_OldMan_ Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 14 minut temu, Xmen napisał: Niby zwyczaj jest ale wielu tego nie przestrzega i nikt się nie czepia. A ja się czepiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 a przez to gadanie gosc nawet pilnika nie wyciagnal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 13 Lutego 2023 Autor Share Napisano 13 Lutego 2023 Czekam na niezbędne farbki, które będą jutro. Cierpliwość to podstawa. Swoją drogą Finowie to jaki kolor mundurów pilotów mieli? Tak myślę czy nie wsadzić tam pilota żeby pustką nie wiało. Czekam głównie na srebrny do wnętrza, ażeby je zróżnicować z aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 2 godziny temu, Sjmport napisał: Czekam na niezbędne farbki, które będą jutro. jutro wieczorem sprawdze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 2 godziny temu, Sjmport napisał: Swoją drogą Finowie to jaki kolor mundurów pilotów mieli? Mundury szare albo czarne, szare kombinezony, czarne skórzane kurtki. Tak pokazuje "Finnish aces of WW2" Ospreya. Na zamieszczonej tam fotce BW-393 widać, że okien na spodzie nie miał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 11 godzin temu, Sjmport napisał: Wybrałem malowanie białej siódemki. Najskuteczniejszego asa Buffalo i drugiego najlepszego Fina. Też robiłem "białą 7", ale pod innym jeźdźcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Żeby nie było. Coś się dzieje. Kokpit po bokach zieje pustką. No są ślady po wypychaczach, ale nie będę ich szpachlował - po zamknięciu kadłuba i tak tego nie widać . Na fotelu, a i owszem szpachli dałem. Wstępne złożenie nie wskazuje na problemy kokpit - kadłub. Z pilotem to jeszcze nie wiem czy będzie pasował do fotela po zamontowaniu. Edytowane 14 Lutego 2023 przez Sjmport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 22 minuty temu, Sjmport napisał: Żeby nie było. Coś się dzieje. So it begins... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 Godzinę temu, Sjmport napisał: No są ślady po wypychaczach, ale nie będę ich szlachlował - 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 Godzinę temu, Sjmport napisał: ale nie będę ich szlachlował oczywiscie, ze nie. tylko szpachlowal i bicie tu niepotrzebne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 Szpachlował nie będę jak już wspomniałem. Przez zamknięte oszklenie tego nie widać i nie jest to dla mnie coś niezbędnego do załatania. Jak nie widać to po w moim odczuciu po co to robić. Co innego fotel. Ja buduję dla czystej przyjemności. Wyznaję zasadę jak jakiegoś feleru nie widać oraz nie przeszkadza on w spasowaniu to pomijam. Po co komplikować sobie życie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 W dniu 13.02.2023 o 21:09, Wymysl napisał: Mundury szare albo czarne, szare kombinezony, czarne skórzane kurtki. Tak pokazuje "Finnish aces of WW2" Ospreya. Na zamieszczonej tam fotce BW-393 widać, że okien na spodzie nie miał. A czy widać ewentualnie kolor spodu? W sensie szary czy aluminium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 Tego "placka" na fotelu nie widać. Czemu? Ano, bo jest pilot. Ostatecznie wybrałem tego od Bf-109 ze Zvezdy. Ten od Airfixa wyglądał jakoś za nowocześnie i nie mieściły mu się nogi. Sekcja kokpitu bardzo ładnie spasowała się z kadłubem. Ach, żeby tak zawsze było. Tam za plecami pilota to już wiem, że troszkę szpachli pójdzie . Dodałem też część ogona czy jak to tam nazwać. Pod spodem okien nie ma. Teraz montaż skrzydeł i goleni podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 Na brytyjskim forum podają, że od połowy 1942 spód był malowany kolorem zbliżonym do RLM65. Wybrane malowanie jest z 1943 więc nawet pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 15 godzin temu, Sjmport napisał: A czy widać ewentualnie kolor spodu? W sensie szary czy aluminium? Szary https://www.asisbiz.com/il2/FAF/Buffalo.html Tej książki nikt nie ma? Na pewno sprawę kolorystyki by rozjaśniła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 16 Lutego 2023 Autor Share Napisano 16 Lutego 2023 Czyli wychodzi ostatecznie, że szary. Więc instrukcja mówiła prawdę. Silnik złożony wraz z całą jego osłoną. Prosto i przyjemnie. Podwozie wmontowane bez problemów i symetrycznie co nie zawsze udaje się (mnie) bez pewnych korekt. Skrzydła weszły fajnie. Są oczywiście miejsca do położenia szpachli. Co do tej książki podejrzewam, że niewielu może ją mieć. Buffalo to nie jest mainstreamowy samolot jak Mustang, Spit czy też Bf-109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 5 minut temu, Sjmport napisał: Skrzydła weszły fajnie. Są oczywiście miejsca do położenia szpachli. Najpierw przykleiłeś mu podwozie, a później będziesz szpachlował i obrabiał krawędź natarcia / spływu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 16 Lutego 2023 Autor Share Napisano 16 Lutego 2023 Jeśli przed tym wkleiłbym silnik utrudniłbym sobie tylko montaż podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 4 godziny temu, Sjmport napisał: utrudniłbym sobie tylko montaż podwozia. A tak utrudniłeś sobie obrabianie skrzydeł (najlepiej to zrobić przed wklejeniem do kadłuba). Wiele uważności życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 16 Lutego 2023 Autor Share Napisano 16 Lutego 2023 Szczerze za dużo do roboty tutaj nie widzę. Nie przykładam modelu do planów, nie liczę nitów itp. Jak ktoś to lubi spoko nie krytykuję. Na moje oko po szpachlowaniu wygląda to dobrze. Bryła zachowana, kąty te same. Stoi równo na podwoziu. Może się powtarzam, ale ja buduję dla przyjemności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 Godzinę temu, Sjmport napisał: Może się powtarzam, ale ja buduję dla przyjemności No właśnie jakbyś napisał, że budujesz, żeby Ci było nieprzyjemnie to byłoby co powtarzać. Pewnie byłbyś jedynym takim przypadkiem ever i wręcz musiałbyś ciągle powtarzać, bo ludzie nie mogliby się z tym pogodzić. Tak to, uwierz, żadna sensacja. Nigdy nie słyszałem, żeby jakiś modelarz robił inaczej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 Godzinę temu, Sjmport napisał: Szczerze za dużo do roboty tutaj nie widzę. Nie przykładam modelu do planów, nie liczę nitów itp. Jak ktoś to lubi spoko nie krytykuję. Ale że o co chodzi? Godzinę temu, Sjmport napisał: Na moje oko po szpachlowaniu wygląda to dobrze. Ja twierdzę, że nie za dobrze. Ale OK, kwestia oka. Chyba, że to zdjęcia, trzeba się mocno wpatrywać. Godzinę temu, Sjmport napisał: Może się powtarzam, ale ja buduję dla przyjemności To zmienia postać rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 16 Lutego 2023 Autor Share Napisano 16 Lutego 2023 32 minuty temu, greatgonzo napisał: No właśnie jakbyś napisał, że budujesz, żeby Ci było nieprzyjemnie to byłoby co powtarzać. Pewnie byłbyś jedynym takim przypadkiem ever i wręcz musiałbyś ciągle powtarzać, bo ludzie nie mogliby się z tym pogodzić. Tak to, uwierz, żadna sensacja. Nigdy nie słyszałem, żeby jakiś modelarz robił inaczej. Niepotrzebna ironia i sarkazm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 16 Lutego 2023 Autor Share Napisano 16 Lutego 2023 25 minut temu, HK1885 napisał: Ale że o co chodzi? Ja twierdzę, że nie za dobrze. Ale OK, kwestia oka. Chyba, że to zdjęcia, trzeba się mocno wpatrywać. To zmienia postać rzeczy... Chodzi oto, że niektórzy liczą nity i przykładają model do planów. Dla mnie te fakty nie mają znaczenia. Patrząc na model pod każdym kątem subiektywnie uważam, że jest ok. Nic poza obrys nie wystaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Lutego 2023 Share Napisano 16 Lutego 2023 1 godzinę temu, Sjmport napisał: Może się powtarzam, ale ja buduję dla przyjemności Reszta skleja za karę. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi