Endrju Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Mam nadzieję, że nie powtarzam się i czy ktoś już tego tematu nie poruszał na forum ale chciałem się podzielić sposobem jak przyklejać bezpiecznie nity, śruby i inne bardzo drobne elementy na pancerzu pojazdu wojskowego. Jakiś czas temu udzielając się w modelarstwie kartonowym zakupiłem kredkę do przyklejania nitów. Jak to działa? Prosto. kładziemy przyklejany element na macie (blacie) przyklejaną częścią do dołu, w miejscu gdzie przyklejamy element nanosimy wykałaczką (pędzelkiem) śladową ilość rzadkiego kleju, zaostrzoną kredką naciskamy na klejony element i element przykleja się do kredki na tyle trwale że bez problemów przenosimy ją w przygotowane wcześniej miejsce, tą samą kredką możemy poprawić ułożenie klejonego elementu, na koniec jeśli jest potrzeba dokładamy rzadkiego kleju na spoinę. Miałem te kredkę już chyba z 4 lata i dopiero dziś sobie o niej przypomniałem jak miałem przykleić ze 30 drobnych elementów mocowania pancerza na Achillesie IIC w skali 1:72. Działa to rewelacyjnie. Polecam. Co do samej kredki to mam dokładnie taką jak w linku: https://zielonekoty.pl/pl/p/Narzedzie-do-podnoszenia-drobnych-elementow-kredka-do-cekinow-Rhinestone/25598 Jeśli się powtórzyłem to może choć dla części kolegów będzie to nowy pomysł na niezbieranie nitów z zakamarków pokoju, dywanu i innych dziwnych miejsc w które takie elementy uwielbiają latać. Pozdrawiam. Andrzej. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Patent co prawda stary, ale zawsze dobre rzeczy warto przypominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 6 Lutego 2023 Autor Share Napisano 6 Lutego 2023 Ja tak właśnie podejrzewałem, że weterani modelarstwa to go pewnie znają ale na forum chyba nikt o nim nie pisał. W każdym razie ja nic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Ja podnoszę takie elementy naślinionym nożykiem Kiedyś kupiłem takie specjalne narzędzie, podobne do długopisu tylko że na końcu jakby wkładu był lepiący się glut. Niestety szajs, bo glut po kilku tygodniach stracił swoją przylepną moc. Patent z kredką sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 6 minut temu, Seb napisał: Kiedyś kupiłem takie specjalne narzędzie, podobne do długopisu tylko że na końcu jakby wkładu był lepiący się glut. Niestety szajs, bo glut po kilku tygodniach stracił swoją przylepną moc. No szajs, bo długopisu nie zatemperujesz, a kredkę owszem tak i będzie jak nowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Wykałaczka z odrobiną maskolu na końcu robi robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 17 minut temu, MIRO napisał: Wykałaczka z odrobiną maskolu na końcu robi robotę. Glut z nosa także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 2 minuty temu, _OldMan_ napisał: Glut z nosa także. To niebywale zaskakujące, ale wybacz próbował nie będę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 6 Lutego 2023 Autor Share Napisano 6 Lutego 2023 Z maskolem próbowałem i maskol dla mnie trzyma za mocno i po jakimś czasie trzeba go zmienić. Kredka działa działa bardzo długo i nie trzeba jej często temperować. Aby tylko trochę tej woskowej masy wystawało z kredki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 2 godziny temu, _OldMan_ napisał: Glut z nosa także. sprawdziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Ale są specjalne kredki do el fototrawionych z miękkim rysikiem przez co elegancko łapie elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 Te kredki przyszły od manikurzystek - do nakładania zdobień paznokci ( stickery do dżetów, kryształków itp... ) W końcu to modelarze są mistrzami w wykorzystywaniu zwykłych rzeczy do niezwykłych celów - a potem firmy nas za to kroją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 7 Lutego 2023 Autor Share Napisano 7 Lutego 2023 7 godzin temu, kzugaj napisał: Ale są specjalne kredki do el fototrawionych z miękkim rysikiem przez co elegancko łapie elementy. To te same kredki o których piszę. 6 godzin temu, myszaty napisał: Te kredki przyszły od manikurzystek - do nakładania zdobień paznokci Dokładnie tak. Ja co prawda swoją kupiłem w sklepie modelarskim ale link który podałem jest do sklepu dla manikiurzystek i sam ołówek majątek nie kosztuje tylko że za dostawę trzeba zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 Jak ktoś nie ma kredki (i kataru ), można wziąć kawałek przylepca w taśmie, zwinąć w rożek klejem na wierzch, i tym rożkiem można takie drobiazgi podnosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 17 godzin temu, imt napisał: sprawdziłeś A jakże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) 5 godzin temu, _OldMan_ napisał: A jakże. Dzięki. Jak nie znajdę kredki to ... , no właśnie. Dawno nie miałem kataru. Chyba muszę rozglądnąć się za kredką. Ale alternatywa jest. Edytowane 7 Lutego 2023 przez imt literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 Ja mam taką „kredkę”, co zamiast rysika ma wosk. Kiedyś kupiłem na jakiejś promocji w sklepie modelarskim. Kredka działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 Ta kredka którą ja opisałem jest właśnie z jakąś mieszaniną czegoś z woskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 Ta moja to kredka z Green Stuff World: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 Faktycznie zupełnie inna. Moja wygląda jak w linku. Biała kredka z białym środkiem. W opisie piszą że ten środek zawiera wosk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi