 godziny temu, jmx62 napisał: To dlaczego Polskosasi nie mogą pisać Spitfajer? A kto powiedział, że nie mogą? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badis Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 A mi się wydaje, że te okopcenia na spodzie kadłuba są przesadzone i nierealistyczne, zbyt "długie i szerokie" zwłaszcza w porównaniu do tych na górnych sekcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 Każdy ukończony model, to powód do dumy i każdy taki jest wielkim sukcesem. Gratuluję pracy, fajnie, że poprowadziłeś ją do końca. Czeka na mnie Iszak, choć z Hasegawy i muszę przyznać, że strasznie mnie kusi, żeby nareszcie go wyjąć i złożyć. Kto wie, może właśnie niebawem nadejdzie na niego czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 W dniu 7.02.2023 o 06:42, Badis napisał: A mi się wydaje, że te okopcenia na spodzie kadłuba są przesadzone i nierealistyczne, zbyt "długie i szerokie" zwłaszcza w porównaniu do tych na górnych sekcjach. Może to wątpliwa jakość ruskiej benzyny? Jak pisałem o okopceniach, miałem konkretnie na myśli ich odwzorowanie na klapach podwozia - to, że niespodziewanie tworzą taki wzór. Jak się chwilę pomyśli, to niby oczywisty fakt, ale dla mnie jakiś taki, hm, przyjemnie zaskakujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi