barszczo Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 W dniu 27.05.2023 o 12:14, barszczo napisał: Tutaj ponownie Jelcz PO-1 i Ursus, a w tle piękny Jaczek-12: Poprawiam sam siebie: w tle piękny PZL-101 Gawron we wczesnej wersji z garbem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 GAZ-63, którego popełniłem w 2014 roku. Na fotce, którą się wzorowałem holował TS-11 Iskrę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Z cyklu sprzęt lotniskowy: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Taką kolażówkę z pierwszego planu też miałem tyle że dojeżdżałem z obiektu koszarowego kompanii krt na tzw. "górkę" czyli na teren techniczny kompanii radiotechnicznej (czyli na radary). Edytowane 7 Czerwca 2023 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 15 minut temu, jmx62 napisał: Taką kolażówkę z pierwszego planu też miałem To turystyczny Wagant, moje marzenie z tamtych lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Wakacje między VII i VIII-mą klasą cały sezon na truskawkach, skup makulatury, butelek i złomu i ... jest rowerek jak się patrzy. Ale to tylko może zrozumieć nasze pokolenie, weź to powiedz teraźniejszej młodzieży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 8 Czerwca 2023 Share Napisano 8 Czerwca 2023 (edytowane) spójrz na historię wstecz i obecnie: rowery różnej maści aktualne non stop na aeroklubowych i wojskowych lotniskach, obecnie dochodzą jeszcze hulajnogi na prąd i na napęd nożny (co do lotnisk komunikacyjnych to nie mam wiedzy) Edytowane 8 Czerwca 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Czerwca 2023 Share Napisano 8 Czerwca 2023 12 godzin temu, barszczo napisał: Z cyklu sprzęt lotniskowy: W Babimoście w latach 80-tych do przemieszczania się po lotnisku służyły "bzyki" czyli wszelkiej maści motorowery. A zdjęcie jest dla modelarzy świetne bo pokazuje jak wyglądała przyskrzydłowa osłona podwozia. Zwykle na zdjęciach zasłania ją zbiornik paliwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Czerwca 2023 Share Napisano 8 Czerwca 2023 Kolejne wygrzebane z dysku zdjęcia ze sprzętem lotniskowym. Na początek trochę starsze: I dwa kolejne z piękną Krasulą na Starze 20 z dwóch ujęć: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2023 2 godziny temu, barszczo napisał: Kolejne wygrzebane z dysku zdjęcia ze sprzętem lotniskowym. Na początek trochę starsze: Pierwszy raz widzę taki barakowóz Może ktoś wyjaśni co oznacza tajemniczy napis DIS , i co było w tym barakowozie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 (edytowane) Dyżurny Inżynier Startów? Dzisaj bym tak to rozszyfrował. Ale wtedy? Nie wiem. Edytowane 9 Czerwca 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 23 minuty temu, jmx62 napisał: Dyżurny Inżynier Startów? Dzisaj bym tak to rozsyfrował. Ale wtedy? Nie wiem. Dyżurny Inżynier Startu, dziś DIL -Dyżurny Inżynier Lotniska , i tez przed przylotem ,,niezwykle ważnej postaci...,, chodzą wszyscy z głowami w dół po całej płycie postojowej, jak na lotniskowcu...może Mario wreszcie za pożyczke od korei, kupi taki gadżet marynarce. Kto wie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 W czasach kiedy ja służyłem w lotnictwie DIS był dyżurnym inżynierem startu i podlegał KL czyli kierownikowi lotów. DIS-owi w trakcie lotów podlegał cały personel SIL (służby inżynieryjno-lotniczej), który był wyznaczony do obsługi lotów. DIS-em był zawsze jeden z inżynierów eskadry. Wóz DIS-a tak jak na zdjęciu nie był specjalnie oznaczony tak jak kraciaka DL-a ale był specjalnie wyposażony. Wóz był wyposażony w radiostację do nasłuchu sytuacji w powietrzu, środki łączności do komunikacji z DL-em i DIL-em (o którym za chwilę) i zewnętrzne megafony do wydawania poleceń personelowi SIL. Wóz DIS-a w trakcie lotów stał na trawie naprzeciw PPS (płaszczyzny postoju samolotów). Dla mniej zorientowanych wyjaśnię że „loty” były zorganizowaną i zaplanowaną formą wykonywania różnych zadań lotniczych przez pilotów i trwały zawsze 6 godzin. Pewnie teraz też tyle trwają. W czasie gdy na lotnisku nie było lotów zarządzanie (dowodzenie) lotniskiem przejmował DKL czyli dyżurny kierownik lotniska. DKL-owi podlegał DIL czyli dyżurny inżynier lotniska który fizycznie przyjmował i obsługiwał obce samoloty lub śmigłowce na PPS czyli płaszczyźnie postoju samolotów. DIL w trakcie lotów przechodził pod zarządzanie DIS-a i przyjmował na PPS obce samoloty lub śmigłowce, które w trakcie lotów lądowały na lotnisku. DIL-em był zawsze któryś z techników samolotu lub starszych mechaników samolotów i za moich czasów rola DIL-a nie miała nic wspólnego z rolą DIS-a. Tak było za moich czasów. Niestety nie wiem jak jest teraz. 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 Troszkę sprzętu wszelakiego: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 Ja dorzucę odśnieżaczy i trochę innej zbieraniny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Grzes napisał: Ja dorzucę odśnieżaczy i trochę innej zbieraniny A wiesz może co to za lotnisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 5 minut temu, Endrju napisał: A wiesz może co to za lotnisko? Babimost pewnikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2023 Dla takich zdjęć warto było założyć ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 Chyba nie Babimost. Za to malowanie tego samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Czerwca 2023 Share Napisano 10 Czerwca 2023 15 godzin temu, Endrju napisał: A wiesz może co to za lotnisko? Niestety, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Ołówek i piękny Żubr: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 O proszę. Nie miałem pojęcia, że Wojsko Polskie używało ciężarówki Żubr. Myślałem, że tylko Stary, Jelcze, Tatry i Krazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 11 Czerwca 2023 Share Napisano 11 Czerwca 2023 Ziły, wcześniej Zisy, Urale. I cała masa innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2023 Bywalcy lotnisk na pewno nie zawiodą i oświecą nieoświeconych co to za ustrojstwa widać na zdjęciu. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Czerwca 2023 Share Napisano 12 Czerwca 2023 A ja dorzucę jeszcze dyszel do Iła-28: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi