barszczo Napisano 28 Maja 2023 Napisano 28 Maja 2023 W dniu 27.05.2023 o 12:14, barszczo napisał: Tutaj ponownie Jelcz PO-1 i Ursus, a w tle piękny Jaczek-12: Poprawiam sam siebie: w tle piękny PZL-101 Gawron we wczesnej wersji z garbem. 1 Cytuj
Grzes Napisano 6 Czerwca 2023 Napisano 6 Czerwca 2023 GAZ-63, którego popełniłem w 2014 roku. Na fotce, którą się wzorowałem holował TS-11 Iskrę. 4 Cytuj
barszczo Napisano 7 Czerwca 2023 Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Z cyklu sprzęt lotniskowy: Edytowane 25 Kwietnia przez barszczo 3 Cytuj
jmx62 Napisano 7 Czerwca 2023 Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Taką kolażówkę z pierwszego planu też miałem tyle że dojeżdżałem z obiektu koszarowego kompanii krt na tzw. "górkę" czyli na teren techniczny kompanii radiotechnicznej (czyli na radary). Edytowane 7 Czerwca 2023 przez jmx62 1 Cytuj
barszczo Napisano 7 Czerwca 2023 Napisano 7 Czerwca 2023 15 minut temu, jmx62 napisał: Taką kolażówkę z pierwszego planu też miałem To turystyczny Wagant, moje marzenie z tamtych lat . Cytuj
jmx62 Napisano 7 Czerwca 2023 Napisano 7 Czerwca 2023 Wakacje między VII i VIII-mą klasą cały sezon na truskawkach, skup makulatury, butelek i złomu i ... jest rowerek jak się patrzy. Ale to tylko może zrozumieć nasze pokolenie, weź to powiedz teraźniejszej młodzieży. 1 Cytuj
panmopsik Napisano 8 Czerwca 2023 Napisano 8 Czerwca 2023 (edytowane) spójrz na historię wstecz i obecnie: rowery różnej maści aktualne non stop na aeroklubowych i wojskowych lotniskach, obecnie dochodzą jeszcze hulajnogi na prąd i na napęd nożny (co do lotnisk komunikacyjnych to nie mam wiedzy) Edytowane 8 Czerwca 2023 przez panmopsik Cytuj
Endrju Napisano 8 Czerwca 2023 Napisano 8 Czerwca 2023 12 godzin temu, barszczo napisał: Z cyklu sprzęt lotniskowy: W Babimoście w latach 80-tych do przemieszczania się po lotnisku służyły "bzyki" czyli wszelkiej maści motorowery. A zdjęcie jest dla modelarzy świetne bo pokazuje jak wyglądała przyskrzydłowa osłona podwozia. Zwykle na zdjęciach zasłania ją zbiornik paliwa. 1 Cytuj
barszczo Napisano 8 Czerwca 2023 Napisano 8 Czerwca 2023 (edytowane) Kolejne wygrzebane z dysku zdjęcia ze sprzętem lotniskowym. Na początek trochę starsze: I dwa kolejne z piękną Krasulą na Starze 20 z dwóch ujęć: Edytowane 25 Kwietnia przez barszczo 1 1 Cytuj
kopernik Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Napisano 8 Czerwca 2023 2 godziny temu, barszczo napisał: Kolejne wygrzebane z dysku zdjęcia ze sprzętem lotniskowym. Na początek trochę starsze: Pierwszy raz widzę taki barakowóz Może ktoś wyjaśni co oznacza tajemniczy napis DIS , i co było w tym barakowozie ? Cytuj
jmx62 Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 (edytowane) Dyżurny Inżynier Startów? Dzisaj bym tak to rozszyfrował. Ale wtedy? Nie wiem. Edytowane 9 Czerwca 2023 przez jmx62 Cytuj
em Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 23 minuty temu, jmx62 napisał: Dyżurny Inżynier Startów? Dzisaj bym tak to rozsyfrował. Ale wtedy? Nie wiem. Dyżurny Inżynier Startu, dziś DIL -Dyżurny Inżynier Lotniska , i tez przed przylotem ,,niezwykle ważnej postaci...,, chodzą wszyscy z głowami w dół po całej płycie postojowej, jak na lotniskowcu...może Mario wreszcie za pożyczke od korei, kupi taki gadżet marynarce. Kto wie... 1 Cytuj
