Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
KWM-RH opuścił kolejny modelik 🙂 I-16 typ 10 pilot Sgt.F.G.Kalugin 122 Fighter Regiment Front zachodni lato 1941
ICM 1:32

A.JPG

DSC_0036.JPG

DSC_0037.JPG

DSC_0038.JPG

DSC_0039.JPG

DSC_0040.JPG

DSC_0041.JPG

DSC_0042.JPG

DSC_0043.JPG

DSC_0044.JPG

DSC_0045.JPG

DSC_0046.JPG

• Like 6
Napisano

Przepraszam, jeśli uznasz to za czepianie się, ale pilot nazywał się Kaługin, nie Kalugin.  Stosowanie międzynarodowej transkrypcji rosyjskiego w sytuscji, gdy slfabet polski dysponuje literami dokładnie oddającymi rosyjskie wygląda sztucznie i pretensjonalnie, a z językowego punktu widzenia jest moim zdaniem po prostu błędem. Więc Żukow, a nie Zhukov, Pokryszkin, a nie Pokrishkin, Ławoczkin, nie Lavochkin, i tak dalej....

A model ładny, podobają mi się zwłaszcza okopcenia na klapach podwozia. Można prosić trochę zbliżeń, zwłaszcza kabiny?

• Like 3
Napisano

Ja że swojej strony dodam tylko jakby kolega napisał 122 IAP a nie fighter regiment to było by super.

• Like 1
Napisano
10 godzin temu, Helmut napisał:

Przepraszam, jeśli uznasz to za czepianie się, ale pilot nazywał się Kaługin, nie Kalugin.  Stosowanie międzynarodowej transkrypcji rosyjskiego w sytuscji, gdy slfabet polski dysponuje literami dokładnie oddającymi rosyjskie wygląda sztucznie i pretensjonalnie, a z językowego punktu widzenia jest moim zdaniem po prostu błędem. Więc Żukow, a nie Zhukov, Pokryszkin, a nie Pokrishkin, Ławoczkin, nie Lavochkin, i tak dalej....

Yakby😉 tak było to każdy model konstrukcji Jakowlewa byłby pisany Jak a nie Yak.🙃

Napisano
15 minut temu, jmx62 napisał:

Yakby😉 tak było to każdy model konstrukcji Jakowlewa byłby pisany Jak a nie Yak.🙃

To zależy, kto pisze. Anglosasi mają pełne prawo tak pisać. 

Napisano

W instrukcji do modelu jest napisane jak byk Sgt. Kalugin wiec z czym wy macie problem? Nie kazdy musi znac ruski i jego transkrypcje.

Napisano
4 minuty temu, Leszek napisał:

Nie kazdy musi znac ruski i jego transkrypcje.

Ale polski już mógłby.

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
49 minut temu, Helmut napisał:

To zależy, kto pisze. Anglosasi mają pełne prawo tak pisać. 

To dlaczego Polskosasi nie mogą pisać Spitfajer?

Napisano

Na pocieszenie pozostaje im to, że mogą pisać Szekspir.

• Like 1
  • Haha 1
Napisano
2 godziny temu, jmx62 napisał:

To dlaczego Polskosasi nie mogą pisać Spitfajer?

A kto powiedział, że nie mogą?

1-93657.jpg

• Haha 1
Napisano

A mi się wydaje, że te okopcenia na spodzie kadłuba są przesadzone i nierealistyczne, zbyt "długie i szerokie" zwłaszcza w porównaniu do tych na górnych sekcjach.

Napisano

Każdy ukończony model, to powód do dumy i każdy taki jest wielkim sukcesem. Gratuluję pracy, fajnie, że poprowadziłeś ją do końca. Czeka na mnie Iszak, choć z Hasegawy  i muszę przyznać, że strasznie mnie kusi, żeby nareszcie go wyjąć i złożyć. Kto wie, może właśnie niebawem nadejdzie na niego czas :)

Napisano
W dniu 7.02.2023 o 06:42, Badis napisał:

A mi się wydaje, że te okopcenia na spodzie kadłuba są przesadzone i nierealistyczne, zbyt "długie i szerokie" zwłaszcza w porównaniu do tych na górnych sekcjach.

Może to wątpliwa jakość ruskiej benzyny? 😉
Jak pisałem o okopceniach, miałem konkretnie na myśli ich odwzorowanie na klapach podwozia - to, że niespodziewanie tworzą taki wzór. Jak się chwilę pomyśli, to niby oczywisty fakt, ale dla mnie jakiś taki, hm, przyjemnie zaskakujący.