Endrju Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 W czasach kiedy ja służyłem w lotnictwie DIS był dyżurnym inżynierem startu i podlegał KL czyli kierownikowi lotów. DIS-owi w trakcie lotów podlegał cały personel SIL (służby inżynieryjno-lotniczej), który był wyznaczony do obsługi lotów. DIS-em był zawsze jeden z inżynierów eskadry. Wóz DIS-a tak jak na zdjęciu nie był specjalnie oznaczony tak jak kraciaka DL-a ale był specjalnie wyposażony. Wóz był wyposażony w radiostację do nasłuchu sytuacji w powietrzu, środki łączności do komunikacji z DL-em i DIL-em (o którym za chwilę) i zewnętrzne megafony do wydawania poleceń personelowi SIL. Wóz DIS-a w trakcie lotów stał na trawie naprzeciw PPS (płaszczyzny postoju samolotów). Dla mniej zorientowanych wyjaśnię że „loty” były zorganizowaną i zaplanowaną formą wykonywania różnych zadań lotniczych przez pilotów i trwały zawsze 6 godzin. Pewnie teraz też tyle trwają. W czasie gdy na lotnisku nie było lotów zarządzanie (dowodzenie) lotniskiem przejmował DKL czyli dyżurny kierownik lotniska. DKL-owi podlegał DIL czyli dyżurny inżynier lotniska który fizycznie przyjmował i obsługiwał obce samoloty lub śmigłowce na PPS czyli płaszczyźnie postoju samolotów. DIL w trakcie lotów przechodził pod zarządzanie DIS-a i przyjmował na PPS obce samoloty lub śmigłowce, które w trakcie lotów lądowały na lotnisku. DIL-em był zawsze któryś z techników samolotu lub starszych mechaników samolotów i za moich czasów rola DIL-a nie miała nic wspólnego z rolą DIS-a. Tak było za moich czasów. Niestety nie wiem jak jest teraz. 1 4 Cytuj
barszczo Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 (edytowane) Troszkę sprzętu wszelakiego: Edytowane 25 Kwietnia przez barszczo 1 Cytuj
Grzes Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 Ja dorzucę odśnieżaczy i trochę innej zbieraniny 1 Cytuj
Endrju Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Grzes napisał: Ja dorzucę odśnieżaczy i trochę innej zbieraniny A wiesz może co to za lotnisko? Cytuj
barszczo Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 5 minut temu, Endrju napisał: A wiesz może co to za lotnisko? Babimost pewnikiem... Cytuj
kopernik Napisano 9 Czerwca 2023 Autor Napisano 9 Czerwca 2023 Dla takich zdjęć warto było założyć ten wątek Cytuj
em Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 Chyba nie Babimost. Za to malowanie tego samolotu Cytuj
Grzes Napisano 10 Czerwca 2023 Napisano 10 Czerwca 2023 15 godzin temu, Endrju napisał: A wiesz może co to za lotnisko? Niestety, nie wiem. Cytuj
barszczo Napisano 11 Czerwca 2023 Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) Ołówek i piękny Żubr: Edytowane 25 Kwietnia przez barszczo 2 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 11 Czerwca 2023 Napisano 11 Czerwca 2023 O proszę. Nie miałem pojęcia, że Wojsko Polskie używało ciężarówki Żubr. Myślałem, że tylko Stary, Jelcze, Tatry i Krazy. Cytuj
jmx62 Napisano 11 Czerwca 2023 Napisano 11 Czerwca 2023 Ziły, wcześniej Zisy, Urale. I cała masa innych. Cytuj
kopernik Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Napisano 11 Czerwca 2023 Bywalcy lotnisk na pewno nie zawiodą i oświecą nieoświeconych co to za ustrojstwa widać na zdjęciu. Z góry dziękuję. Cytuj
barszczo Napisano 12 Czerwca 2023 Napisano 12 Czerwca 2023 (edytowane) A ja dorzucę jeszcze dyszel do Iła-28: Edytowane 25 Kwietnia przez barszczo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi